For mange er høsten fryktelig uklar. Jobb? Studie? Friår? Gjennom min aller første bloggpost, skal jeg herved gi dere et meget godt tips!

Jeg har aldri skrevet blogg før. Men lest blogg, det har jeg. Så vidt jeg har forstått handler det i hovedsak om å komme med et budskap, som andre mennesker skal lese. Det å ha muligheten til å påvirke mennesker, er en surrealistisk følelse. Hva skal man si? Hva er det jeg virkelig brenner for? Etter å ha lest gjennom turjenterbloggen, har jeg oppdaget en god dose tips. Mange virkelige gode tips til friluftslivet. Så, jeg begynte å tenke; hva kan mine tips være?  Jeg skal ikke skryte på meg at jeg har en haug av «lifehacks». Likevel føler jeg et behov for å gi et, eneste tips ekstra mye fokus. Kjære alle turjenter og turgutter der ute; GÅ PÅ FOLKEØYSKOLE!

Jeg er vel definisjonen på det man kalle et ekte folkehøyskole barn. For 30 år siden møtte mamma og pappa hverandre på skolen som da het Øytun folkehøyskole (senere Alta folkehøyskole). De ble sammen, og har vært det siden. Ganske romantisk egentlig. Etter studier flyttet de opp til Alta og folkehøyskolen, der begge har vært lærere. På folkehøyskolen etablerte de også familie. Sammen med mine tre søsken, og en haug med andre barn, har jeg hatt gleden av å vokse opp blant lærere, elever, hunder og en haug av friluftsglede. Av og til må jeg bare minne meg selv på hvor heldig jeg har vært.

Når jeg begynte å nærme meg slutten av videregående, kom det store spørsmålet: skulle jeg gå på folkehøyskole selv? Mange rundt meg lurte, men selv var jeg aldri i tvil. Noen av vennene hintet til at jeg kanskje var litt hjernevasket. Men det var en grunn for at jeg var så sikker. I 18 år har jeg observert, snakket med og blitt venner med elever som omtaler folkehøyskole som det beste som har skjedd i livene deres. Folkehøyskole er et så bra konsept at det nesten er litt surrealistisk. Det merket jeg idet jeg skulle forklare hvilken skole jeg skulle på, til min utenlandske kollega i fjor sommer. Etter en rekke med klønete, ikke-eksisterende ord, kom jeg fram til den (mulig) beste måten å forklare folkehøyskolen på; «The school of life».

For min del var også valget av folkehøyskole ganske klart. Jeg ville gå på en skole som hadde friluftsliv like sentralt som Alta Folkehøyskole. Og jeg ville oppleve en annen del av Norge. Jeg ville til Nordfjord folkehøyskole.

Det valget har jeg aldri angret på. Skoleåret er snart ferdig, og jeg kjenner jeg nesten blir emosjonell når jeg begynner å se tilbake på hva dette året har vært. Det er vanskelig å skrive om den siste tiden, uten at det høres fryktelig klisje ut. Men helt dønn ærlig- det er et drømmeår! Det er et år der tid ikke lenger er et stressmoment. I år har jeg hatt et overskudd av tid! Det er rart å sammenligne med min tidligere hverdag på VGS, der jeg ofte følte at jeg var litt styrt av mine praktiske gjøremål. I år har jeg derimot brukt det aller meste av tiden min, på noe jeg virkelig vil. Ski, sykkel, chill, kaffe, klatring, bål- you name it! Men på tross av utrolig mange kule, spennende opplevelser, er det ikke de jeg føler er mest sentralt med året. Det er folka. Mine fine, rare, flinke, spennende, talentfulle og unike medelever. Å få tilbringe et såpass innholdsrikt år, tett på så mange jevnalderne med de samme interessene, er en enorm investering i vennskap. Er det noe jeg tror er viktig i ett vennskap, så er det gode samtaler, og felles opplevelser. De har det vært mange av for å si det sånn!

For å virke noen lunde troverdig, innser jeg at det er lurt å ikke rosemale det helt. For også folkehøyskole er skole. Vi har tross alt møtetider og fravær. Også spiser vi forferdelig mye tørt brød! Jeg klarer sikkert å komme på noe mer, men poenget er at også på folkehøyskole danner det seg en hverdag. Og en hverdag innebærer svinger. Sånn som livet ellers.

Så kjære turjenter og turgutter. Jeg håper dere skjønner at jeg skriver dette til dere. For jeg har hatt mitt år, men jeg unner bare så inderlig alle andre å ha et liknende! Jeg lover dere, dere kommer ikke til å angre.

Noen fakta om folkehøyskoler: 

  • I Norge finnes det 82 skoler, og til sammen 719 linjer!
  • Folkehøyskoler tilbyr fordypning i alle felt, men friluftsliv og idrett er en av de mest populære
  • Du kan søke til Statens lånekasse, og få 40 000 i stipend (+60 000 i lån)
  • Skoler jeg vet/har hørt har et godt, gjennomarbeidet friluftslivtilbud: Nordfjord fhs, Alta fhs, Lofoten fhs, Pasvik fhs, Folkehøyskolen 69 grader nord
  • Se folkehogskolene.no for mer info!
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this