Av og til blir jeg sittende og ”rydde opp” i gamle notater på mobilen. De fleste gir ingen mening fordi jeg som regel overvurderer min egne evne til å sette nøkkelord inn i kontekst. Men av og til dukker det opp smarte notiser. Som for eksempel denne som jeg skriblet ned etter sist påsketur over Hardangervidda.

Fjorårets kommentarer til pakkelisten:

 • Bare 1 øl!
 • Bare 1 liten pose med rødvin
 • Mindre sovepose
 • Bare ett skift til å ha inne på hytte: fleece-tights, ekstra ullgenser eller flanellskjorte
 • En lue, en hals, en balaclava, et par hansker, et par votter (Hvor mange hadde jeg egentlig med meg ifjor??)
 • Ikke hårbørste
 • Bare stor dunjakke, ikke mellomtynn
 • Vurdere å droppe termos (HVA?)
 • Droppe shampo
 • Vurdere liten sekk med poser på utsiden?
 • Bare 1 potetgull – Pringles som ikke blir knust.
 • Ikke så mye godteri
 • Isoporsitteunderlag (Litt usikker på hvorfor jeg ville bytte ut mine vanlige ullsitteunderlag med isopor.. var vel vekta det og)
vinterfriluftsliv hardangervidda
Etter at all ølen var fortært og sekken endelig ble mulig å bære igjen.

Ok, så fjoråret bestemte jeg med for å satse på kos og komfort som dere sikkert skjønner ut ifra denne lista. Jeg kan si såpass at det ble tvangsdrikking første kveld for å tømme alkoholvekten, jeg husker at jeg året før misunte de som hadde tatt med en ekstra øl, men det er garantert ikke verdt å bære på fem. (Det skal nevnes at dette er ubetjente hytter og ikke fordi jeg er gnien på DNT-forbruket). Hvorfor jeg hadde med shampo og hårbørste er jeg også veldig usikker på, men som sagt tror jeg fjoråret rett og slett kom litt overraskende på og når man hastepakker blir det som regel for mye. Jeg kan i hvert fall si såpass at termos dropper jeg IKKE. Tror jeg var relativt lei av å bære siden jeg i det hele tatt kunne tenke tanken.

Dette var egentlig ikke det jeg skulle skrive om, men en liten innledning til det jeg egentlige temaet: Hva har man på seg for å holde varmen i kulda? (Nå skal det sies at pakking avhenger veldig av om man går med sekk og sover på hytter eller sover i telt og da gjerne må dra på pulk. Men klesprinsippet gjelder uansett).

vinterfriluftsliv outfit
Bok burde jeg vel også droppe om jeg vil spare vekt. Men googles kan være lurt å ha.

Lag-på-lag prinsippet

Etter noen år i sportsbransjen har jeg gjort meg opp noen tanker om hva man skal satse på for å få den perfekte balansen mellom varme og kulde, uten at det går på bekostning av bevegelighet: Og det er det ikke så ukjente lag-på-lag prinsippet som vinner.

Undertøy

Undertøyet er det første laget du har på huden, og hensikten her er å holde deg tørr. Jeg satser alltid på 100% ull som trekker fuktighet bort fra huden og ut til mellomlaget. Ull lukter ikke vondt selv etter mange dager på tur og klarer å fange luft selv når det blir vått slik at du holder varmen. En ting som er litt omdiskutert er påstanden om at ull faktisk blir varmere når det blir vått. Som litt over gjennomsnittet interessert har jeg selvfølgelig gjort en test på dette, og det viser seg at om ull er helt tørt (oppbevart i en plastpose e.l) og du dynker det  vann, vil temperaturen faktisk stige flere grader! Men bare i 20-30 minutter, så vil den synke tilbake igjen. Min erfaring er i hvert fall at ull aldri blir kaldt så lenge du beveger deg, men stopper jeg opp og har svettet mye så må jeg skifte lag innerst til kroppen for å få igjen varmen.

vinterfriluftsliv isolasjon
Man blir som regel ganske varm når man bærer tung sekk og er i bevegelse.

Mellomlag

Mellomlaget har til hensikt og holde deg varm, dette bør derfor tilpasses vær og aktivitetsnivå. Tommelfingerregelen min er at jeg skal fryse når jeg starter dagen på ski eller til fots slik at jeg ikke blir for varm etter 10 minutter. Mellomlaget vil også fungere som transport for fuktighet. Jeg liker at den puster godt, og at den er strikket slik at den også fanger luft og isolerer.

Ytterlag

Ytterlaget er ofte skallbekledning. Dette skal beskytte deg mot vær og vind. Er det -10 grader kan man fint bruke en bomullsanorakk el. , men er temperaturen rundt 0 kan det være lurt å ha en skalljakke tilfelle det skulle komme nedbør i form av regn. Skalljakke vil ikke transportere fuktigheten ut slik som en ytterbekledning i et annet stoff vil gjøre, men skalljakke er svært vindtett og fungerer bra sålenge den har gode ventilasjonsmuligheter.

vinterfriluftsliv pause
Dunjakke er et must til pausen, selv om sola skinner.

Isolasjon

Isolasjon er det siste laget jeg vil nevne, den kan enten være på utsiden av ytterplagget eller på innsiden. Hensikten er å ha enda et plagg å regulere kroppstemperaturen med hvis været svinger, eller det er ekstra kaldt. Også når man setter seg ned for å ta en pause er det viktig å ta på boblejakka e.l en tykk ullgenser for å ikke fryse.

På underkropp

Jeg velger som regel bare ullundertøy og skallbukse av et slag på underkroppen, men syns det er veldig behagelig å bruke isolasjon også her når jeg stopper opp eller det er ekstra kaldt. Det finnes nå flere muligheter både blant ull og syntetiske stoffer hvor du har lange shortser som kan zippes av langs hele siden slik at du kan ta av og på plagget utenfor eller innenfor skallbukse når det trengs (uten å ta av sko!).

vinterfriluftsliv sove ute
Er det klart og vindstille og man velger å sove uten telt anbefales en dekkpose til soveposen for å hindre rim rett på dunposen.

Føtter og hender

Jeg liker ofte å gå med litt tynnere hansker og ha noen skikkelige gode votter å ta på når det er pause. Eller så bruker jeg tynne hansker med vindvotter utenpå for å lett regulere varmen.

Så er det kanskje det mest utsatte av alt: Føttene. På lange skiturer sliter jeg alltid med gnagsår selv om jeg elsker skistøvlene mine i lær og de som regel er superbehagelige. Jeg har i alle år sverget til teip og gnagsårplaster, men fikk i fjor testet et par silikon-halvsokker som funket veldig bra som beskyttelse innerst mot huden. Jeg bruker som regel to par ullsokker for å holde varmen, ett par tynnere innersokker og litt tykkere sokker ut på der igjen. Jeg har alltid med meg en liten fotvarmer (sånn som man knekker opp), enda et par sokker å skifte til samt raggsokker for å holde varmen i teltet. En annen helt genial ting er utetøflene til Helsport, som isolerer utrolig bra, og som er digge å gå med når man bare skal ut å tisse på natta eller mekke bål etc.

Jeg går alltid med gamasjer for å hindre at snø og luft kommer inn mellom sko og bukse.

Utover dette gjelder føtter-mage-trikset. Man må bare tåle å få føttene til turpartneren på magen, det hjelper veldig om man fryser og trenger å kickstarte varmen før man pakker de inn i ull igjen.

vinterfriluftsliv telt
Klare for teltnatt.

Et par andre tips for å holde varmen i telt

 • Snøre soveposen helt igjen rundt nese/munn. Det gjør stor forskjell fra å ligge med åpen hals.
 • Ha godt nok liggeunderlag, alternativt to stk. Det vil jeg si er like viktig som tykkelsen på soveposen.
 • Koke opp vann og fylle på vannflaska (obs sjekk at vannflaska tåler det, og trippelsjekk at korken er på.
 • Sov med to ull-luer.
 • Jeg sover gjerne med et ullundertøysett + isolasjonsplagg over rompe og lår der jeg ofte blir kald, og en tykk og god ullgenser på overkroppen (som ikke er for trang men som hjelper til med å isolere lufta rundt kroppen.
 • Bål varmer! Hvis du er i skogen er det alltid digg å få opp varmen før man legger seg, alternativt så kan man løpe et par runder rundt teltet, det hjelper veldig å få opp kroppstemperaturen litt før man legger seg.

Nå tror jeg at jeg skal gi meg med tanke på lengde på denne posten, men kommenter gjerne under om du har noen bra tips til til generell vinterfriluftsliv og det å holde varmen!

Er man i skogen er et bål alltid veldig lett måte å få opp varmen på.
Er man i skogen er et bål alltid veldig lett måte å få opp varmen på.

 

Vinterfriluftsliv birkenstocks
Det skal sies at om man sover inne på hytter er det verdt å bære med seg noen tøfler med såle for å slippe å bli våt igjennom sokkene.

 

Fjorårets siste natt og årets første ble tilbragt i telt, men fin utsikt til rakettene.
Fjorårets siste natt og årets første ble tilbragt i telt, gode og varme med fin utsikt til rakettene.

3 thoughts on “Hvordan kle seg for vinterfriluftsliv

 1. Lykkeliten says:

  Mange gode tips, takk?
  Men for de som ikke tåler ull, har du noe tips til superundertøy som er nesten like bra som ull?

 2. Iselin Næss says:

  Hei! Serien duo active fra devold! For ordens skyld så jobber jeg for dem bare så du vet det;) men duo active er strikket med et innerlag som ikke er ull så du får ikke ull rett på hudet! Alle barn bruker det bla:) ville prøvd det!

 3. Sigrid Grande says:

  Anbefaler å investere i dunskjørt! Det vil revolusjonere vinterturlivet ditt, jeg lover. Helt perfekt å ha på i pausene sammen med dunjakka, og evt i teltet og inni soveposen om natta:)

Comments are closed.

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this