Trolltunga har de siste årene blitt et slags symbol på den norske naturen, med de bratte fjellsidene som stuper ned i det turkise Ringedalsvatnet. Ikke rart denne kombinasjonen sammen med den spektakulære trolltunga gir det perfekte bilde som får folk fra hele verden til å strømme til Odda.

Jeg har selv gått til Trolltunga flere ganger både til fots og opp via ferrataen, eller Himmelstigen som den blir kalt. (Du kan lese mer om Himmelstigen og andre via ferrataløyper her).

Det er ikke til å legge under en stol at naturen til Trolltunga er nydelig fra start til slutt! Men, det er et stort men her! Med titusenvis av besøkende i året følger det naturlig nok lange køer, slitasje, forsøpling og redningsaksjoner i hytt og gevær. Så hvorfor reise alle mann til Odda når vi har vel så fine turer på Haugalandet? Jeg har plukket ut tre turer på Haugalandet som alle er flotte alternativ for Trolltunga.

teamida_etnefjellene_turjenter_no

 

Alle turene er enkle og tar kun et par timer i motsetning til dagsturen til Trolltunga. Så her kan turminnene deles med hele familien, fra liten til stor. På toppen kan du nyte flott utsikt og kjenne på høydeskrekken som inntreffer sakte men sikkert.

Ta turen og opplev hva Haugalandet har å by på i ulike kommuner!

1. Skomakarnibba i Vikedal, Vindafjord kommune:

For å komme til parkeringa kjører du til Vikedal sentrum hvor du tar av mot Roaldkvam, avkjøringen er godt skiltet like etter Coopen hvis du kommer kjørende fra Sandeid. Kjør ca 3 km innover mot Roladkvam, når veien begynner å flate ut etter bakketoppen kan du se informasjonstavla på høyre side langs veien ved ein traktorvei. Det er her turen mot nibba starter. For å parkere kjører du ca 50 meter lenger innover til du kommer til et lite gardsbruk på venstre side. Her står det et lite parkeringsskilt ved postkassene. Du er kommer for langt hvis du kommer til et kryss med ei bru til venstre.

Gå deretter tilbake til informasjonstavla og følg traktorveien og skiltene videre. Det er godt merket med både skilt og røde pinner mot Skomakarnibba. Det er ikke lange biten før du er på toppen og kan nyte utsikten. Her kan du også gå ned til Skomakarnibba hvor du kan få luftet høydeskrekken.

Dette er en kort tur som ikkje tar mer enn ca 1 time og 30 minutter tur/retur. Har du litt tempo kan turen gjøres på under timen. For å få en lenger tur kan du gå en rundtur via Bala. Like før nibba kommer man til et kryss, her kan du ta av til venstre og gå stien ned til Bala. Når du kommer ned til veien igjen følger du denne i noen minutter til du kommer til bilen.

 

Turen er litt over 3 km tur/retur, velger man å ta rundturen om Bala er den i underkant av 4 km.

2. Nibbane i Litledalen, Etne kommune:

Ta opp mot Litledalen like øst for Etne sentrum. Her kjører du helt til endes og tar til venstre i enden av Litledalsvatnet etter brua. følg veien videre oppover til du kommer til Hårlandsvatnet på toppen. Kjør rundt vatnet og forbi Kraftstasjonen på Hårland. Et lite stykke innover er det skiltet parkering mellom noen hytter. Parker her og følg merket sti mot Løkelsvatn. Denne stien blir kalla stigane, dette fordi den er bratt og man må flere plasser klatre opp noen stiger.

Fra parkeringen kan man se de mektige nibbene stikke ut i retning Løkjelsvatn. Etter en god motbakkeetappe kommer man opp til flatere landskap, her tar man da til høyre mot nibbane. Her er det ikke merket sti og man må gå der det ser lettest og mest overkommelig ut.

Det er flere nibber etter hverandre, og for å komme til de fleste av nibbene må man klyve og bruke både hende og føtter. Det er ikke nødvendig med sikring, med mindre man vil utpå den ene nibba som er delt. Fra toppen får man nydelig utsikt over blant annet Etne og Vindafjord.

Turen opp til nibbene via stigande tar rundt 3-4 timer tur/retur.

Hvis man ønsker å gå en lenger, men slakere sti kan man gå fra Skarstøl/Kritle og følge merket sti mot Løkjelsvatn. Jeg vil tro denne turen tar rundt 5 timer tur/retur.

Etnefjellet er også et eldorado for friluftsliv. Her er det både gode fiske og tur muligheter både sommer og vinters tid. Du kan lese mer om etnefjellet her.

3. Himakånå i Nedstrand, Tysvær kommune:

Følg Rv 515 til du kommer til Kirken og Jokerbutikken i Nedstrand. Her kan du parkere ved Jokerbutikken og handle deg en sjokolade til turen. Gå deretter over fotgjengerfeltet og følg sykkel og gangstien til høyre. Her er det også skiltet til Himakånå. Gå ned bakken og over brua, fortsette deretter videre oppover til du kommer til et nytt skilt på venstre side, her begynner stien til Himakånå.

Stien opp er godt merket, så her er det bare å gå oppover til du når toppen og kan nyte både utsikt, sjokolade og luftige fjellsider.

Turen tar ca 1,5 time tur/retur.

NB: Alle turene er på Vestlandet, noe som tilsier at det fort kan bli vått. Så husk gode og vanntette fjellsko!

GOD TUR?

 

 

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this