Grønland | Turjenter.no

Grønland

Skrevet av: Turjenter.no
Publisert: 13.06.16

*Dette innlegget er skrevet av Inga Strümke.

Dette er historien om da vi krysset Grønland fra Kangerlussuaq i vest til Tasiilaq i øst

Endelig var tiden inne for å sette seg på flyet og oppleve eventyret som jeg har forberedt meg til i flere måneder. Det er ikke til å stikke under stol at jeg var i overkant spent og skeptisk, men da dagen endelig kom stod jeg på Flesland med godt mot, og sikkert 10 kg overvekt i bagasjen.

Løsningen på ferdens første utfordring ble å kle seg i Klettermusen og skisko, samt putte bøker, batterier og andre tunge ting i innerlommene – det skulle bli en lang, varm flytur.

Fordeling av vekt i København
Fordeling av vekt i København

strumke_grønland_22

Reisen gikk via København, og videre med Air Greenland til Kangerlussuaq. Vel fremme brukte vi resten av dagen og neste morgen på å organisere mat i 5-dagersrasjoner, pakke pulker og fordele fellesutstyr.

Frokost x 25
Frokost x 25

På formiddagen ble vi kjørt opp til brefallet, og den 4. mai (May the fourth be with you) var vi endelig klare til å starte.

strumke_Grønland_3

Vi var så heldige å få oppleve hele brefallet i nærmest perfekt påskevær. Blåisen glinset, smeltevannet var turkist og isen strakte seg ut så langt øyet rakk – og enda lengre.

strumke_grønland_4

Vi brukte totalt tre dager på brefallet, og litt og litt ble underlaget grovere og flatere. Plutselig en ettermiddag var det hvitt under føttene våre, og vi kunne kle på oss skiene. FOR en følelse!

strumke_grønland_5

Høydeprofilen over Grønland er som følger:
Slakt oppover – slakt nedover . The end.  Bortsett fra små kuperinger merker man dog ingenting til hellingen, fordi man gjerne ikke stiger mer enn 200 meter på en dag, som ofte innebærer 30 km horisontal forlytning.

strumke_grønland_6

Det å gå rett frem på en hvit pannekake, og ikke ha annet å feste øyet på enn en horisont eller kanskje litt hvit bomull, er en veldig spesiell opplevelse. Jeg vil anta at alle opplever det ulikt – alt fra kjedelig til religiøst – men personlig var jeg egentlig lettere euforisk fra start til slutt.

Tina og Viola - solstrålene :-)
Tina og Viola – solstrålene 🙂

strumke_grønland_11

En “arbeidsdag” så typisk slik ut: gå i 40 minutter med musikk, lydbok eller egne tanker, spise godis i 5 minutter, gå 40 minutter med samme eller ny musikk, lydbok eller tanker, spise snop i 10 minutter, gjentas 6 ganger. Hvis ikke dét er en arbeidsdag å få lykkerus av, så vet ikke jeg.

Marianne pusser tennene - tror jeg.
Marianne pusser tennene – tror jeg.

strumke_grønland_6

Det neste høydepunktet på turen var ankomsten til DYE 2.

strumke_grønland_7

Dette er en av flere nedlagte radarstasjoner som skulle levere tidlige advarsler om fiendtlig aktivitet i luften under den kalde krigen. Da den kalde krigen var over ble DYE-stasjonene forlatt på minuttet. Der inne kan man fremdeles finne halvveis tilberedt middag, åpne loggbøker, kuler på biljardbordet og åpne ølflasker

strumke_grønland_8

Etter DYE 2 er det straka vegen videre til summit, som på ingen måte er en topp av noe slag; man merker at man har vært på toppen når GPS’en sier at det går nedover. Vårt høyeste punkt ble på rundt 2500 m, og det var rart å tenke på at vi hadde brukt ti dager på å gå opp, og skulle brukte ti ytterligere dager på å gå ned.

strumke_grønland_9

“Nedover” er så klart relativt, for man merker ikke mye til den negative helningen. Det man derimot merker, er nysnø. Å trekke sin tunge pulk gjennom nysnø er tungt, og det er da den største fordelen ved å være en gruppe gjør seg gjeldende: Man kan bytte på å gå fremst. Er man 11 stykker som går 12 økter for dag, betyr det at man stort sett bare trenger å gå fremst én økt, og gruppen har mulighet til å holde tempoet oppe.

- og vet du hva som hjelper mot klabb og babb? Solkrem på fellene.
– og vet du hva som hjelper mot klabb og babb? Solkrem på fellene.

En av tingene som fortryllet meg ved Grønland i mai, var at solen stort sett befant seg over horisonten. Selv om det var kaldt ute, selv om det snødde og blåste, var det lyst. Telt med gule og røde duker varmes opp av solen, og uansett om man vrir døgnet den ene eller andre veien trenger man ikke å bekymre seg for at det skal bli mørkt – for det blir det ikke.

Knekkebrød i natten - en spennende Grønlandsroman. Og en stilongs til tørk.
Knekkebrød i natten – en spennende Grønlandsroman. Og stilongs til tørk.
Hviledag har gull i teltåpningen, som det så fint heter
Hviledag har gull i teltåpningen, som det så fint heter

Apropos nysnø: Kommer det snø samtidig som vinden tar seg opp, blir det snøstorm. Kommer vinden bakfra er det som å få dyttehjelp, men kommer den forfra og er sterk nok, kan det være like greit å slå opp camp

strumke_grønland_12
– ikke at dette bildet gir inntrykk av utrivelig vær…

Nok et høydepunkt på denne turen er når man endelig ser fjellene idet man nærmer seg østkysten. Etter å ha sett kun horisont og flat is i to uker, er det fantastisk å se de mektige, spisse bergene som venter bortenfor enden av breen.

strumke_grønland_24

"Nå skal jeg navigere bort til de fjellene der"
“Nå skal jeg navigere bort til de fjellene der”

Igjen var vi heldige med forholdene, og vi fikk brefallet i strålende solskinn. Vi stod opp før fuglene for å utnytte skaren som hadde satt seg i løpet av natten, og om noe var utfordringen å ikke treffe pulkene til hverandre.

Tina med god gli - nesten like god som pulken
Tina med god gli – nesten like god som pulken
Nest siste camp
Nest siste camp
siste camp for denne gang
og siste camp for denne gang

Prøv å gjette hvor rart det var å ha stein og grus under føttene igjen

strumke_grønland_17
– og se vann!

Jeg kan ikke si annet enn at en tur over Grønland er et fantastisk eventyr, og jeg anbefaler den så klart på det varmeste.

grønland_strumke_18

Hvis du har lyst til å prøve, men går rundt og lurer på om du er sterk eller erfaren nok til å begi deg utpå en slik tur, vil jeg anbefale deg å ta kontakt med Bjørn Sekkesæter i Fram Expeditions.

I neste innlegg tenkte jeg å skrive litt mer detaljert om en typisk dag på Grønland – men hvis noen har spørsmål eller innspill til hva som hadde vært mer interessant, er det bare å legge igjen en kommentar 🙂

Bildene i dette innlegget er tatt av meg, Christian Jensen, Are Opstad Sæbø, Mikael Andersen og Bjørn Sekkesæter.

Turjentene som var med på turen finner du på instagram: violawm, tinakasseth, hildejohnseen, aaseub, drommen_om_gronland

 
BOSTED: Melhus
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Meld deg på
vårt nyhetsbrev
Mailchimp form
reCAPTCHA

*Ved innsending samtykker du til personvernerklæringen

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this