Tur er ikke bare fine instagrambilder og blide fjes på toppen av fjell. Det er også blodslit, gnagsår, våte sko, tung sekk og dårlig humør. For alle friluftsferskinger der ute som tror turlivet er en instagramfeed, det er det så absolutt ikke. Heldigvis er friluftslivet så mye mer enn bare det.

Jeg har mang en gang undret meg over hvorfor jeg synes det er så gøy å gå, undret meg over hvorfor jeg absolutt skal drasse rundt på en tung sekk i ødemarka, eller krype ut av soveposen for så og måtte dra på seg fjellskoa som er stive av frost. Det er ingenting med dette som virker fristende vel? Når du egentlig kan sitte trygg og varm hjemme i godstolen og se på film. Når det er sagt, så er det noe av grunnen at jeg velger å være på tur. Nettopp for å kjenne på slitet og gleden av å være ute. Hva er vel lykke uten litt motgang?

Du kan se et bilde av en sovende hund i solnedgang, og tenke “for en idyll”. Jeg kan garantere deg at akkurat da er det idyll, men bak ethvert bilde ligger det som oftest mer bak. Det er ikke for å skremme, men til ettertanke. Hvis du skulle stå med sekken på ryggen og hate livet litt der og da, så er det helt naturlig og ikke noe galt med det. Ikke forvent deg smilende fjes og Instagram solnedganger hver dag på tur. Som oftest er det de små tingene som gjør deg glad.

Hardangervidda.

Jeg har en god venninne som heter Ida. Hun er ikke den mest turvante, men er derimot veldig glad i å være ute. I år når jeg gikk Norge på langs var hennes mål og gå Hardangervidda på langs. Turen startet på Haukeliseter i syv varmegrader og lett regn. Tåken hang tett og det ventet oss noen høydemeter. Jeg hadde nemlig valgt å gå massivruten over Hardangervidda, noe som betyr mer fjell enn viddelandskap. Kanskje ikke min beste idè for Ida sin del.

Første natt i telt var fint. Så fort teltet var satt opp startet det å regne igjen. Jeg hadde kjøpt bakverk på Haukeli, som gjorde godt etter en liten mil på tur. Vi legger oss tidlig denne kvelden. Jeg våkner opp i 2 tiden, vinden river i teltet og den øker bare på for hver time. Det som skulle være en perle av en teltplass har blitt til et lite mareritt. Tre sesongs teltet liker ikke storm, minusgrader og snø i midten av juni (utdrag fra npl-dagbok). 

Vi kom oss avgårde og til nærmeste DNT-hytte. Vi var fremme etter halvannen times gange. Når vi endelig var kommet trygt innomhus kommer Ida med en bemerkelse, hun hadde vært livredd og var glad for at hun ikke måtte gjøre dette alene. Vi gjør det beste ut av det og har en “værfast” dag, vi leser bok og steker halvt tonn med lapper. Turen var et eventyr uten like, vi hadde alle fire årstider i løpet av de 8 dagene på tur. Krysset større elver, sov på mindre egnede teltplasser kun for å beskytte oss for uværet, hadde latterkrampe i teltet, spiste god mat og godteri. Kort fortalt en fantastisk tur! Selv om Ida ofte var både sliten og lei under denne turen så tok det ikke lang tid før hun sa at hun gledet seg til neste tur.

Poenget mitt er at det er lov å hate det litt noen ganger, det er lov å kjenne på sinne, det er også lov å ikke være dreven på alt. Det er nemlig sånn du lærer og blir bedre. Det er sunt å ha det litt tungt og kjenne på motgang, da blir ofte de gode stundene ekstra gode.

 

Arja hviler etter en varm dag.

Arja hviler etter en varm dag.

Et stykk veldig sliten og lei Ida

Et stykk veldig sliten og lei Ida

Et tynt lag melis i midten av juni

Et tynt lag melis i midten av juni

Blide fjes til tross for regn

Blide fjes til tross for regn

 

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this