Om våren er jakten på det gode skiføret avhengig av retning på fjellsiden (aspekt) og hvordan den står i forhold til sola

Begrepet “game of aspects” ble første gang introdusert for meg av en amerikansk skredforsker midt i juni på Svalbard for fire år siden. Vi var en liten gjeng som hadde satt opp basecamp på en bre for å forlenge skisesongen. Der plukka vi linje etter linje som modne plommer. Vi la bort klokka, bevegde oss etter sola og spilte game of aspects døgnet rundt i flere dager.

To små skikjørere nyter store fjell i den magiske midnattsola på Svalbard
Midnattsola i Finnmark er også fin. Her kjørte vi ned en nordvendt side ved midnatt og sola rett i fleisen.

 

Førefall

Tradisjonelt ble ordet førefall brukt om skiftet mellom slede og hjul som fant sted på våren når snøen smeltet i lavlandet. I dag brukes det om skiføret. Etter føret har falt er snøpakken fri for lagdelinger og består av homogen grovkornet snø. Gjentatte fryse- og tineprosesser har omdannet snøkrystallene. Det som før var nysnø, kantkorn og rimkrystaller er nå smelteformer. Snøpakken er fri for lagdelingene som hører vinteren til. Nå er det bare det øverste laget, det som tiner og fryser hver dag, vi må ta hensyn til og hvor mye det tiner avhenger først og fremst av solinnstrålingen.

 

I vårskikjøringens navn er det sola som bestemmer. Du må være på rett sted til rett tid. 

Spilleregler

Grunnprinsippene med vårskikjøring er egentlig ganske enkle. Sola står i øst 06, i sør klokka 12, vest kl 18 og nord ved midnatt. Du kan gå opp en sørvendt side med skarejern tidlig på morgenen hvor faren for å skli ned til bunnen av dalen er større enn å bli tatt av et skred. Så kan du sitte på toppen nyte utsikten og en bedre appelsin til siden er “al dente”. Som når du smaker på pastaen for å sjekke om den er ferdig, kan du pirke borti siden du skal kjøre ned for å kjenne etter når den er passe kokt. Venter du for lenge blir snøen overkokt og skredfaren har plutselig økt betraktelig. En tommelfingerregel sier at hvis snøen har blitt så løs at den når deg til ankelen har den potensialet til å rase ut.

Timing er avgjørende både for sikkerhet og skiføret

Ingen regel uten unntak

Om den sørsida er perfekt temperert klokka 11, 12 eller 13 vil avhenge av flere faktorer som for eksempel hvor sterk sola er, hvor bratt det er, hvordan snøen var fra før og hvor kaldt det har vært om natten. Dess brattere det er, dess mer rett på treffer solstrålene og dess mer oppvarming skjer. Det må ikke nødvendigvis må være minusgrader for at snødekket skal fryse igjen etter sola forsvinner. Ved klarvær stråler det nemlig energi ut fra overflaten og den kan fryse selv uten at lufttemperaturen går under null.

Sporløs ferdsel før sola myker opp snøen

Vårskikjøringens Hufsa

Hvis smelteomdannet snø er slusj, er sugesnø shave ice. (Er det egentlig noen som husker shave ice?). Poenget er at sugesnøen har en finere konsistens og dermed drenerer vann dårligere, gir dårlig glid og er årsaken til at det plutselig napper under skia. Sugesnø er nysnø som ikke har rukket å tine og fryse noen ganger. Gi den noen dager så blir den også slusj. 

Hvis det har kommet nysnø på våren kan det være vanskelig å unngå sugesnø, men det er likevel et par ting man kan huske på. Dreneringen i slakt terreng er naturlig dårligere enn i brattere terreng. Derfor er det større sjanse for å finne sugesnø i flatt og slakt terreng. Sola er sterkest klokka 12 og har dermed maks potensiale til å omvandle snø. Det kan dermed hende du slipper unna sugesnøen i sørsidene. Nordsidene kan ha tørrsnø til langt utpå våren før denne også har potensialet til å bli sugesnø.

Det er lite som kan toppe perfekt temperert slusj til kvelds!

Game of aspects handler om å være på rett sted til rett tid og premien er uvurderlig; strøkent skiføre.

P.S. Det finnes masse tips for flotte toppturer på turjenter.no! Sjekk for eksempel: https://turjenter.no/?s=topptur

God tur!

 

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this