Sørøya – et drømmested for harejakt! Øya er Norges 4. største øy ligger like utenfor Hammerfest i Finnmark. Finnmark er generelt sett et eldorado for jegere og fiskere, og Sørøya er stedet for harejakt.

 

Harejegerens drømmeøy

Harebestanden på Sørøya er tett. Dette er en følge av at det finnes svært få naturlige predatorer, rovdyr, som jakter på hare. Det finnes ikke rev, mår eller andre små og store predatorer på øya. Det det derimot finnes mye av er havørn, og denne tar noe hare, men ikke nok til at bestanden av hare beskattes nevneverdig.

 

Dette gjør Sørøya til en harejegers drømmeøy. Det er verdt å merke at det ikke anbefales å ta med harehunder til stedet. Uten at jeg har noen førstehåndsærfaring med dette, har jeg hørt fra flere hold at hunder rett og slett kan bli “ødelagte” av å jakte på et område med så høy bestand av hare.

Harejakt på Sørøya
Drømmeøya.

Jakt på hare

Den mest vanlige og åpenbare formen for harejakt på Sørøya er støkkjakt. Som vil si at jegeren går klar med hagla og venter på at byttet skal bli støkket. Haren sitter ofte og trykker, som vil si at den stoler på kamuflasjen sin – at den går i ett med omgivelsene, og gjemmer seg. Dersom den føler at en fare kommer for nært vil den gå i flukt – “bli støkket”. Haren vil ofte trekke opp i høyden når den er på flukt. Det er ofte i slike situasjoner at fellingsmulighetene dukker opp.

 

Jaktsesongen på hare varer fra 10.9-28/29.2 i hele landet. I Finnmark er perioden forlenget, og varer helt til 15.3. Sørøya er lett kupert og (åpenbart) kystnært, som gjør terrenget lett tilgjengelig, også i vinterhalvåret. Det blir som regel ikke store mengder snø, som gjør at man ofte kan gå på beina hele året. Dette synes jeg er en fordel når man går på jakt. Når man slipper ski og staver er hagla mer tilgjengelig.

Harejakt på Sørøya
Topp stemning.

Min første harejakt

Det var på Sørøya jeg hadde min første opplevelse av harejakt. Jeg gikk på Pasvik Folkehøgskole i 2012 og vi dro til øya med hovedfagslinjen Jakt og Fiske. Det var min første sesong som jeger, og jeg var usikker. Jeg syntes det var skummelt å skyte, og var redd kunnskapen min om jakt ikke var tilstrekkelig. Derfor tok linjefagslæreren Kenneth meg med ut på harejakt for å dele av sin kunnskap. Han lærte meg mye om hvor haren pleide å sitte, vi øvde på å avgjøre hvor langt det var mellom oss og trær og steiner – for å bli flinkere til å avgjøre hva som er et godt hold. (Hold betyr hvor langt det er fra jegeren til byttet. Et godt haglehold er vanligvis på mellom 15-30 meter, avhengig av hva du jakter på). Han lærte meg også mye om hvordan jeg kunne få øye på harer i terrenget.

 

Utpå dagen fikk vi se på en hare i en steinrøys ca 25 meter nedenfor oss. Kenneth sa at jeg skulle gjøre meg klar til å skyte. Det er uvanlig at en hare sitter på såpass nært hold uten å bli støkket, det var derfor en god mulighet for meg som fersk og usikker jeger. Det ble fulltreff, og jeg skøyt min første hare den dagen.

 

Sørøya Gjestestue

Jeg har vært tilbake på Sørøya både på sommer- og vinterturer i ettertid. I havgapet på yttersiden av øya har jeg funnet Sørøya Gjestestue – det jeg mener er det ideelle overnattingsstedet og utgangspunktet for jakt, fiske og friluftsliv på Sørøya. Det er et pensjonat drevet av en familie som er noen av de få helårsboende igjen på denne siden av øya. Det er jaktmuligheter like ved gjestestua. Det er også mulig å leie båt for havfiske – og da er du midt i smørøyet for skrei og kveite. Fiskemulighetene er også mange i sommerhalvåret i de mange ferskvannene i området. Dette kan jeg skrive mer om ved en senere anledning.

Sørøya Gjestestue

I forgrunnen ser man gården til familien Røe, som driver Sørøya Gjestestue. Bygningene i bakgrunnen er til utleie.

 

Skitt jakt!

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this