Da seilturen vi hadde planlagt ble utsatt på grunn av dårlig vær, begynte det å krible i eventyrlysten hos Helene. Hun befant seg hjemme i Arendal, og livredd for å ikke ha en fullstendig fullstappet kalender i sommerferien begynte hun å undersøke mulighetene.

Broren hennes Jon kunne fortelle om et artig kurs han hadde vært på i fjor, og Helene ble solgt umiddelbart. Et raskt søk viste at Kote Null i Tvedestrand til alt hell skulle arrangere dagskurs i fridykking førstkommende søndag. Gunhild var ikke vond å be, og plutselig hadde de to rookisene meldt seg på noe nytt igjen.

Fridykking: teori og utstyr

Den søndagen våknet vi til kraftig regn og stormfulle vindkast, men til turjentenes store glede ble ikke eventyret avlyst. Det finnes ikke dårlig vær når man har tykke våtdrakter, si!

Klokken 10 troppet vi opp på Risøya Folkehøyskole, hvor vi sammen med ni andre deltakere startet dagen med et aldri så lite teorikurs. Etter å ha lært om trykk, pusteteknikker, O2 og CO2, anatomi og hypotermi med mer, fikk vi en innføring i utstyret før det bar til sjøs.

Alt av utstyr var inkludert i kursavgiften, og det vi nå skulle tre på oss var følgende:

  • Våtdrakt med hette
  • Sokker og hansker
  • Dykkermaske, snorkel og svømmefinner
  • Blybelte
  • Bøye med flagg og sikkerhetsline

Det å få på seg alt utstyr er i seg selv en liten utfordring, men med glidemiddel i form av Asan gled til slutt våtdrakten på. Da ble vi seende slik ut:

Helene og Gunhild tar selfie med fullt fridykkerutstyr
Fullt utrustet og klare for å kaste oss ut i vannet!
To glade bladenymfer. Gunhild ser du kanskje ikke, for hun er i kamo i forkant, Helene i sort bak.

Hopp i havet!

Vi er jo to glade bladenymfer vi, men det skal sies at med denne oppakningen var vi ikke like elegante i sjøen som vi pleier å være. Gunhild presterte selvfølgelig å miste både maske og snorkel i løpet av fem minutter i vannet. Heldigvis hadde instruktør Nils Olav hatt med seg idioter før og derfor tatt med seg ekstra utstyr. Gunhild var nemlig ikke den eneste som mista maska denne dagen…

Det tok litt tid å venne seg til dugg i maska og sikkerhetslina som viklet seg inn overalt, men etter en times baling hadde vi nærmest full kontroll.

Froskekvinnen lærte seg omsider hvordan å ikke vikle seg inn i sikkerhetslina.

Det å snorkle rundt å se på tang og tare er jo spennende nok i seg selv. Men nå skulle vi altså lære å komme oss noen meter under overflaten på en stilfull og kontrollert måte.

Dette er teknikken: ligg på magen og pust rolig, vær helt avslappet. Pust så dypt inn i tre sekunder og ut i sju sekunder to ganger, før du trekker pusten en siste gang. Ned med hodet, opp med det ene benet og la deg synke rolig ned. Ikke begynn å sparke med bena før begge bena er under vannet. Enkelt, ikke sant? Vel…

Selfie-dronninga Gunhild
Som en fisk i vann.

Vi ble jo liggende å plaske og sprelle med bena lenge før de begge var under vann, og det var langt fra så enkelt som det så ut som. Dette var jo utrolig vanskelig sutret vi, og henvendte oss til instruktøren. Kanskje dere burde ha på litt mer bly foreslo han så, dere tok jo tross alt av et lodd i sted. Ja, det var jo kanskje ikke så dumt, tenkte vi og kavet oss inn til land.

Deretter gikk det hele som en drøm, og Helene var skråsikker på at hun så både flyndre og hummer laaangt der nede på fire meters dyp. Eller kanskje ikke hummer da, men flyndra lå og mesket seg på bunnen.

Fire timer i vannet – da var det deilig med en flytende pause.

Sikkerhet først

Som med så mange andre ting i denne friluftsverdenen er det alltid en ting som gjelder, og det er sikkerhet først. Å prøve fridykking var utrolig kult og lærerikt, og vi er veldig glade for at vi meldte oss på kurset. Da fikk vi lære det viktigste, som vi må å huske på når vi skal prøve oss på egenhånd. I stedet for å prøve å gjenfortelle alle sikkerhetsrutiner her anbefaler vi deg å lese mer om dette hos frivannsliv.no. Her finner du et eget innlegg om sikkerhet og fridykking.

Alle fulgte nøye med når vi lærte om hvordan man skal blåse vann ut av snorkelen og tømme maska for vann – under vann

Kote Null har skrevet følgende om fridykking, og det stiller vi oss bak:

Fridykking er for alle, og bør virkelig oppleves! Bli med å utforske havet på en helt ny måte når vi beveger oss ned under overflaten for å se alt det fantastiske som befinner seg der. Fridykking er helt enkelt en magisk opplevelse!

Med det oppfordrer vi deg til å utforske havet på en ny måte, enten på egenhånd eller ved å melde deg på et kurs. Det siste kan vi definitivt anbefale!

// Gunhild og Helene

Følg oss gjerne på instagram:
@helenevaagsvoll
@ggaara

Turjenter sammen med fridykkeinstruktør Nils Olav Christensen
Takk for oss og takk til instruktøren vår Nils Olav!
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this