Er du i gang med planleggingen av sommerferien? Usikker på hvor du skal legge årets telttur? Vel, det er ikke så mye å lure på lenger. I fjor sommer gikk jeg og en gjeng fine mennesker denne ruta, og jeg kan så absolutt anbefale den videre.

Koldedalsvatnet, med Hjelledalstind og Falketind i bakgrunn.

Dag 1: Tyin – Uradalsvatnet (7 km)

I og med at første dagen ofte innebærer en del kjøring, så hadde vi lagt opp en kort etappe denne dagen. Viktig å ikke starte for hardt ut med tunge sekker. Vi parkerte bilene ved Tyin, og startet ferden på grusvegen inn Koldedalen. Koldedalen er en lett tilgjengelig dal med Falketind og Hjelledalstind ruvende i enden av det isblå Koldedalsvatnet. En idyllisk start på turen. I enden av grusvegen gikk vi over på den merkede DNT-stien mot Skogadalsbøen. Vi hadde bestemt oss for å sove i telt på denne turen, og stoppet bare noen få kilometer inn på stien. Camp ble laget ved Uradalsvatnet.

På veg inn i Uradalen, med Uranostind i sikte.
Camp ved Uradalsvatnet. Kortspill, fisking og bading.

Dag 2: Topptur til Langskaveltind (11 km)

Flere i turfølget hadde aldri vært på en topp over 2000 moh, så da ble det naturligvis lagt inn en dagstur til Langskaveltind. Dette er en relativt enkel topp å bestige for nybegynnere. Ingen klatring/klyving, ingen utsatte steder hvor høydeskrekken får kjørt seg, men likevel en ganske heftig utsikt. I tillegg går man ganske nærme en isbre på veien, så definitivt en kul topp.

I godt driv opp mot Uranosbreen.
Uranostind til venstre for breen, og Langskaveltind til høyre. Før toppstøtet må den iskalde elva fra breen krysses.
Tilbake i camp etter en vellykket topptur. Atter en kveld med kortspill, fisking og bading.

Dag 3: Uradalsvatnet – Fleskenoshaugane (11 km) 


Etter en vellykket topptur var vi klare for å fortsette ferden. Campen ble pakket sammen etter en lat frokost i lyngen, og vi trasket i gang. Opp i Smoget fra Uradalen, hvor vi fikk en flott utsikt mot Hurrungane. Ferden gjennom Smoget var preget av stein, ur og enda mer stein. Kontrasten er stor når man beveger seg ned i Fleskedalen og får mykt underlag. I enden av Fleskedalen satte vi opp camp på Fleskenoshaugane, rett og slett for å få den beste utsikten. Og som rutinen hadde blitt på denne turen; Bading og kortspill på kvelden. I tillegg var det mye blåvær og multe rundt camp, så vi fikk dytta i oss noen kg med det også.

Frokosten er servert.
På veg ned i Fleskedalen fra Smoget.
Fleskedalen.

Dag 4: Fleskenoshaugane – Vettisfossen – Hjelledalsvatnet (16 km) 


Knær og lår fikk kjørt seg på etappen ned til Vettisfossen, for ikke å snakke om varmen i skogen. Vi la fra oss sekkene på stien, og ruslet de siste kilometerne til utsiktspunktet for fossen. Videre kom en rimelig heftig motbakke opp Morkaskaret, hvor vi måtte grave godt etter litt ekstra krefter i varmen. Oppe i skaret rakk vi å ta av oss sekkene før en stor regnbyge, etterfulgt av tordenvær, kom rullende. Da var det bare å gjøre pausa så kort som mulig, å komme seg ned fra høyden. Hjelledalen er nok en lite gått dal, for her var stien ganske fraværende. Men det er noe magisk med å være i såpass uberørt natur også.

Slitne etter motbakken opp til Morkaskaret, etterfulgt av tordenvær som avsluttet pausa litt for tidlig.
Kløvhundene Gripp og Irpa. Noen har kanskje sett Irpa på TV i det siste? Hun var å se i Monsen på Villspor, med Lisa Tønne.

 

Hjelledalsvatnet.

Dag 5: Hjelledalsvatnet – Tyin (10 km) 


Når man sitter ved Hjelledalsvatnet føler man seg litt fanget i en gryte. Det kan være vanskelig å forstå at man skal opp gryteveggen i andre enden, men det skal man. Heftig start på dagen med motbakene opp til Hjelledalssmoget, men trøsten er at på toppen er alle høydemeterne for dagen tilbakelagt. Deretter er det bare sjarmøretappen tilbake til bilen igjen.

På veg opp til Hjelledalssmoget.

 

Et ganske amatørmessig kart over ruta. Send meg gjerne en melding på instagram hvis det er noe du lurer på i forhold til etappene! 

Hvis du ønsker flere tips til ferien kan du lese 8 tips for en drømmetursommer

 

 

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this