Jenter som ikke kjente hverandre fra tidligere inspirerte og engasjerte hverandre, delte tips og dro på tur sammen. Det vokste rett og slett frem et lite fellesskap der ute. Et fellesskap vi har sett vokse, og som vi er veldig stole av.

Flere av Norges mest aktive og erfarne turjenter er med oss på laget og skriver jevnlig om turtips, mentale turutfordringer, mat på tur, førstehjelp eller ren, skjær turglede. Samtidig er det viktig for oss å få frem at naturen er for alle. Du trenger ikke å ha besteget Kilimanjaro for å kalle deg turjente. Du trenger ikke ha siste GoreTex’en, kunne sette opp teltet i blinde eller diske opp med en tre-retters på Hardangervidda i full storm heller.

Vi har alle startet som turjenta som ble med noen andre på tur. Noen som inspirerete oss. Som kanskje hadde gått stien før, hadde litt lettere utstyr, litt mer peiling. Ei vi kunne spørre om tips og råd, ei som ikke lo når vi snudde primusen på hodet, ei som lånte bort dunjakka si når natten ble lang og kald i sommersoveposen fra 90-tallet.

Hvem man blir inspirert er svært individuelt. Her forteller noen av turjentene om hvem som inspirer dem.

Bli inspirert!

Team Ida er grunnen til at jeg og Helene ble turjenter, forteller Gunhild.

Gunhild og Helene har skrevet masse fine blogginnlegg om det å være nybegynner på tur. I 2017 vant de en konkurranse hvor premien var festivalbiletter til friluftsfestivalen Camp Ousland i Steigen.

– Vi fikk utstyr og Team Ida som mentorer som skulle følge oss på turene på festivalen. Sammen gikk vi Nordskotttraversen, padlet kajakk, klatrer og rappelerte. Alt dette var nytt for oss, men Team Ida hjalp oss hele veien og vi hadde en helt sykt fin tur, sier Helene.

I etterkant skulle Helene og Gunhild skrive noen blogginnlegg, og deres ærlige, fine måte å forklare turglede og turlivets utfordringer på gjorde at de ble fast inventar på turjenter.no.

– Kort fortalt så var det våre to kjære Idaer som viste oss gleden med turlivet, og som inspirerte oss til å bli turjenter selv. Det er vi evig takknemlige for, sier Gunhild og Helene.

Rekk opp hånden den som har lyst til å prøve noe nytt! Gunhild og Helene har latt seg inspirere av Team Ida.

Med fra starten

Iselin er en pioner i turjenteuniverset og har vært med på moroa siden starten. Likevel forteller hun at hun måtte tenke skikkelig lenge på spørsmålet om hvem som inspirerer henne.

– Det har ingenting å gjøre med at det ikke finnes inspirerende damer der ute! Det har mer å gjøre at jeg har kjent på en indre inspirasjon så lenge jeg kan huske – og jeg er nesten litt usikker på hvor denne kommer fra.

Til slutt nevner hun ikke bare én, men fire inspirerende kvinner, og den første er mormoren hennes.

– Mormor bor i nord og går tur hver dag uansett vær. Det var liksom helt naturlig og aldri noe spesielt ved det. I tillegg til at somrene nordpå har gitt meg et skikkelig nordlandshjerte, så tror jeg og at det har gitt meg en naturlig inngang til fjell og natur.

Iselin forteller at det alltid har vært naturlig for henne å gjøre ting uten gutter eller på egen hånd, og hun trekker frem at det nok er fordi hun er vant med å være omringet av tøffe, sterke jenter.

– Et eksempel er venninnen min Eirin. Hun introduserte med for klatring, tok meg med ut i veggen med naturlige sikringer og viste meg at jenter klarer seg selv.

Iselin har også møtt mange inspirerende kvinner gjennom jobb. For et par år siden var hun på Svalbard, og ble kjent med Ida og Hilde.

– Hilde er i gang med sin andre overvintring på en fangsthytte på Svalbard, så det er ikke så vanskelig å si hvorfor hun inspirerer meg. Men, da jeg møtte Ida og Hilde på jobb så ble jeg så utrolig inspirert over hvor rause, omtenksomme, tøffe og morsomme disse damene var. De levde livet sitt på Svalbard, tett på naturen.

– De er nok et eksempel på sterke damer som var alt annet enn det portrettet media ofte har på karrierekvinner med spisse albuer og sutrete klaging. Her var to vellykkede damer med spennende karriere, fantastiske personligheter og ikke minst en jobb som var knyttet til natur. Akkurat sånn ville jeg og ha det, sier Iselin.

Iselin er omgitt av sterke, tøffe kvinner. Sånt blir det sterk, tøff kvinne av!

Turjenter kan også være slitne turmødre

Maria begynte å skrive for Turjenter etter at hun flyttet til Svalbard med en nyfødt og en 2-åring. Hun sier at det var en måte å komme nærmere naturen på i en hektisk småbarnshverdag.

– Jeg hadde et svært aktivt turliv før jeg fikk barn, og jeg blir inspirert av folk som klarer å kombinere det å være foreldre med å opprettholde turinteressen.

For noen år siden var hun i Fontainebleau i Frankrike, der hun møtte en av verdens beste kvinnelige klatrere, og det har satt sine spor.

– Jeg var gravid med nummer to, og skulle på min første buldreferie – og jeg som ikke var noe glad i buldring, forteller hun.

Året før hadde Maria intervjuet den amerikanske klatreren Beth Rodden om klatring i graviditeten, og nå hadde hun sett på Instagram at Beth var i området.

– Det er mer enn 30 000 buldreproblemer i Font, så jeg anse sjansen som liten for å gå på samme bulder som Beth. Men, plutselig en dag jobbet hun på en dustehard rute like ved en 3b-kamin jeg hadde sett meg ut. Jeg introduserte meg, vi sto og pratet litt turlivet og mammalivet, og så heiet hun meg til topps på bulderet. Det var en kombinasjon av star-struckness og stolthet, og det faktum at Beth var like gira, og heiet like entusiastisk som da mannen hennes gikk et 8a-bulder like etterpå.

– Selv om det kanskje er klatrebestigningene Beth er mest kjent for, så elsker jeg hvor ærlig hun er om livet som toppatlet, klatrer og mor. Kanskje helst i omvendt rekkefølge. Mye rosemales i sosiale medier og får en til å tvile på om det du gjør er bra nok. Beth viser frem hennes virkelighet med opp- og nedturer, medgang og motgang, og det får en til å føle seg overraskende normal.

Man strekker seg litt ekstra når en av verdens beste kvinnelige klatrere står og heier på bakken.

Når kvinner utfordrer sier man ja!

Hvis du er interessert i de litt tøffere, lange turene til fots eller på ski, så må du sjekke ut bloggene fra Kristin.

– Jeg føler meg omgitt av inspirerende damer og selv om de det siste året i stor grad har nådd frem til meg via sosiale medier, er det fortsatt fysiske møter som inspirerer meg mest.

Tre svenske, sterke damer har i tre ulike øyeblikk inspirert Kristin.

– Det første er da Nina fikk meg til å innse at om vi klarer å løpe 10 km nå, kan vi å løpe 42 km om ett år. Dermed ble jeg påmeldt mitt første maraton.

– Det andre var i forbindelse med mitt første triathlon. Da jeg kom i mål var jeg ganske stolt. Dagen etter løp Katrin over målstreken som første kvinne etter å ha svømt, syklet og løpt fire ganger så langt som jeg gjorde. Det var hennes første triathlon også, og i det sekundet bestemte jeg meg for å gjøre det samme året etter. Riktignok var hun en mye bedre løper enn meg, men vi var minst like gode til å svømme og det var heldigvis ett år til neste gang.

– I det tredje øyeblikket skulle det ikke mange ord til fra Maria før jeg ble overbevist om å melde meg på livets første ultraløp. Det er ingen andre i verden som kan få 166 km og 7000 høydemeter til å høres så lett ut som henne.

Kristin sier at disse tre damene har inspirert henne til å prøve på noe som hun aldri i verden trodde hun var i stand til.

– Innstillingen har gjort at jeg har begitt meg ut på turer og eventyr jeg aldri ellers ville ha turt. I likhet med Pippi Langstrømpe tenker disse tre damene “Det har jeg aldri prøvd før, så det klarer jeg helt sikkert.”

Blid og fornøyd etter 100 kilometer på ski.

Gratulerer med kvinnedagen, turjenter!

 

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this