Forlenge vinteren eller finne våren? | Turjenter.no

Forlenge vinteren eller finne våren?

Skrevet av: Turjenter.no
Publisert: 22.04.16
ANNONSE
Inneholder sponsede produkter fra Helsport
**Dette innlegget ble opprinnelig skrevet av Ina Vikøren @ina.vik**

Idag er det “Earth Day” og da passer det perfekt med en ode til våren og den norske naturen! Følgende innlegg er spesielt laget for de av dere som føler at dere sitter litt på gjerdet når det kommer til overgangen fra vinter til sommer i forhold til hvilke friluftsaktiviteter man skal fokusere på. For som alle som elsker vinteren og dens eventyrmuligheter er overgangen fra april til mai en litt bipolar periode for oss skikjørere. Uansett hvor lang, solid og god skisesongen har vært blir den nesten aldri lang nok, og man har alltid enda mer man har lyst til å utrette på det hvite teppet før fjellene skifter pels. Det er jo mot slutten av sesongen at man har blitt enda mer varm i trøyen, enda stødigere og i enda bedre skiform. Det er nå det begynner å sitte. Det er nå du irriterer deg over at skisenteret ikke er åpent til lenger enn fire. Og så skal man plutselig stoppe opp, si seg fornøyd og vente på at fjellene igjen skal ikle seg den hvite finstasen en gang i november-desember?

Heldigvis er ikke den norske vintersesongen så brutal mot oss som den ved første øyekast kan virke. På tross av at skisentre rundtom i landet definerer en sesongslutt medio april trenger den langt ifra å være slutt. For noen skisentre, (og ikke minst; for mange fjell) er jo dette nettopp starten! Klissvåte fjell, smeltevann og lettkledde skibomser trenger ikke å bety et taktomskifte for frilufts-Norge.

Jeg skal her ramse opp et par alternativer for deg som ikke er interessert i å gi opp skiene helt enda. For deg som vil klamre deg fast til den hvite delikatessen litt lenger. Kombinert med at sykkelsesongen, utendørsklatringen og en rekke andre sommeraktiviteter har kicket seg selv i gang flere steder i landet, kan overgangsfasen fra vinter til sommer by på vel så mange eventyr (om ikke fler) for både den ene og den andre!

1) Skisentrene har sesongslutt, men en del fjell har så vidt (åpnet) begynt

IMG_3704 (1)
En ny sesong er igang, og nye topper kan nås. Både med og uten heis! Dette er fra Stryn i fjor sommer.

Topptursesongen har en højdare på denne tiden av året. Det er mer dagslys, muligheter for lengre turer, tryggere snøforhold og de mest spektakulære toppene er innen raskere rekkevidde ettersom snøen nede i dalene har smeltet bort. Du kan finne stabile nedkjøringer i de nordvendte fjellsidene som tidligere i sesongen har vært faretruende og usikre. Vårsesongen byr nemlig på nye muligheter ettersom solen står høyt nok på himmelen til at svake lag som en gang var komplekse, blir nedbrutt og homogensiert. Man kan derfor realisere skikjøringsprosjekter du tidligere i sesongen bare har siklet på.

2) Fra fjord til fjell

20160307566915420 (1)
SÅ glad blir jeg når jeg kan kombinere fjordmoro med fjellglede. Og det RETT i bakgården fra der jeg bor i Sogndal.

Norge er full av fjell som tilsynelatende er utilgjengelig omkranset av vakre, glitrende fjorder. På våren blomstrer det i fjæra, solen leker i vannet og du kjenner kanskje noen med en kajakk eller robåt til låns. Hva med å kombinere fjordkos med å gli inn til foten av et fjell du tidligere i vinter kun siklet på fra andre siden av fjorden? Bonus 1: Topptur med upåklagelig utsikt. Bonus 2: Nedkjøringen kan avsluttes med et forfriskende bad før retretten over fjorden. Bonus 3: En potensiell førstenedkjøring?

3) Camp and ski

ina_camp1
Naturens luksushotell: Null mobildekning, gjennomrøykte klær og eksemplarisk selskap. En sterk 6-stjerner!

Med høyere temperaturer og lengre dagslys, oppgraderer naturen sitt luksushotell til en ekte 6-stjerners. Kun kreativiteten (og forholdene) kan her sette en stopper for hvor du plasserer din ski-in-ski-out. Denne sier seg selv, så jeg lar den stå. Anbefales på det sterkeste!

ina_camp
Vi krysset fingrene for at det var pudder og ikke duskregn som traff teltduken da vi lå og sov. Jackpot!

4) Sløsj

Og ja; jeg syntes sløsj fortjente et eget punkt når vi er inne på temaet vår-ski. Når vi tidligere i sesongen har jaktet det tørre lette, jakter vi nå den myke, våte og smøraktige. Og ikke hvilket som helst smør. En brelett-pakke som har stått fremme på benken litt for lenge og kniven møter null motstand i det den treffer den lyse massen. Vi er nemlig ikke lenger underernærte på pudder og løssnø. Vi er ikke lenger underernært på de perfekt preparerte cordfløyelsbakkene. Vi trenger ikke lenger å sette alarmen på 06:00 for å komme oss på ski, vi kan heller slappe av og la solen jobbe litt for oss. På denne tiden av året er vi nemlig helt klar sløsjen. Vi er klar for en til tider klissvåt snø som gir akkurat nok gli til å suse ned fjellene uten den største luggingen. 

5) Baris og bikini

Som den frysepinnen jeg er, er dette et stort høydepunkt for vårsesongen. Jeg nøler ikke et sekund med å kaste primaloften, ullundertøyet og skallet til fordel for hettegenseren, t-skjorten og i beste fall; sports-BHen. Å møte 17. mai med singlett-, brille- og pannebåndskille er en bragd og en ære. At det kanskje bare er kneskålene som får møte UV-strålene fra livet og ned får så være; å traske opp sporene i lettkledd prakt er en udiskutert frihetsfølelse.

ina_stryn
Solkrem (og solblokk) er desto viktigere på bre og i snødekte sommerfjell. Dette er et erfaringsbelagt tips fra meg og Strynefjellet i fjor sommer.

6) Lett tilgjengelig sløsj og mengdekjøring

Som nevnt i punkt 1) kan den ene sesongens avslutning være den andre sesongens start. Og det er ikke bare toppturfjellene som kjører årspremierer; et knippe skisentre starter sin primetime i disse tider. Og for de av oss som til tider verdsetter nedkjøringen over oppstigningen, kommer en gladnyhet; lett tilgjengelig smørsnø blir å finne fra heisene på bl.a. Fonna, Stryn og Galdhøpiggen fra nå av og godt utover sommeren. På Fonna har de allerede målt 10 meter snø, og åpner nå neste helg! Stryn åpner så snart vegvesenet gir klarsignal og Galdhøpiggen har sett seg ut 14. mai. Med mye overvintret snø og en mer stabil vinter enn ifjor kan det se ut til å bli en braksesong for sommerskisentrene våre, og er vi heldig kan det vare ut oktober! Da få vi en bitteliten pustepause før vi kjører i gang en ny vintersesong! WOHO!

PSX_20160307_184539
Jeg skal i hvert fall ikke sitte og se på at fjellene skifter pels, jeg skal være en del av det! Så hva sier dere jenter; sees vi i sløsjen?
 
BOSTED: Melhus
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Meld deg på
vårt nyhetsbrev
Mailchimp form
reCAPTCHA

*Ved innsending samtykker du til personvernerklæringen

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this