Jeg bare elsker lukten av gran! Den er frisk, grønn og skjønn. Nå på våren kan man gå i skogen og snuse inn den deilige duften. Men grana er ikke bare god å lukte på! Du kan også lange mange godsaker ut av den. Sist uke gikk jeg ut og plukket en hel del av ferske granskudd. De er myke og kan faktisk spises rett fra granen som de er. De smaker så godt, litt som en søt sitron.

Friske granskudd i juni

Jeg har laget masse godt av granskudd og skal dele noen av oppskriftene med dere! Det enkleste og kanskje det beste du kan lage er granskuddte. Plukk en god neve med granskudd, sleng dem i kjelen med vann og la det koke over bålet eller brenneren i 10-15 minutter. Desto lengre det koker, desto sterkere blir smaken. Dette leste jeg om første gang i en av bøkene til Helge Ingstad. Før i tiden var granskudd en viktig kilde til C-vitamin!

Granskuddsirup:

Nyplukkede granskudd

 • En liter granskudd
 • En liter vann (vannet skal dekke granskuddene i kjelen)
 • Sukker, 2/3 av den totale veskemengden.

Kok opp granskudd og vann, la det koke i en halv time. Sil vesken ut og fjern granskuddene. Mål opp vesken og tilsett sukker som tilsvarer 2/3 av veskemengden. Rør ut sukkeret og la det koke inn til sirup. Sirupen tykner litt etterhvert, men vil tykne enda mer når den kjølner. Hell over på varme, rene glass. Granskuddsirup kan du bruke på is eller pannekaker.

Granskuddgelé:

Granskuddgelé, granskuddsirup. Det grønne gullet, granskudd.
Glasset til venstre er fylt med granskuddgele.
 • En liter granskudd
 • Vann slik at det dekker granskuddene i kjelen
 • 0,5 kg sukker pr. liter veske
 • En pakke pektinpulver

Kok opp granskudd og vann og la det koke i 20 min. Sil av granskuddene og tilsett en pakke med pektinpulver. Jeg synes geleen ble litt for søt, og kommer til å prøve med litt mindre sukker neste gang. Granskuddgelé kan brukes til middagsretter akkurat slik man bruker tyttebærsyltetøy.

 

Granskuddpesto:

Granskudd og granskuddpesto

 • Ett fedd hvitløk, finhakket
 • En neve granskudd
 • En neve mandler (eller andre nøtter)
 • Olivenolje, nok til at det blir en fin pestokonsistens
 • Eventuelt: smak til med salt og pepper

Jeg synes ett hvitløksfedd ble litt mye, og gjorde pestoen noe sterk. Dette kan du prøve deg litt frem på.

 

Kylling marinert i granskudd:

Kylling marinert i granskudd

Fjern nålene fra grenen og smør inn kyllingen med olje og granskudd. Jeg brukte rosmarin og karri i tillegg.

 

Granskudd, marinert kylling
Granskuddmarinert kyllingbryst med granskuddpesto.

 

 

Utover sommeren, høsten og vinteren kan jeg nå nyte av den gode granskuddsmaken. Jeg synes det er så utrolig gøy å lære om hva jeg kan høste fra naturen og hvordan jeg kan bruke det på kjøkkenet. Da får jeg mange fluer i en smekk; en fin tur, en god motivasjon for å komme meg på tur, utforske nye steder, og i tillegg, (som regel) god mat! Dersom du vil lære mer om hvilke planter og vekster du kan dra nytte av i naturen kan du sjekke ut boka Gratis mat av Ellen-Beate Wollen. Se link til boka her! Flere av oppskriftene er inspirert av oppskriftene du finner i denne boka.

 

Lykke til!

Maria

 

4 thoughts on “Granskudd – det grønne gullet

 1. Maria Stray Homme says:

  Ja, det må du gjøre! Kjempegøy å høste fra naturen og lage god mat i samme slengen 😀

Comments are closed.

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this