Jeg har tidligere gått flere turer over Hardangervidda, men siden vi skulle feire påske på Geilo, bestemte jeg og min bedre turhalvdel oss for å gå fra Rjukan til Geilo med pulk.

Noe av grunnen til at det ble denne turen er også at det er enkelt å reise kollektivt både til rjukan (buss), og hjem fra Geilo (tog). I tillegg får man tatt Krossobanen opp fra Rjukan sentrum, som er Nord-Europas første taubane. Den frakter deg rett opp på vidda. Det var hvert fall det vi hadde fått forespeilet, det viste seg at det er ca 1,5 km med motbakke før du er HELT oppe. (Som forøvrig ikke er noe å la seg avskrekke av, men det kan være greit å vite).

Dag 1: Rjukan – Hardangervidda. Teltplass: Bukjønn

Første teltplass fant vi på toppen av en liten knaus mellom Helberg og Kalhovd. Der var det bar mose og 360 graders utsikt. Det var da vi skjønte at dette kom til å bli en spesiell tur.

Teltplass på en topp - det er luksus det.
Teltplass på en topp – det er luksus det.

Dag 2: Bukjønn- Kalhovd (kanelbollestopp) – Mårsbrotet

Jeg gikk på fjellski med halv-feller hele turen, mens kjæresten min gikk på vanlige felleski. Med tanke på stigning de første to dagene så var fjellski å anbefale, siste dagen med mye nedover vant han.
Tips: Kanelbollene på Kalhovd turisthytte er verdt å stoppe for!

Tørketid

Fjellski med feller hadde en ørliten seier over felleski.
Fjellski med feller hadde en ørliten seier over felleski.

Dag 3: Mårsbrotet – Mårbu – Geitsjøen

(og endelig utenfor stikka løype!)

Fra Mårbu er det ganske naturlig å gå gjennom Skjortedalen istedenfor å gå via Rauhelleren, der stikkaløpa går. I hvert fall om man skal i retning av Heinseter og Geilo. Dette er også en utrolig fin skitur der du på et tidspunkt ser Gaustatoppen bak deg og Hallingskarvet foran deg som to naturlige poler i hver ende av turen.

Midt mellom to "poler": Gaustatoppen og Hardangerhjøkulen.
Midt mellom to “poler”: Gaustatoppen og Hardangerhjøkulen.

Dag 4: Geitsjøen – Geilo

Den siste – og kanskje fineste teltplassen fant vi oppe på en liten høyde før man går ned til Geitsjøen. Utsikt mot både Hallingskarvet og Hardangerjøkulen, mose under tærne og ikke minst solnedgang i den ene teltklaffen og soloppgang i den andre. Livet peaket der og da kan du si.

Obs: Ved Geitsjøen ligger det en privathytte, men det er god plass til teltplasser ute av syne for denne.

Dag 4 var egentlig litt trist. Endelig utenfor allfarvei, og vi hadde mest lyst til å bare krysse den stikka løypa som førte videre til Heinseter og sette snuten innover mot Hardangervidda igjen. Nå skal det sies at vi hadde 3 dager uten et vindpust og raskt føre. Jeg har aldri opplevd en så fin påske på vidda før!

Vi hadde med både bensin og gass på turen. Synker temperaturen tilstrekkelig kan det av og til være vanskelig å få fart på gassen.
Vi hadde med både bensin og gass på turen. Synker temperaturen tilstrekkelig kan det av og til være vanskelig å få fart på gassen.

Topp 5  (6) tips:

  1. Pass på at ullundertøyet er 100% ull, jeg fant ut etter et par dager at mitt var 60% ull – avslørt av lukt (noe jeg nektet for i lang tid).
  2. Invester i solcellepanel! Vi ladet både kamera, mobil og høyttaler bare via denne i løpet av turen. (Og ja, vi hadde med høyttaler for å kunne høre på påskekrimmen underveis).
  3. Vi fylte 4 liter vann på hver betjente hytte vi passerte siden vi uansett hadde pulk og da slapp å smelte så mye vann til måltidene.
  4. Ta med ordentlig mat. Det er så mye koseligere enn å bare ha real turmat. MSR har utrolig mye bra utstyr til et bedre måltid under åpen himmel.
  5. Vi drakk solo på alle betjente hytter på veien. Det er luksus!
  6. Du trenger ikke ta med to aviser og tre D2- magasiner hvis ikke det ser ut til å være fare for at man blir sittende værfast den kommende uken. Det tar tid å rigge telt og mat hver dag. Hilsen skyldig avis-elsker.
Solnedgang på Hardangervidda. Ved Geitsjøen.
Solnedgang på Hardangervidda. Ved Geitsjøen.

PS: Lurer du på hvordan du skal kle deg for en tur på Hardangervidda?

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this