I fjor skulle alle bo i telt eller hengekøye. Jeg elsker å sove i telt, men etter å ha flyttet til Svalbard medfører teltovernatting en ekstra faktor: våken isbjørnvakt. Og det medfører enten at man må være ganske mange på tur, eller at hver enkelt person er våken en del nattetimer, som igjen gjør at man sover lite og dårlig. Da er det enklere med en hytte!

Alle har vært på hyttetur. Om det ikke var i fjor, så var det på barneskolen. Jeg tror alle har et minne som kan røskes frem fra de små grå om jeg nevner «hyttetur.» Var utsikten fabelaktig? Svidde dere maten? Hadde dere glemt nøkkelen og måtte bryte dere inn?

Gjennom DNT er alle nordmenn litt hytteeiere. Da jeg var yngre, brukte jeg de ubetjente hyttene i Nordmarka masse. Små koier med plass til 4-5 personer. Jeg dro med meg noen venner, ved, god mat, og vi trasket innover i skogen i silende regnvær, tungt snødrev eller strålende sol. Det å låse opp Lille Tømte, få fyr i peisen og tenne stearinlysene, for så å sitte til langt utpå kvelden og skravle med fine folk, ja, jeg trenger hverken Champs Elysees, Broadway eller Tivoli når jeg har det.

Skansebukta
Telttur på Svalbard kan være litt utfordrende om man ikke er mange nok til å ha våken isbjørnvakt. Da er en hytte gull!

Hytteturtips

Selv om hyttetur byr på litt enklere logistikk og litt mindre utstyr enn telttur er det likevel mange ting som kan heve turopplevelsen et ekstra hakk:

  • Velg utradisjonelt! Selv om Eidsbugarden, Rondvassbu og Haukeliseter er majestetiske hytter i fantastiske områder, så trenger du ikke dra akkurat der hvor alle andre skal. For da blir du neppe alene. Våg å dra til steder som ikke har en halv million emneknagger på Instagram og få en liten del av vakre Norge for deg selv. De mindre hyttene hvor det kun er plass til deg og dine er ellers mer smittevernvennlige!
  • Dra på tur en ukedag. Hvorfor må hytteturene legges til helgene/feriene? Mest sannsynlig har du en DNT-hytte, en foreningshytte eller noen du kjenner med hytte i rimelig nærhet. Dra på hyttetur en onsdag! Færre folk, og fordi det er så stor kontrast fra det du kanskje vanligvis gjør en onsdag, så blir opplevelsen desto større, og hjemmekontoret på torsdagen litt mer inspirerende.
  • Gå all in på maten! Du skal få lov til å velge Real Turmat også, jeg vil ikke at dette punktet skal skremme deg fra å dra på tur, men på hyttetur har man noen virkelig gode muligheter til å lage knallgod mat. Jeg pleier å vaske, skjære og kutte opp det som trengs av grønnsaker og kjøtt, det forenkler oppvasken og hygienen på tur, og gjør at sultne kropper får maten raskere når man fort kommer frem.

Dette er noen av mine matfavoritter på hyttetur:

  • Elvissandwich til frokost: Ingen over, ingen ved siden. Dette er den mest utrolige (og groteske?) frokosten du kan servere hyttevennene dine. En klassiker!
  • Jegergryte: kutt ferdig (eventuelt også ferdigstek) kjøttet hjemme, bland i jegergrytemiks, grønnsaker, sjalottløk, tørket sopp, fløte. Mega plusspoeng om du har med rørte tyttebær (eller, kanskje dere finner det på veien)?
  • Pasta med sitronkylling: kutt og stek ferdig kyllingen hjemmefra. Kok opp pasta, varm opp kylling med fløte sitron og eventuelt noen urter. Jeg pleier å koke brokkolistilker sammen med pastaen de siste minuttene (oppvask spart!).
  • Turpavlova: de færreste vil tenke at skjør marengs er noe å ha med på hyttetur, men det blir en garantert suksess! Jeg lager den i muffinsformer og pakker den i isbokser, så tåler de fint å bli fraktet av gårde. Krem på boks (gjør det enkelt!), og ferdig oppkuttet frukt. Voila, og så digg! En variant er med nøtter og sjokolade istedenfor frukt. Funker fint det og!
Turpavlova
Overraskende enkelt, og enkelt å overraske. Pavlova på hyttetur går ikke i glemmeboka med det første!

Enten du denne uka går inn i høstferie, er midt i eksamenslesing, eller ikke har fri før til jul, så håper jeg du får til en hyttetur i løpet av høsten!

God tur!

Ps…Jeg har ingen tilknytning til DNT annet enn at jeg er superfan at man for 330,- (19-26-åringer) i året kan få tilgang til 550 hytter og magiske naturopplevelser.  

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this