Hei du som leser, jeg vil gi deg en liten utfordring før du leser videre:
Hva tenker du på når jeg sier ordet førstehjelp? Hva kan du bidra med når det er behov for førstehjelp?
Noter gjerne ned, og del hva du tenker på i kommentarfeltet.
Foto: Erle Amalie Fuglesteg
Hvis man gjør et kjapt Google-søk vil det komme opp mengder med informasjon om førstehjelp. Av den grunn kan vi kanskje tenke at det finnes nok kunnskap man kan lese seg opp på. Jeg tror det motsatte: vi kan aldri bli utlært når det gjelder førstehjelp. Og vi kan aldri repetere det vi lærer mange nok ganger.
For de aller fleste av oss vil kunnskapen vi tilegner oss forbli nettopp det; kunnskap vi sannsynligvis har for oss selv. Kunnskap som automatisk gjør oss litt tryggere ute på tur, og sannsynligvis har du drevet med førstehjelp uten å egentlig tenke så mye over det. Vi taper beina for å unngå gnagsår, vi skifter til tørr ull når vi kommer oss på toppen av fjellet våt av svette, vi smører oss med solkrem og vi bruker solbriller. Vi pakker sitteunderlag, mat og drikke i sekkene våre og vi vet at det er lurt å snu hvis været er ugjestmildt. Alt dette gjør vi uten å tenke noe særlig over at det potensielt vil spare oss for store farer og alvorlige skader. Det er bra!! Det er kunnskap som du kan klappe deg selv på skuldra for å ta i bruk.
Men hva gjør vi når alt dette ikke fungerer? Når vi ikke klarer å få i oss nok energi, når vi krasjer i et tre i full fart på sykkel, når vi går mot vinden som pisker kinnene våre i ansiktet i 10 minus og når vi glemmer å ta med oss nødvendig utstyr for å hjelpe turkompisen som er blek, kald og svett?
Foto: Erle Amalie Fuglesteg
Førstehjelp på tur
Dette er det første innlegget i en serie om førstehjelp på tur.
Hvorfor skriver jeg denne serien om førstehjelp på tur? Jeg er ikke en ekspert. Jeg har så langt vært heldig, og har sjeldent hatt behov for å bruke kunnskapen min i praksis. Men jeg har vært interessert, lest og studert. Nylig tok jeg et kurs for helsepersonell som heter Advanced Wilderness Life Support, som på godt norsk heter villmarksmedisin. Det jeg satt igjen med etter kurset var at denne kunnskapen må deles. Det hjelper meg fint lite at jeg kan å sikre frie luftveier hvis det er jeg som har behov for at mine turkompiser hjelper meg. Jeg vil at alle som finner turgleden også skal føle seg trygge på tur, enten alene eller sammen med andre. Kunnskap er til for å deles, og gjennom å dele den så kan vi også lære oss ny kunnskap av hverandre. Er ikke det fantastisk?
Foto: Erle Amalie Fuglesteg
En serie om førstehjelp på tur
I denne serien skal jeg forsøke så godt jeg kan å dele spennende og lærerrik førstehjelpskunnskap. Jeg kommer til å skrive om alt fra kuldeskader, hjerte-lungeredning, magesmerter, akutte sykdommer, brannskader, traumer, allergiske reaksjoner og mye mer. I aller størst grad ønsker jeg å dele kunnskap med dere for at dere skal bli bevisst dere selv når dere drar på tur. Jeg håper dette bidraget på Turjenter kan gi dere motivasjon til å ta førstehjelpskurs, og til å øve dere på førstehjelp sammen med de du går på tur med.
For å gjøre det klart: all kunnskap jeg deler har jeg lært av å ta ulike førstehjelpskurs, sykepleierutdanningen min og kurs i AWLS. Jeg kommer til å legge inn kilder der hvor det er benyttet, også ber jeg deg instendig i å oppsøke kunnskap selv, vær kildekritisk og ikke vær redd for å kommenter om du mener jeg tar feil og må endre på det jeg skriver. Dette er superviktig!
Alltid oppsøk mer læring, og oppdatert kunnskap!
Fjellvettreglene
Fjellvettreglene er utarbeidet av Den Norske Turistforeningen og Norges Røde Kors for å forebygge ulykker i fjellet.
Planlegg turen og meld fra hvor du går.
Tilpass turen etter evne og forhold.
Ta hensyn til vær- og skredvarsel.
Vær forberedt på uvær og kulde, selv på korte turer.
Ta med nødvendig utstyr for å kunne hjelpe deg selv og andre.
Ta trygge veivalg. Gjenkjenn skredfarlig terreng og usikker is.
Bruk kart og kompass. Vit alltid hvor du er.
Vend i tide, det er ingen skam å snu.
Spar på kreftene, og søk ly om nødvendig.
Definisjon på skade og ulykke
En ulykke er en ufrivillig hendelse karakterisert ved en hurtigvirkende kraft eller påvirkning som kan ytre seg i skade på kroppen.
En skade er det konkrete resultatet av en ulykke og skyldes en akutt eller plutselig påvirkning på kroppen av fysiske faktorer (mekanisk energi, varme, elektrisitet osv.) i en mengde eller størrelse som overstiger den menneskelige organismens toleranseevne. Selv om det ikke finnes et presist vitenskapelig skille mellom skade og sykdom, oppstår en skade nesten umiddelbart etter kontakt med den påvirkende faktor.
Etterhvert som det fylles på med kunnskap her inne, vil jeg legge link til innleggene i denne lista. Slik at du kan bruke dette innlegget som oppslagsverk.