Helt siden jeg var liten har Hardangervidda vært noe spesielt, jeg tenkte alltid at Hardangervidda var vill, værhard og FLAT. Da jeg endelig fikk dratt på skitur over Hardangervidda oppdaget jeg at mye stemte- Hardangervidda var vill, vakker og våt, men at den var flat fikk jeg raskt motbevist.

Det flotte landskapet, varierende været og den snørike vidda gav mersmak og etter flere turer på Hardangervidda bestemte vi oss for å gå Hardangervidda på langs i påsken 2016. Dette var en fantastisk tur og et minne for livet.  Derfor har jeg valgt å skrive en kort turrapport om våres tur over Hardangervidda i håp om å motivere og engasjere enda flere til å ta turen.

Teamida på Hardangervidda
team Ida på sin første vintertur sammen. Lite visste vi om at Expedition Amundsen var våres neste mål og utfordring.

Hardangervidda på fjellski, teamida

Hardangervidda på langs:

Vinterløypa fra Finse til Haukeliseter tar 5 dager hvis man tar utgangspunkt i turistforeningshyttene . Ønsker man en mindre etappe mellom Krækkja og Sandhaug kan man legge inn en ekstra overnatting på Stigstuv.

Finse- Krækkja- (Stigstuv)- Sandhaug- Litlos- Hellevass- Haukeliseter

teamida hardangervidda på langs ski og pulk

På turen over Hardangervidda overnattet vi i telt, men vi tok likevel utgangspunkt i vinterløypa som går fra hytte til hytte. Vi gikk som regel litt lenger enn turistforeningshyttene og slo opp teltet akkurat der det passet oss.

Så her er det bare å velge det som passer best for deg og ditt turfølge, enten det er overnatting på hytter eller i telt.

ida over hardangevidda på fjellski

Dette er den perfekte påsketuren for  turinteressert turjenter og turgutter!

Turplanlegging:

pakking til tur over hardangervidda
Her skal alt utstyret legges frem før pakking. Tips: skriv en pakkliste og huk av etterhvert.

Før vi reiste på tur over vidda var det planlegging og pakking som stod i fokus. Vi hadde med en pulk hvor vi  pakket telt, mat, primus, kokekar og ting med mye vekt. De to resterende hadde sekk med klær, sovepose, liggeunderlag…

Vi hadde også med oss gode fjellski med stålkanter. Det er også lurt å ha med feller til motbakkene og skismøring til flatene. Spesielt hvis man går med pulk er det viktig å ha med seg gode langfeller, slik at man har godt feste og ikke bruker unødvendig mye krefter.

Hardangervidda med primus
Husmor på tur!

Vi hadde med varme soveposer og brukte to liggeunderlag hver. Kulden kommer fra bakken og jeg har derfor alltid med meg to liggeunderlag på vinterturer. Her skal vi ha det godt og varmt i teltet og om natta.

teltkos på Hardangervidda

Vi hadde også sett på ruta før turen og hadde med oss kart og kompass.

Ellers hadde vi med påskeegg, chips, sjokolade og noe godt å ha i glasset. Viktig å kose seg på tur!

1.Finse

For å komme seg til starten på Finse kan du ta tog, vi tok fra Oslo og Bergen. Vel fremme på Finse er det bare å starte påskeeventyret.

Finse på Hardangervidda

På Finse var det tre spente damer som gledet seg til å utforske Hardangervidda enda mer, og gleden var stor da vi endelig satte kompasskursen mot Krækkja.

frokost på Hardangervidda
Frokostpause

Deretter var det bare å nyte turen til Krækkja i fin natur og fint terreng. Et stykke på veien har du også utsikt over den vakre Hardangerjøkulen i vest. (Fun facts: besteforeldrene mine forlovet seg på Hardangerjøkulen).

hardangervidda

2. krækkja

Gleden er alltid like stor når noen i turfølge roper “der er hytta”! Med ny energi etter et stopp på Krækkja gikk vi et lite stykke mot Stigstuv før vi satte opp teltet.

3. Sandhaug (Stigstuv)

Etter er natt med mye vind og lite søvn, sov vi litt lenger enn planlagt. Vi hadde tenkt å gå til Sandhaug denne dagen. Men slo opp teltet mellom Stigstuv og Sandhaug. Dette er en lang etappe hvor man bør ha god tid. Ønsker man å gjøre etappen kortere kan man legge inn ei overnatting på Stigstuv.

hardangervidda

hardangevidda utsikt mot hårteigen
Her nytes utsikten mot Hårteigen som blir lyst opp av sola i det fjerne!

Stigstuv er ikke ei turistforeninghytte, men det er mulig å overnatte her hvis man ønsker en ekstra dag på vidda.

lunsjpause hardangervidda
Ok lunsjpause

hardangervidda

4. Litlos

litlos hardangervidda

Vi hadde lenge gledet oss til å ankomme Litlos. Vi hadde nemlig planlagt å sove på hytta og spise treretters middag her! Noe som stod til forventningene når vi endelig var fremme ved hytta.

hardangervidda

Morgenen etter når klærne var tørre og magene mette, satte vi kursen mot Hellevassbu. Denne etappen var det bare å nyte i det fine været!

sola nytes på hardangervidda
sola nytes i matpausen

Etter ei natt på hytte var vi klare for å slå opp teltet igjen. For selv om det er fint å sove på hytte av og til var alle enige om at teltliver er best. Det er noe spesielt med å kunne velge helt selv hvor man vil ha soverommet hver natt.

Måneskinn på hardangervidda
måneskinn og et godt og varmt telt- blir ikke bedre!

5. Hellevassbu

hardangervidda, hellevassbu

Etter en flott etappe fra Litlos til Hellevassbu våknet vi opp til vind, snø og dårlig sikt neste morgen. Men her var det bare å trosse været og sette kursen mot Haukeliseter. Siste etappe, før eventyret var over for denne gang.

6. Haukeliseter

Hardangervidda pulk
På vei til Haukeliseter i vinden!

Etter en lang dag med mye oppoverbakker, vind, snø og noen få solglimt var det herlig å se Haukeliseter omringet av kitere.

haukeliseter

Etter knall og fall ned de bratte bakkene til Haukeliseter var det bare å sette fra seg utstyret og nyte varmen innendørs før bussene kom og tok oss tilbake til sivilisasjonen og hverdagen.

Alt i alt ser jeg tilbake på denne turen med et stor smil. Både turfølge, overnattingene, den varierte og flott naturen, dyrelivet og det uforutsigbare været gjorde turen helt fantastisk og veldig lærerik.

Lemmen på hardangervidda
Alltid like morsomt med lemmen!
reinsdyr på Hardangervidda
Spor etter en reinsdyr flokk, er du like heldig som oss får du se flokken på din ferd over vidda.

For mer info om turen og GPX-spor, les på ut.no.

God tur!

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this