Et par uker før jaktstart drømmer jeg hver natt om ryper i silhuett som dukker opp på fjellhyller over meg.

Hvert år etter at jeg begynte å jakte har det vært én fast ting på timeplanen, nemlig rypejakta. Et par uker før jaktstart drømmer jeg hver natt om ryper i silhuett som dukker opp på fjellhyller over meg. Jeg drømmer om grå og hvite steiner som plutselig får vinger, kaster seg ut i vinden og er borte før jeg rekker å blunke.

Jeg er verken fjellets beste skytter eller den som går lengst. Jeg har ikke nese som en fuglehund, heller ikke mest erfaring, men jeg lærer litt mer for hver sesong. Høsten er årets høydepunkt for mange jegere. For meg er det intet unntak. Jeg synes alle årstider har sin sjarm og liker at vi har dem, og om høsten er det godt å være jeger.

 

Drittvær i fjellet, på rypejakt. Mye vær. Storm i ansiktet. jenter som jakter. Jaktjenter
“Det finnes ikke dårlig vær, bare dårlige klær”? Foto: Maria Stray Homme.

En av dagene i år gikk jeg i 20 s/m vind og travet på toppen av et fjell. Rypene fant vi ingen steder denne dagen. Vi hadde gått opp og ned fjellsiden og lett på de naturlige stedene. Sånn er det noen dager. Det er ingen garanti for at man finner fuglene. Jeg kjente meg likevel heldig, som har evnen til å kose meg i 6 grader og motvind. Det er kaldt og surt, men smilet er der likevel. Enkelte ganger mister jeg balansen i vinden. I de bratteste partiene må jeg lene meg på vinden, ut fra fjellsiden, for ikke å ligge rett på fjellet. Jeg må bare håpe at den ikke løyer i et uheldig øyeblikk slik at jeg faller utover, men det går bra. Når man er glad i å være ute må man bare bli venn med all slags vær, og motvind er en gammel kjenning.

Det er selvsagt mer behagelig dersom sola skinner og vinden er nærmest fraværende. Enkelte år har vi gått i singlet og fått solbrilleskille. Andre år, som i år, har vi sterk vind, regn, tåke og snø. Uansett er dette er den beste ferien jeg kan tenke meg!

 

Regnbue over landskap
Foto: Maria Stray Homme.

Ettersom at jeg jakter med en gammel ringrev, min stefar, finner vi som regel fugl dersom vi leter lenge og godt nok. Han kjenner fjellene som sin egen baklomme og deler av sin kunnskap. Dette er min femte sesong som rypejeger og i år har det virkelig klaffet. Jeg har lært meg å lese terrenget. Jeg vet hvor fuglene sannsynligvis vil sitte og hvordan de ofte vil legge seg på vinden i forskjellig type vær. Jeg vet hvordan rypa typisk oppfører seg i solskinn og ved sterk vind. Det fikk jeg lære spesielt mye om denne perioden.

 

Rypejakt i trøndelag
Lunsj i godværet: mange brødskiver med makrell og majones. Foto: Maria Stray Homme.

I tillegg til min stefar, Terje, er jeg så heldig å få tilbringe hele rypejakta sammen med lillebroren min Even, på 12 år. Jeg setter virkelig pris på alle de fantastiske naturopplevelsene jeg får oppleve sammen med dem. Even har vært med på rypejakta siden han var to år og satt da i bæremeis. Han gleder seg veldig til å ta jegerprøven om noen år.

Det handler ikke om hvor mange vilt du får med deg hjem, selv om det er stor stas når alt klaffer, men om de gode avgjørelsene og følelsen av å mestre jaktformen.

I år fikk jeg en ekstra god mestringsfølelse gjennom jakta. Jeg leste terrenget godt, og har opparbeidet meg såpass med kunnskap om rypa at jeg fikk inn en hel del fulltreffere. Det er mange faktorer som spiller inn i en situasjon hvor fuglene flyr opp og mye å vurdere før du kan skyte. Du må vite at det er sikker bakgrunn, hvor jaktkameratene dine er, at det er passende avstand til viltet og så videre. Jeg er av den typen som heller holder igjen et skudd for mye, som en jeger bør gjøre, etter min mening. Derfor hender det at det går gode sjanser forbi meg. Under jakt må man være på hugget, du får bare noen tiendedels sekunder til å vurdere hver situasjon. De aller fleste støkkjegere har noen bomskudd i løpet av en dag. Noen ganger sikter du rett og slett feil, eller viltet kan gjøre en brå vending akkurat i det du trekker av. Sånn er det bare. Det handler ikke om hvor mange vilt du får med deg hjem, selv om det er stor stas når alt klaffer, men om de gode avgjørelsene og følelsen av å mestre jaktformen. Dette gjelder i alle fall for meg.

 

Jente på rypejakt. Rype i Trøndelag. Jenter som jakter. Jakt. Jaktjenter.
Fjellrype. Foto: Maria stray Homme.

I løpet av ni jaktdager har vi lagt bak oss flere hundre kilometer til fots og spist en hel haug brødskiver med makrell i tomat. Vi har hatt all slags vær, fra snø, hagel og regn, til sol, vindstille og regnbue. Utover høsten og vinteren, når dagene blir kortere og kaldere kan jeg glede meg over mange gode viltmiddager på dagene som kommer!

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this