Et aldri så lite tuglete problem på vinterens eventyr for oss turjenter er jo det lange håret, for fy flate det kan være irriterende til tider. Det er ikke få ganger det har fristet å bare ta barberingsmaskina til pappa og få fjernet alt sammen. For det tugger seg, det klør, du får det i munn, i øynene, det blir klumpete under lua, det blir klumpete under jakka, det setter seg fast i glidelåsen, det blir vått og gjør deg kald. Det kan rett og slett være noe herk.


Etter en 7 dagers vintertur over Hardangervidda, med stiv kuling de siste to dagene. Hvor skal man starte?

I fint vær 
Så hva skal man gjøre? Jeg for min del er veldig glad i å bruke pannebånd, og ha håret i to fletter. Fletter løser jo mye av tugge-problemet, og viss man lager to så blir det ikke så klumpete heller (hilsen ei som hater når noe blir klumpete). Men her blir jo problemet, som dere ser på bildet under, at flettene dytter pannebåndet litt ut – slik at det blir en åpen luke inn til ørene. Altså ikke en optimal løsning viss det blir dårlig vær. For å løse det pleier jeg å lage flettene ut av pannebåndet, slik at de blir hengende ut av åpningen. Da sitter pannebåndet godt på ørene. Er det litt kaldt ute pleier jeg å lage en flette, slik at håret isolerer hele hodebunnen – uten noen naken midtskill.


Vårtur med hundene i midnattssola i Målselv.

I dårlig vær 
Men pannebånd er jo noe man bruker i fint vær, når det ikke er for kaldt. Ofte må man bruke lue, og gjerne hette også. Og hvor skal du gjøre av flettene da? Er det fint vær pleier jeg å ha de hengende ut av hetta, for å unngå klumper under jakka. MEN når det da blir snøvær er ikke det like gunstig. Det er ikke særlig fristende å legge seg i soveposen med fletter som dette:


Treningstur med hundene i Valdres, mellom Grunke og Smådalen, med stiv kuling og snøfokk.

Er det dårlig vær pleier jeg å legge flettene på innsiden av jakka, gjerne gjennom buffen. Da blir det lett å trekke buffen over nesa viss jeg skulle trenge det. Ligger flettene gjennom buffen vil de holdes mer på plass også. Det vil jo alltid tyte ut noe hår uansett, men det er greit å begrense mengden så mye som mulig (spesielt viss du skal sove i telt).


Treningstur med hundene i Valdres, en kveld i januar med 30 minusgrader i fjellet. Alfa og omega å ikke ha hår som henger ut og trekker til seg kulde og lager glipper i de isolerende klærne.

I teltet
Det fine med å ha håret i fletter er jo at du også da er klar for å legge deg i teltet, uten å måtte styre noe særlig med å fikse håret først. Og nei, jeg snakker ikke om å fikse håret for synet sin skyld – men rett og slett for hvordan du skal holde varmen, og unngå irritasjonsmoment på tur. Jeg har også alltid med meg en liten hårbørste på tur, slik at jeg hver 4-5 dag kan børste det og lage nye fletter. For det vil definitivt begynne å klø viss du går med de samme flettene for lenge.

Det kan og være lurt å huske å ha håret løst av og til når du er på lang tur. Viktig med litt luft til hodebunnen for å unngå å bli hårsår, samt for å unngå at det blir for fett.


Telttur for å feire 17. mai ute! Som dere ser så går mamma for varianten med å ha håret løst, og dere kan jo bare se på bildet lenger opp for å skjønne hvordan det går. Samme regla etter hver tur.

Løst hår
Lillesøsteren min, Live Susanna, derimot er veldig glad i å ha håret løst under lua, og tar heller problemet når hun kommer hjem. Og jeg kan jo forstå at det er fristende å ha håret løst – du slipper de klumpete flettene, og du slipper å bruke tid på å lage de. Men som regel angrer man når man kommer hjem.


Påsketur i Jotunheimen, på vei fra Olavsbu til Yksendalsbu. 


Her har jeg og Live Susanna et treningsdøgn i Dividalen. Hvor vi kjører 6 timer i sporet, hviler 4 timer i jervenduken under åpen himmel, og så kjører videre. Live har igjen løst hår – og tilbake i bilen etter 24 timer kan dere jo se resultatet.

 Så mine beste tips:

  1. Lag fletter
    – To fletter blir mindre klumpete. Lager du de så de henger ut av pannebåndet, og ikke stikker ut under, så vil pannebåndet sitte bedre på ørene.
    – Er det kaldt, men du fremdeles vil ha på pannebånd, så lag en flette. Da unngår du å ha en åpen midtskill som taper mye varme.
  1. Skal du ha hestehale ville jeg flettet den og.
  2. Er det dårlig vær bør du putte flettene gjennom buffen og under jakka. Det er viktig å holde håret tørt, spesielt viss du skal sove ute.
  3. Ta med en liten hårbørste slik at du kan børste og lage nye fletter. Jeg pleier å gjøre det omtrent hver 5 dag. Sørg også for at hodebunnen får luft av og til.
  4. IKKE bry deg om hvordan det ser ut. Med eller uten fletter så tenker jeg det er på sin plass at man er litt bustete på tur.

 

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this