Da jeg skulle begynne å sove ute var frykten for å fryse en av de største bekymringene jeg hadde. Noe jeg også gjorde flere netter på grunn av en gammel og slitt sovepose jeg hadde fått lånt meg. Den gangen ante jeg ikke hva som var forskjellen på dun, syntetisk, damepose, lengder, komforttemperatur – ja you name it! Derfor tenkte jeg at det kunne være greit å dele det jeg har opparbeidet meg av kunnskap med dere som kanskje også sliter litt med å finne frem i denne soveposejungelen! Må samtidig påpeke at jeg er absolutt ingen ekspert på dette feltet.

Vinterpose på sommertur er bedre enn sommerpose på vintertur!

Først; the basics

Noe av det aller viktigste man må undersøke når man kjøper sovepose, er selvfølgelig hvilke temperaturer soveposen er laget for. Min regel for meg selv, er at jeg alltid bruker en pose som er beregnet på en 5-10 grader kaldere enn hva været melder. Dette fordi været kan slå om, og fordi jeg er eksepsjonelt kald av meg. Vi snakker ei som bruker ekstrem vinterpose på sommerturer. Nå er ikke alle lik meg, men det er bedre å være for varm og kunne regulere det med å åpne opp soveposen underveis i natta, enn å få en dårlig opplevelse på grunn av ei ubehagelig kald natt.

 

Sjekk temperaturskala på posen din

Denne skalaen vil man finne på alle moderne soveposer ute på markedet. Via denne skal man enkelt kunne sammenligne isolasjonsevnen til soveposer på tvers av merker. Temperaturmerkingen blir utført ved at en mannequin ligger utstrakt i soveposen med ett sett undertøy fra topp til tå. Varmekrage og hette er strammet, samt med utgangspunkt i at mannequinen ligger på et isolert dununderlag. Under testen tas det hensyn til alle faktorer som sørger for en god natt søvn, slik som at man er varm når man legger seg, mett i magen og så videre. Det tas ikke hensyn til ulikheter fra person til person og man fryser lett eller ikke. 

Kort fortalt er den grønne T-Comf nedre grense for når en voksen kvinne kan ha en god natt søvn. Den gule T-Lim er den nedre grensen for når en voksen mann kan ha en god natt søvn, og den røde T-Ext beskriver overlevelsestemperatur. Her er det også fare for hypotermi og andre skader som følge av kulden.

Personlig velger jeg alltid en pose som har en kaldere T-Comf grense enn hva jeg planlegger å sove ute i. For eksempel sover jeg med T-Comf -21 når det er -2 grader ute. Dette fordi jeg er av typen som fryser fortere enn normalen. Her må man vurdere selv hva man trenger og ikke. 

Vinternatt på -10 med en pose tilpasset -21 for dame = helt perfekt.

En lang sovepose kan fort bli en kald sovepose 

Et annet viktig fokus man skal ha når man går til innkjøp av sovepose, er lengden. Blir man veldig liten i en lang pose, vil den mest sannsynlig oppleves kald, da vi får mye mer rom å varme opp. Ofte vil dette resultere i større kuldepunkter i posen som hindrer oss fra å holde varmen. Jeg er 162cm selv og har en ladypose på 175 cm. For meg var det en stor overgang fra min gamle pose, hvor jeg hadde lånt en eldre allroundpose på 200 cm. Et godt alternativ hvis du har for stor pose er å knyte rundt et belte eller lignende rett under der føttene dine rekker. Slik forkorter du posen og det blir ikke så mye å varme opp.

Dun eller syntet?

Det er ikke alltid like lett å velge mellom soveposer med dun som fyll eller med syntetisk materiale. Ofte spiller faktorer som hvilke turer du skal på, inn i denne vurderingen. Før jeg ser nærmere på det, vil jeg gå inn på fordeler og ulemper ved begge valg.

Dunpose – positivt og negativt 

Soveposer av dun er en god del lettere i vekt, og kan komprimeres mye mer enn en sovepose med syntetisk materiale. Jeg personlig synes dunposer er mer behagelig å sove i, og at de varmer veldig godt. Samtidig er det en god del mer stell med slike poser for å holde de ved like. Det er en fare for at dunene kan kollapse ved fukt underveis på lengre turer i fuktig miljø. Blir en dunpose våt vil den miste mye av funksjonen sin. Derfor må en passe på å riste posen godt, gjerne lufte den og holde den så tørr som overhode mulig. Jeg pakker derfor alltid soveposen ferdig komprimert inn i en egen vanntett pose for å sikre at den ikke blir våt i sekken. Ved oppbevaring hjemme skal den være i en oppbevaringspose og ikke ligge komprimert. Bevarer du soveposen komprimert vil det ødelegge dunene.

Vasking av dunpose 

Vasking av dunpose er også mer omfattende enn ved en syntetisk pose da man må passe på at ikke dunene ender opp kollapset som en klump inne i posen. Derfor må den ristes jevnlig etter vask, eller tørkes i tørketrommel. Etter mye bruk mister den en del av varmeeffekten på grunn av svette, kroppsolje og annet smuss som blir liggende igjen i posen. Et lurt tips uansett pose er derfor å kjøpe med en lakenpose, enten av bomull, silke eller fleece for å bevare posens effekt lengre. Da sliter man heller ikke ut posen like fort.

Eksempel på lakenpose. Her fra Helsport

Skader på dunpose 

Et annet element ved dunposer er at hvis man skulle være så uheldig å rive stort hull, eller i verste fall ligge litt for nærme bålet og bli tatt av glørne, vil man fort kunne miste mye av innholdet i posen. Duna er lette og forsvinner raskt ut hvis den er lekk. Dunposer koster også som regel en del mer enn syntetiske poser, men på grunn av vekt, størrelse og varmeeffektivitet synes jeg personlig at det er verdt det, tross alt annet man må være forsiktige med.

Syntetisk pose – positivt og negativt 

Fordelene med syntetisk pose er at de, etter min oppfatning, er mer robuste i sitt bruk. Slike poser kan man også lett vaske selv i vaskemaskin ved bruk av tilpasset vaskemiddel. Den holder deg også varm selv om den skulle bli fuktig. Enhver pose vil miste varmeeffektivitet ved mye fukt, men en syntetisk pose vil være bedre enn en dunpose om så skulle skje. Som nevnt i avsnittet om dunposer, vil allikevel en syntetisk pose ha noen baksider, slik som vekt og størrelse. Ofte kan vekten tredobles sammenlignet med dunposer, og størrelsen fordobles etter den er komprimert. Samtidig trengs ikke like mye stell og vedlikehold, og det kan være et godt alternativ for oss ferskinger som ikke helt vet hva vi skulle og ikke skulle gjort. 

Skader på syntetisk pose 

Skulle man være uheldig å få en rift eller sitte for nærme bålet med en syntetisk pose, vil ikke skaden være like omfattende som ved dunposer. Tapet av fôr vil mest sannsynlig ikke være like omfattende da fyllet er kompakt, og med gaffatape kan mye fikses når man er langt unna symaskinen.

 

Hva har du egentlig behov for?

Ved valg av sovepose vil det meste koke ned til hva du egentlig har behov for til ditt bruk! Skal du gå lange dager med tung sekk på sommertur, vil kanskje en sovepose av dun, tilpasset temperaturen, være helt perfekt. Lett, liten og enkel å dra med seg. Samtidig, hvis et par kilo ekstra ikke skremmer deg, kan det enkleste valget være en syntetisk pose hvor du ikke må vise like mye omsorg til posen underveis og etter turen.

En annen faktor er også hvilket budsjett man har. Her vet jeg selv hvor mye jeg vurderte frem og tilbake da jeg skulle investere i sovepose. Derfor har jeg noen forslag til hvordan man kan løse det hele på en økonomisk måte! 

Les mer om utstyr på budsjett i dette innlegget.

Vær kreativ med det du har

Skal du på vintertur, men ikke har vinterpose? Løsningen kan være å bruke to tre-sesongsposer, eller en tre-sesong og en sommer, hvor du trer den ene inn i den andre. Kanskje kan du låne av en venn eller et familiemedlem? Et annet alternativ er å bruke lakenpose inne i posen, noe som øker varmen. En fjellduk utenpå posen vil også øke varmen i en litt for kald pose. Jeg må allikevel påpeke at jeg ikke anbefaler å dra ut på vintertur med usikkert utstyr. Det kan være risikofylt. Hva med å prøve utstyret du ikke er sikker på ei natt i hagen før du drar på lengre tur? Varmeflaske inne i posen er alfa omega, og det bruker jeg uansett hvor mildt det er på vinterstid. Jeg er heller for varm enn litt kald.

Outlet – like bra, bare billig 

Et siste alternativ jeg ønsker å tipse om er og sjekke ut Helsport sin outlet på nett. Jeg alltid handlet turutstyr hos de, selv før jeg ble en del av Turjenter. Derfor går jeg virkelig god for deres produkter. På outlet legger de ut utgåtte varer, salgsprøver og lignende produkter til svært reduserte priser. Selv har jeg kjøpt telt i samme kategori, og aldri funnet noe feil med det.

Reinsfjell superlight 3 ble kjøpt på outlet. Fungert helt toppers!

Helt til slutt må det også nevnes at soveposer vil miste effekten sin over tid uansett. Tap av isolasjon vil forekomme, og allerede etter et par år vil oppgitt komforttemperatur minskes som følge av forringing.

Har du noen gode tips jeg ikke har fått skrevet ned, gjerne del det i kommentarfeltet.

Gjerne følg meg på instagram @unececilie 

God tur!

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this