Men er det mulig å sove i en hengekøye på vinteren da?!
Det er fullt mulig å bruke hengekøyen hele året. Det å sove i hengekøye, under åpen himmel er helt fantastisk! Det er ikke noe problem å sove i hengekøyen på vinteren, selv om det er snø og flere blå på gradestokken. Men det å bruke hengekøye på vinteren krever litt mer planlegging og det lønner seg å være noe mer forberedt enn ellers i året. Men forbereder du deg godt, lover jeg deg at du får et minne for livet.
Hvordan finne den optimale hengekøyeplassen på vinteren?
Hvor skal du dra?! Hvis det er første gangen du skal dra på hengekøyeovernatting på vinteren, er det kjekt å senke ambisjonene. Du trenger ikke å dra så langt for å skulle teste det ut. Det er faktisk ganske smart å prøve dette i nærheten av hus/hytte/bil osv, slik at du kan baile om du må, dermed blir terskelen for å prøve mye lavere. Jeg bruker å se på kart, både norgeskart og satelittbilder. Du kan eventuelt ta en tur til et tenkt sted, uten å sove der først, for så å finne ut om dette blir den “rette plassen” for din første vinterovernatting med hengekøye.
Bruk god tid på å finne en optimal plass for å henge opp hengekøya på. Både med tanke på lengde mellom trærne, slik at du får en god sovestilling og ikke minst for å finne en plass med le for vær og vind. Det er enda viktigere å tenke på dette om vinteren enn om sommeren, da det er kaldere og et hardere klima. Den ekstra tiden du bruker på dette, vil betale seg i en mer komfortabel natt. Kanskje kan du få le fra vinden og samtidig få kjenne på de første solstrålene om morgenen?! Det er deilig å kjenne sola varme mot hengekøya.
Finn to trær som har 5-6 meters mellomrom, som er solide nok til å holde vekten av deg, uten at treet skader seg. Vær oppmerksom på om det er mye tung snø i treet, da greiner tunge av snø kan knekke og for å unngå unødvendig mye snø som faller over deg når det blir bevegelse i hengekøyen. Jeg synes det er godt å stramme opp hengekøyen såpass mye at jeg ikke ligger som en banan. Prøv deg frem og kjenn på hva som passer best for deg. Det er mye bedre å bruke tid på dette når du er våken og opplagt, enn at du midt på natten finner ut at dette ikke fungerer… Da risikerer du å måtte hoppe ut av hengekøyen i nattøyet for å justere.. Det er kjipt! Jeg har selv spradet rundt i nattøy midt på natten og angret bittert på at jeg ikke var mer nøye når jeg pakket opp…
Hva trenger du?
Utstyrsjungelen…
Mange tenker kanskje at det er for dyrt med overnatting på vinteren og at det krever at du kjøper svært kostbart og kun ekstremtur- utstyr. «At du trenger ALT av utstyr for å dra på tur.» Men det er ikke nødvendigvis sant. Bruk det du har og du kan være kreativ med dette. Det finnes flere aktører som leier ut utstyr for en billig penge, eller kanskje du kan spørre en venn om å få låne noe du trenger?! Det er mye brukt utstyr som er veldig fint, som ligger for salg på for eksempel Finn og Tise. Ved å gjøre slike ting kan du kanskje få testet ut utstyret før du eventuelt kjøper eget.
Hengekøye
- Hengekøye. Det er mange hengekøyer å velge mellom på markedet nå. Jeg er veldig fornøyd med de enkle hengekøyene fra Ticket to the moon hammock. De er lette å ta med seg og enkel å bruke.
- Tau for å henge opp hengekøyen med. Husk å sjekke om din hengekøye kommer med tau, eller om du må kjøpe dette utenom. Det kan være lurt å ha med litt ekstra tau som du kan feste andre ting med. Feks utstyr, tarp osv.
Sovepose
Du trenger en god og varm sovepose tilpasset temperaturen du skal sove i. Her skal du se etter komforttemperatur. Jeg bruker som regel en sovepose som er tilpasset et par grader lavere komforttemperatur enn hva den reelle temperaturen er, særlig når jeg skal sove under åpen himmel. Det koster litt for en god og varm sovepose, så det kan være lurt å gjøre en god research før du investerer i en pose. Har du lyst til å prøve å sove ute om vinteren uten egnet pose, kan du kanskje få låne en sovepose av en venn? Eventuelt ha to soveposer i en for å øke komforttemperaturen. Bruker du lakenpose i soveposen beskytter du ikke bare soveposen din, men du øker også komforttemperaturen med et par grader. Husk å riste posen godt før du bruker den, da fordeler du fyllet godt og soveposen varmer bedre gjennom natten. Se gjerne her for å lese mer om valg av sovepose:
Det finnes vindtrekk for soveposer som du eventuelt kan bruke for å tre over soveposen. Disse beskytter bedre for vær og vind og øker også komforttemperaturen.
Tarp?
Er det fare for snø/sludd/regn eller mye vind kan det være lurt å tenke på om du skal bruke en tarp over hengekøyen. Enkelte hengekøyer har egne tarper, men du kan bruke det du har. Du kan bruke en vanlig tarp, en fjellduk eller presenning. Bruk det du har for å få det tørt og fint i hengekøyen! Fest det fra tre til tre, evt henge den på et tau som du drar over hengekøyen. Husk å feste den i busker/trær/tarpstenger og bruk gjerne teltplugger(helst snøplugger, eller spikk dine egne plugger) for å feste tarpen til bakken. Fester du den til bakken slipper du å få en irriterende duk i ansiktet. Hvis du skal bruke en fjellduk rett på soveposen, bør du bruke en foret fjellduk. Min erfaring er at en tett duk (uforet fjellduk, eller presenning) direkte på soveposen kan gjøre det til en fuktig og kald opplevelse, da det blir dannet kondens..


Liggeunderlag
Hengekøyen isolerer ikke noe! Derfor er det viktig å ha noe som isolerer under kroppen for å kunne få en god temperatur gjennom natten. Det finnes spesiallagede liggeunderlag tilpasset hengekøye. Jeg synes det fungerer godt å bruke Thermarest Z-lite Sol nederst mot hengekøyen. Disse former seg lett etter kroppen. Har du annet isopor underlag fungerer også dette godt. I tillegg bruker jeg et oppblåsbart liggeunderlag av skum eller med dun, med en R-verdi over 5. Et tips er å ikke blåse opp liggeunderlaget for mye, for da blir hengekøyen ustødig. Du kan også bruke et reinskinn, annet dyreskinn, eller ullteppe som isolasjon. Det er godt å pakke slike ting under kroppen og legge det opp langs sidene av hengekøyen, dermed bidrar dette til at du får isolert sidene også. Det finnes noe som heter “underquilt” (underdyne) som du kan feste på utsiden, under hengekøyen, som isolerer under og langs siden av hengekøyen.
Hva må du ha på for å holde deg varm?
Lag på lag prinsippet gjelder og bruk ull nærmest kroppen. Ull har den unike evnen til å både gi varme og puste godt. Bruk gode og varme klær som er komfortable, gjerne litt stor i størrelsen, slik at du klarer å bevege deg. Dette er særlig viktig når du kler på deg med lag på lag prinsippet. Ha på ullundertøy, ullgenser/fleece, evt dunjakke, dunbukse eller dunskjørt og ytterklær som tåler snø og fukt. Lue, hals og votter(votter varmer mer enn hansker). Bruk gode og varme sko som du får tykke ullsokker i og som tåler fukt/snø/vann.
Når du skal sove
Sørg for å ta på tørre klær før du hopper i soveposen. Husk å også skifte til tørre sokker. Bruk ulltruse, ull bh og ullundertøy. Er det veldig kaldt kan det være godt å ha på en ullgenser over dette. Jeg anbefaler en ullgenser som er litt løsere strikket, da dette varmer godt og samtid puster. Bruk gjerne en ullbukse av samme materiale. Eventuelt kan du bruke en fleece. Bruk det du har. Det kan være lurt å ikke pakke på seg alt for mye klær i soveposen, for da kan du både kle inn kulden og ikke få nok luft i soveposen til at soveposen får utnyttet sine varmende egenskaper. Ha på en hals, eller skjerf, og lue. Kroppen taper mye varme fra hodet. Er det veldig kaldt ha på ullvotter eller tynner liners på hendene.
Du kan for eksempel bruke ullgenseren/dunjakken til pute. Da får du det i tillegg lett tilgjengelig om du må kle på deg mer i løpet av natten. Eventuelt kan du pakke en genser/jakke rundt de områdene du som regel bruker å bli kald på, ofte er dette rumpa eller tærne.
Andre tips:
- Varmeflakse! Min største favoritt! Kok opp vann før du legger deg, eller ha med varmt vann på termos. Før du kryper i soveposen, heller du varmt vann på en flaske. Jeg bruker Nalgene flaske til dette formålet, da disse tåler kokende vann. Du kan også bruke en brusflaske, men da kan ikke vannet være kokende for da smelter flasken… Tre en sokk eller vott over flasken, putt den i soveposen og VOILA! Du har en varm og god varmeflaske som gir varme gjennom natten.
- Varmeposer. Du får kjøpt slike hos de fleste sportsforretninger eller hos for eksempel biltema. Disse holder seg varme i 6-12 timer og kan være kjekt å legge i vottene eller i skoene for å få varme. Eller ha de i reserve og lett tilgjengelig i tilfelle du blir kald i løpet av natten. Husk å ikke putte de rett på huden, da får du brannsår… En gang jeg var veldig kald på rumpa syntes jeg det var en god ide feste en slik pose på hver rumpeball. Da dro jeg hjem fra tur med en lett forbrent rumpe. Men legger du noe tøy mellom hud og varmeposer, er det ingen problem. Disse gir god varme.
- Pakk tørre klær i poser. Gjerne vanntette poser. Ha gjerne en pose med ekstra tøy lett tilgjengelig fra hengekøyen, slik at du enkelt kan ta på deg mer tøy ved behov.
- Gå aldri til sengs kald. Slå floke, løp litt, hopp opp og ned og få kroppen varm før du hopper i soveposen. Det er vanskelig for soveposen å varme opp en allerede kald kropp…
- Spis og drikk noe varmt før du tar natta. Det vil gi kroppen takke deg med å gi deg god varme.
- Gå på do når du må! Kroppen taper mye varme ved å holde kroppsvæskene varme. Derfor: gå på do når du må.
- Sko. Hva gjør du med de i løpet av natten?! La skoene være lett tilgjengelig. Jeg bruker å tre den ene skoen på den andre, slik at de holdes tette og tørre. (Legg åpningen mot hverandre og tre de deretter på hverandre).
- Sekken: Sett sekken inntil treet og i le. Pakk den gjerne i en pose eller i et regntrekk(noe som ofte kommer med sekken).
- Ladere. Har du med en ekstern lader kan det være lurt å legge denne i soveposen og batteriene holder lengre.
- Lyskilde: Ha en lyskilde lett tilgjengelig (lommelykt/hodelykt). Det er koselig å henge en lyslenke over hengekøya, det gir veldig god stemning.
- Skoposer (eller gamasjer). Disse kan være gode å ha i camp, de varmer bena litt ekstra og gjør at du holder deg tørr når du skal tusle i snøen.
- Bål. Lite slår det å sitte rundt et bål på tur og kjenne varmen fra det.
Men…Enn hvis turen ikke ble vellykket?!
Hvis turen ikke blir helt som du hadde tenkt. Ikke gi opp! Kanskje får du noen tips til neste gang? Hva kunne du ha gjort annerledes?! Hva kan du gjøre for at neste tur blir mer vellykket?
Jeg bruker å si: Du angrer aldri på en tur! For selv om det ikke ble slik du hadde tenkt, så har du fått mye lærdom i hva som fungerte bra og hva som ikke fungerte så godt.. Neste tur kan bli eventyrlig og du lærer garantert noe nytt!
Lykke til og god hengekøyetur! Tagg gjerne ditt innlegg på instagram med @idakathrine, så får jeg se hvordan det går med deg på tur 🙂
For flere tips om hengekøye les gjerne:
https://turjenter.no/hengekoye-hele-aret/