Fyrvokterveien ligger spektakulært til der ute hvor storhavet hersker. Tarhalsen  er den ytterste utposten på Sørøya. Stien er frodig, bratt og fullt av irrgrønne blomsterenger.

Opprinnelig ble fyrvokterveien bygget av Tarhalsen fiskarlag i 1932-33 på oppdrag for fyrdirektøren. Slik at fyrvokteren hadde en sikker helårsveg når han passet fyrlykten. Den ble nylig restaurert og sjekkes årlig så den er sikker å ferdes på.

Lar bildet tale for seg selv

Adkomst

Hurtigbåt fra Hammerfest havn og ut til Akkarfjord havn. Sjekk ut www.snelandia.no for rutetider.

Derfra følger du grusvei mot Gamvik gård (det er en episode fra Der ingen skulle at nokon kunne bu om denne flotte plassen). Når du kommer opp på toppen av bakkene går det en T-merket sti til Kjøttvikvarden og Fyrvokterveien.

Avstand

Fra Akkarfjord til Tarhalsen fyr er det ca 10-11 km en vei. Ved Tarhalsen ligger det også en åpen hytte med tre senger som er til allment bruk. Det finnes også flere overnattingsmuligheter her ute. Som. f.eks Gamvik gård.  Vær obs på at Sørøya og Tarhalsen er en værutsatt plass og det kan derfor skifte fort. Det gjelder å være beredt.

Kjøttvikvarden

Jeg har akkurat gått denne flotte turen. Vi tok det som en kosetur med flere overnattinger. Første natten tilbrakte vi i Kjøttvika og her ligger det to vakre kritthvite strender. Vi våknet til knallsol og tre havørn sirklende over oss. Visste du at Sørøya har et rikt og variert fugl og planteliv? Det er også et viktig  leveområde for selartene gråsel og steinkobbe. Det er observert hvalross og klappmyss her ute ved flere anledninger.

På veien ut mot Tarhalsen går du opp til Kjøttvikvarden. Det er et monument over vår gamle kystkultur. Den er 12,5 meter høy og landets høyeste steinvarde. Den sjeldne plasseringen gjør den til et godt synlig seilingsmerke. Steinvarden har stått uten tilsyn eller vedlikehold i over 150 år.

Det er mange muligheter når man først drar ut hit. De få veiene som finnes på sørøya går igjennom fantastisk landskap og det er fort gjort å ta en avstikker til gode fiskevann, grønne oaser og laguner med korallsand.  Du kan gå til Sandfjellet og Finnvika, som er en kilometer lang sandstrand.

Trenger ikke Hellas når man har Nord-Norge og sommerullgenser!

På vei mot Sandfjellet

 

Ytterst ute ved Fyret på Tarhalsen
Kjerringa med staven langs Fyrvokterveien

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this