//Sponset innhold//
Hovden er nok mest kjent for sine flotte og uendelige langrennsløyper og sine store hopp og fine linjer i skianlegget. Hvor du hele formiddagen kan nyte markerte og preparerte løyper, før vinterklærne byttes ut med badedrakt og en forfriskende dukkert i badeland. For de som er helter om dagen og helter om natta er siste stopp afterski på Offpiste.
Men hva med å bytte ut de preparerte og folksomme løypene med en topptur eller en tur på fjellski en gang i blant? Det er da du vil oppleve naturens stillhet, formasjoner og dens yrende dyreliv. Til tross for Hovdens vide vidder, djupe daler og runde fjell er det mange toppturer som er verdt ett besøk, enten med fjellski, randonee, telemark eller snowboard.
De fleste toppturene i området rundt Hovden ligger på 1200 moh, men man starter på 700-800 moh noe som tilsier at man som oftest går omtrent 500 høydemetre. Det er derfor mange korte og fine turer som kan tas som en enkelt tur eller man kan kombinere med flere topper eller andre aktiviteter på samme dag. Flertallet av turene tar omtrent 2-3 timer tur/retur.
De aller fleste av toppene i området er slake og egner seg ypperlig for nybegynnere. De slake sidene gjør at man får mange fine svinger på vei ned, samtlige får man også kul skogskjøring de siste høydemetrene. I tillegg til en flott nedkjøring får man en flott utsikt fra toppene som er verdt slite opp.
Siden de fleste turene er under 30 grader kan man velge sikre ruter i forhold til skred både på vei opp og på vei ned. Men sjekk alltid skredvarslingen på forhånd og ha med nødvendig utstyr.
Nå nylig var vi i Team Ida og Iselin Næss på besøk til fjell byen Hovden hvor vi fikk gått to toppturer og en fjellskitur. Vi tenkte derfor å skrive litt om disse toppturene slik at andre også kan få gleden av de.
Topptur til Svånuten 1367 moh
Denne toppen er perfekt for ferske toppturentusiaster, med sine slake og fine oppoverbakker får du testet utstyret og teknikken både på vei opp og ned. Du får også øve deg på å lese terrenget i sikre omgivelser hvor skredfaren er minimal på grunn av det slake terrenget. Men også her er det viktig å lese skredvarselet på forhånd og ha med nødvendig utstyr.
Vi startet turen fra parkeringsplassen på Ørnefjell som ligger sør for Hovden “sentrum”. Når du har fått øye på Svånuten mot vest, er det bare å spenne på seg skiene og begynne ferden opp mot den runde og fine toppen.
Ruta er forsøkt tegnet inn med hjelp av NVE sitt bratthetskart. Link til siden deres finner du lenger nede på siden.
Du er allerede 800 moh når du starter fra Ørnefjell, noe som tilsier at du går litt over 600 høydemetre før du når toppen. Det er altså en tur som verken krever mye tid eller forberedelse, og kan fint gås som en ettermiddagstur.
Turen opp tar mellom 1 og 2 timer avhengig av tempo og pauser. Veien ned er dessverre over før du vet ordet av det. Så her er det bare å nyte alle svingene du kan få både over og under tregrensa. Tiden flyr når man har de gøy!
Den dagen vi gikk til Svånuten var det lavt skydekke og en del vind, noe som gjorde at vi ikke fikk beundret den flotte utsikten fra toppen. Men er du heldigere med været enn oss kan vi love en nydelig utsikt.
Dette er en tur som passer for hele familien, og den kan like gjerne gås på fjellski som på randonee eller annet toppturutstyr. Så her er det bare å spenne på seg skia og komme seg ut på tur.
Topptur til Veringsnuten 1256 moh
Liker du utsikt? Liker du å kjøre bratt? Liker du å cruise i slakere terreng? Da er Veringsnuten toppen for deg! Her er det bare fantastien og fornuften som avgjør nedkjøringsmulighetene, og utsikten, den er i seg selv verdt turen.
Turen starter ved en bom ved Breivevatnet. Du skjønner når du er der, for her slutter nemlig veien. Når du har kommet så langt er det bare å spenne på seg skiene.
Foran deg har du omtrent en 4-5 timers tur i nydelige omgivelser. Veringsnuten gir deg en slak start og du rekker å få kroppen i gang før oppstigningen begynner. I starten går du omlag 3-4 km, ca 40 min langs scootersporene på grusvegen.
Innmarsjen er som sagt noe lang og flat, men du kan trøste deg med at Veringsnuten ligger midt i øyehøyde hele veien så du kan nyte dette skuet og glede deg til utsikten.
Innmarsj en tidlig morgen med vakker utsikt mot Veringsnuten som er midt i bildet.
Ruta er forsøkt tegnet inn ved hjelp av NVE sitt bratthetskart. Som ein ser fulgte vi ei “snill” rute, ca 30 grader bratt på det bratteste. Vær obs på toppskavl og eventuelle utløpssoner.
For å planlegge flere turer anbefales det en titt på NVE sitt bratthetskart. Her finner du info om fargegradering og får god hjelp til å planlegge trygge toppturer. https://gis3.nve.no/link/?link=bratthet
Ved enden av Breivevatnet mister du noen få høydemeter i det du fortsetter i det scootersporet som er nærmest vannet. Men like etter dette begynner den virkelige oppstigningen.
Du starter først i lett skog, og er du heldig får du se ryper her. Ryper er noe vi forøvrig så flere ganger i løpet av helga vår på Hovden.
Etterhvert kommer du over i åpent høyfjellslandskap og utsikten åpner seg mer og mer. Her er det bare å nyte mens man traverserer oppover.
Etterhvert kommer du over ryggen til fjellet og herfra slaker terrenget seg noe ut og det er bare å traske de siste meterene til toppen.
Fra parkeringen til toppen tar det ca 2 timer i “nyte” og “bildetempo”. Etter ca 4,5 km og 416 høydemeter er du på toppen. Turen ned igjen er dessverre fortere unnagjort. Hvis du regner 4 t på hele turen burde du ha god nok tid til nytepauser og en lengre lunsj.
På toppen bør du ha god tid. Her er det mye som skal nytes. Hvor enn du ser er det høyfjellstopper som venter på å bestiges. Så mens du drikker en kopp kakao kan du la øynene hvile på de mange vakre toppene og pønske ut morgendagens topptur.
Det er ingen tvil om at dette er bedre enn kafélivet. Lag deg ei god lunsjgrop og nyt panorama utsikten over Hovden.
På Hovden er Veringsnuten og Svånuten bare to av mange topper som innbyr til toppturer. Det må nevnes at vi ikke traff folk på noen av turene, så med andre ord, her er det nok fjell til alle som vil ha.