Havet der land blir til en liten prikk om du padler langt nok og til slutt forsvinner. Havet der stillheten er total så lenge det ikke blåser. Havet der du kanskje får hilse på storfisken, niser, seler eller havørnen. Å være nærmeste nabo til storhavet byr på mange anledninger til turer i kajakken. Barskere turer og stille solrike turer, slik som denne dag. Været kan snu raskt her ute, men ikke denne kvelden. Denne kvelden var det blikkstille og i det jeg padler ut fra havnen med de gamle nostalgiske sjøbodene møter jeg duvende bølger fra havet i det jeg runder moloen. Solnedgangen ventet….

Sunnmørsalpene har fått sitt første lag med sne.
Sunnmørsalpene har fått sitt første lag med sne.
 Noen hegrer blir eventyrsyke og pakker sekken for en tur når vinteren nærmer seg.
Noen hegrer blir eventyrsyke og pakker sekken for en tur når vinteren nærmer seg.

Kvelden nærmet seg og jeg padlet forventningsfull ut vel vitende jeg skulle få en fin opplevelse. Solen var på vei ned og jeg skulle få sitte på første rad som tilskuer. Ja man kan saktens få lyst å reise seg i kajakken og klappe henrykt til det kommer en reprise. I det solen forsvinner helt blir det blåsorte teppet som ligger over havet helt rød noen små sekunder. Her sitter man da og små duver i kajakken. Alt blir fjernt og man kjenner godt stillheten som følger en slik kveld. Den følelsen klarer jeg nesten ikke å beskrive med ord den bør oppleves. Til og med måkene er stille. Jeg tror vi er betatt av fargespillet…

“Money can`t buy you happiness but it can buy you a kayak and that`s kind of the same thing.”

Tenk så fint det ville være om noen niser skar havflaten for å vise sin grasiøse dans eller hvaler kom å slo lekende med halen. Dem har krysset bauen min før men det er heller en sjeldenhet. Opplevelsen er like stor hver eneste gang. Man skal alltid ha stor respekt for kreftene havet og dens skapninger har her ute. Litt skuffet måtte jeg medgi at slik ble det denne kvelden også i det jeg tok noen krafttak med åren å snudde. Ikke en levende sjel å se utenom et par fugler som svevet nesevis tett over hodet mitt på vei tilbake til havnen. Det virket som jeg var helt alene ute i havgapet akkurat slik jeg liker det men det er alltid en fantastisk følelse og få litt nærkontakt.

Rosholmen i solnedgang er et vakkert syn og en veldig lang padletur.
Storholmen i solnedgang er et vakkert syn og en veldig lang padletur. Automatisert 1980.
Ikke alltid jeg klarer å fange lyset helt men stemningen kan man ikke ta feil av.
Ikke alltid jeg klarer å fange lyset helt men stemningen kan man ikke ta feil av.
Solnedganger og soloppganger er en av de beste grunnene for å kjøpe en kajakk i stedet for å leie
Solnedganger og soloppganger er en av de beste grunnene for å kjøpe en kajakk i stedet for å leie.

Sommer eller vinter, det er like godt å få dyppe åren uansett. Selv om mørket kommer raskt denne årstiden rekker man en tur om man er så heldig å ha voksne barn og turnusjobb. For en avkobling i hverdagen. Jeg sier deg, dette må du ha på “bucket listen” din:))) En padletur for å se på solnedgangen en blikkstille kveld der havet ligger som et blåsort silketeppe. Roen og styrken det gir er til å ta og føle på.

Havet eller fjellet. Det er som å komme hjem uansett.
Havet eller fjellet. Det er som å komme hjem uansett.

Litt rikere på gode opplevelser padler jeg hjem. Hjem for å fyre i peisen å legge bena på bordet. Vel vitende at jeg kom til å sitte i sofaen å duve et par timer. Det gjør jeg alltid:):) Det er storm i sikte på sunnmøre. Lite padlevær altså:) En fin førjulstid til deg og dine!

LITT OM SIKKERHET: Det er helt andre forhold når du padler vinterstid. Superundertøy, padlehansker og en god tørrdrakt er viktig. Det er også varm lue. Du blir raskt nedkjølt om du skulle ha en velt og ikke klarer å rulle rundt eller komme deg i kajakken på andre måter. Som nybegynner padler man aldri alene. Man skal egentlig ikke det uansett men mange som har padlet i årevis gjør det og tar sine forholdsregler selvsagt. Hodelykt og lanterner er like så viktig i mørketiden. Mye av dette kan gjelde på sommerstid også. Mange steder i Norge kan sommerværet by på litt av hvert.

1. Si alltid ifra hvor du padler.
2. Vanntett pose til mobil.
3. Padler du alene, holdt deg ganske nært land.
4. Ha med klesskifte i vanntett pose uansett årstid.
5. Vit at redningsvesten duger og sitter godt.
6. Sjekk værmeldingen
7. Korte turer i starten, husk du skal padle tilbake også.
8. Ta med en termos med varm drikke eller suppe.
9. Norsk Luftambulanse sin rednings app kan være fin å ha. (113) på App Store. Sjekk om det er dekning.
10. Jeg har ofte en ekstra åre liggende på kajakken og en kniv i vesten.

Og det viktigste. Kajakkurs!! Det kan redde livet ditt!! Dette var noen og det finnes flere. Ta kontakt med din lokale kajakklubb så har dem sikkert et kursopplegg i nærmeste fremtid.

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this