I Norge er vi så heldige å ha friluftslivet som en godt innarbeidet tradisjon. Ikke bare er vi “født med ski på beina”, men vi er også gode på å utnytte den nydelige naturen vi har vært så heldige og fått utdelt! På grunn av mangfoldig natur finnes det også muligheter for å gjøre utallige aktiviteter, både for store og for små, og det er vårt ansvar som voksne å videreføre tradisjoner og gi barna gode erfaringer med frilufstliv hele året.

gutt som hopper på skihopp i surndal
Foto: Harald Wanvik

Friluftslivets mange goder

Som fremtidig barnehagelærer med fordypning i friluftsliv, har jeg lest en hel dose forskning og litteratur som forteller hvor viktig friluftslivet er for barn. Dette gjelder både for å legge et godt grunnlag for friluftsliv som en interesse, men også med fokus på fysisk aktivitet samt psykisk- og fysisk utvikling.

”Friluftsliv er en viktig del av den norske nasjonale identiteten og den norske kulturarven. Friluftsliv har en dokumentert helseeffekt og er en viktig faktor for befolkningens livskvalitet.” (Regjeringen, 2016, stortingsmelding nr.18).

Nå som vinteren er i gang for fullt er det fort gjort at vi holder oss mer innendørs. Dagene er kortere, temperaturen synker under nullpunktet og terskelen for å komme seg ut med barna og gjøre ting blir større. Men det trenger ikke være så mye som skal til for å gi barna gode erfaringer med friluftsliv – også på vinterstid.

Gutt som har falt etter å ha hoppet på ski

Lag mat på bål sammen med barna!

Barnas favoritt – ostesmørbrød med Polarbrød

En soleklar vinner for barn er ostesmørbrød, og på bålet blir det ekstra godt! Du trenger:

 • Polarbrød med havre
 • Ost
 • Salami
 • Ketchup
 • Oreganokrydder

glad gutt med brett fult av polarbrød i snøen

Legg ost og salami på et Polarbrød, klem på en god dose ketchup og krydre med oregano før du topper med et nytt polarbrød og legger i bålpanna.

polarbrød som ostesmørbrød i bålpanne

Snu underveis på ostesmørbrødene så de ikke brennes. Smaker supergodt og gir ny energi til en ny runde i bakken.

glad gutt som spiser polarbrød ostesmørbrød i snøen

Lek i egen bakgård!

Dere trenger ikke dra langt for å finne på noe gøy å gjøre sammen! Hva med å lage snøborg i hagen, lage snøfigurer man kan male på, eller ta en snøballkrig? For de mer aktive barna kan det å lage et hopp i hagen være genialt for den som vil øve seg på å trikse med ski eller snowboard, eller bare ta en tur ute i akebakken!

Tips om hvordan å kle seg til friluftsliv på vinterstid finner du her!

Ofte har det ikke så mye å si hvilken aktiviteter man gjør med barna. Erfaring tilsier at så lenge vi som rollemodeller holder godt humør og en god innstilling til friluftsliv og vinteraktiviteter, vil dette smitte over på barna. Vær med i leken og ha det gøy selv!

Gutt som smiler etter å ha falt på skihopp i snøen

Gode minner skapes ofte på turer med lavterskel, kanskje i nærmarka eller rett utenfor huset. Selv om jeg ikke har vært mest utendørs i min barndom, husker jeg allikevel godt de øyeblikkene rundt bålet i nærmarka etter å ha tryna på ski om og om igjen, med god mat og godt selskap.

Uten mat og drikke duger helten ikke

Etter mye fysisk aktivitet er det viktig å fylle på lagrene slik at man ikke går tom, blir sliten og kald! Friluftslivet handler like mye om gode øyeblikk som aktivitet. God mat som metter og gjør barna klar for nye runder i snøen er med på å gi de gode minnene vi ønsker å skape. Polarbrød med på turen er alfa omega – spesielt når man leker seg litt med det på bålet!

ostesmørbrød på bål med flammer

Polarpizza for de voksne

Er det noe jeg bare elsker så er det pizza med god skinke og creme fraiche i stedet for tomatsaus! Polarbrød som bunn er helt genialt da det holder seg mykt og luftig og ikke trenger mye tid i panna før det blir ferdig. I tillegg smaker det ekstra godt ute i friluft! Du trenger:

 • Polarbrød med  fullkorn
 • Creme fraiche
 • Skivet ost
 • Serranoskinke
 • Ruccola
 • Revet parmesan
 • Pinjekjerner

polarbrød med ost i bålpanne

Legg Polarbrød med et lag creme fraiche og ost i ei panne på bålet, og sett over lokk så osten smelter. Pass på så bunnen ikke brenner seg. Man kan gjerne støtte bålbannen opp på en pinne slik at den ikke er helt ned i flammene.

jente strør parmesan over polarbrødpizza med serranoskinke og ruccolasalat ute i sneen

Når osten er smeltet legges serranoskinke og ruccolasalat på. Dryss over en god neve med revet parmesan og topp med pinjekjerner.

jente spiser polarbrød med ruccola, parmesan og parmaskinke

Velfortjent dessert – Polarbrød med banan og mørk sjokolade

Friluftsliv for meg innebærer mye kos, og hva er vel bedre enn å avslutte utelunsjen med en overraskende god dessert? Alle kjenner vi vel til konseptet banansplitt – og banansplitt inne i Polarbrød smaker sinnsykt digg! Du trenger:

 • Polarbrød med havre
 • En moden banan
 • Mørk sjokolade

polarbrød foran bål med banan og sjokolade

Del Polarbrødet i to og legg skivet banan og ruter med sjokolade utover den ene halvdelen. Legg den andre halvdelen av Polarbrødet på toppen, pakk inn i sølvfolie og legg på bålet.

polarbrød med banan og sjokolade

Etter noen minutter er det bare å pakke opp og nyte en velfortjent dessert!

jente holder opp polarbrød med banan og sjokolade

Det var en meget godkjent søtsak! Advarsel: store muligheter for sjokoladesøl rundt truten!

gutt spiser polarbrød med banan og sjokolade

Hvis du ønsker flere oppskrifter som inneholder Polarbrød, samt mer inspirasjon for å komme deg ut, kan du sjekke ut dette innlegget!

gutt og hund koser seg i sneen med polarbrød

Gjerne følg meg på instagram @unececilie

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this