Dere er på tredje timen i regnvær og kompisen din er godt og vel 100 meter foran deg i lett trav. Du  går med senket hode. Skoene gnager og sekken er plagsomt tung. Hvorfor kan han som sprader foran meg ikke ta litt mer hensyn?

Det er lett å la tankene havne i en negativ spiral og din intetanende turkompis har ingen anelse av hva som foregår før du lirer av deg en slengbemerkning. Det kan fort ødelegge stemningen på tur. Derfor tenker jeg å snike inn litt enkle tips og kjøreregler for å ha det fint på tur.

I kald sur vind på Finnmarksvidda. Humøret på topp.

 

Når man ikke har vært en god turkompis

Jeg har vært på mange turer opp igjennom og ikke minst med ulike mennesker med helt ulike nivåer både i turkunnskap og fysisk styrke. Det har lært meg å ta hensyn og være flink til å ta opp temaer på forhånd slik at man unngår kjipe situasjoner. Jeg har også lært det er rom for forbedring.

Godt inne i  siste etappe mot Nordkapp. Vi var begge slitne etter en lang dag i våt steinrøys og snøvær. Det var begynt å skumre og vi var endelig fremme for dagen.  Tid for å etablere camp. Etter fire måneder på tur, hovedsak alene har man fått noen rutiner og sære vaner på hvordan man vil ha det. Så når Jeanette trer til for å hjelpe meg med teltoppsettet, avfeier jeg henne og sier dette klarer jeg fint selv. Kan ikke du bare gå å hente vann?

I skiftende vær i siste uke mot Nordkapp. Jeanette og Arja som krysser en liten elv

I ettertid fortalte Jeanette meg at hun følte seg ganske ubrukelig når det eneste jeg ba henne om å gjøre var å hente vann. Det har fått meg til å tenke litt over akkurat det. Være litt rausere på tur med andre, ikke gjøre alt selv, la andre komme til og lær bort det du kan. Det er ikke alltid så lett hvis man har blitt en inbitt særing som liker det på SIN måte, men det gjør stemningen innad i gruppen så mye bedre.

Foreberedelse før tur.

Skal du ut på tur, en helg, en uke eller langtur, da kan det være fint å gjøre seg noen tanker og planer for turen.

Storebror som ikke hadde anelse om hva 12 mil med tung sekk innebar, men for en tur!

Triggerpunkt og ulikheter.

Hva er det som du synes kan være irriterende med turkompisen? Hva er det som kan trigge dårlig stemning dere imellom? Det er ikke alltid det bør vær noe, men det kan være greit å ta opp og snakke om triggerpunkter for hver og en av dere. Om det er en gruppe som skal på tur, eller dere er to.
Eksempel her kan være: Jeg kan godt spise en god frokost og gå hele dagen uten noe særlig tilføring av næring, maks en muslibar og vann, mens venninna trenger en pause hver time for å spise litt nøtter og noe som gir rask energi. Her har du noe som kan lett bli et irritasjonsmoment. Da gjelder det å ta hensyn og ta oftere pauser slik at en ikke går utsultet. En liten pause har uansett ingen vondt av.

Arbeidsoppgaver

Hvem kan hva? Hvem vil gjøre hva?
Før tur er det greit snakke  om arbeidsoppgaver. Du trenger ikke å ha et skjema som skal følges tett, men det kan være greit å ha pratet om det på forhånd. Slik at ingen føler de gjør mer enn andre eller føler seg nyttesløse. Tur skal jo også handle om mestring. Da kan være det gøy å la andre lære. Når jeg var sist på Sørøya med to gode venninner så hadde vi litt opplæring på brenner. Det å lære bort andre er både fint og gøy.

Julie tar arbeidsoppgavene sine med strak arm!

 

Utdrag fra boken “Norge på langs” av Lars Monsen:
«Jeg smatter litt mens jeg inntar lunsjen. Trond hører det. Han kan ikke fordra den lyden. Og svarer med å snu ryggen til. Naturlig nok oppfatter jeg det som et negativt signal. Så jeg sender ut et langt og oppgitt sukk»

 

God stemning også på tur

Her er noen fine kjøreregler på hvordan håndtere gnisninger og irritasjon på tur. Det kan være en liten pekepinn på hva som skal til for å holde stemningen god på tur, om det er i en gruppe, med bestevenninna eller kjæresten.

God stemning i camp

 

      Hacks for god stemmning

  • Gi tilbakemelding, men gjør det på riktig måte. Ikke kom med slengbemerkninger, eller surmaga kommentarer. Det har som regel ingenting for seg.
  • Det er lov å ha en dårlig dag. Hvis det hjelper kan det være fint å snakke med turkompisen din om dette. Eller informere om at du trenger å gå i fred for å «komme deg»  eller det som fungerer best for deg.
  • Snakk om eventuelle problemer som oppstår. Er du sulten og trenger pause, si ifra. Irriterer du deg over noe, si ifra. Tar man praten før det har godt for langt er man allerede på god vei. Snakk om problemene før de faktisk blir problemer.
  •  Vær positiv, enkelt og greit. Unn turkompisen det beste, unngå stress (ta deg god tid og nyt turen). Det trenger absolutt ikke å være et prestasjonsjag.
  •  Vær raus og bidra. Ta tak i dine arbeidsoppgaver og samarbeid.
  •  Tillat deg og være sårbar. Noe som kanskje er vanskelig på tur er å erkjenne at man trenger litt hjelp.
  • Humor, ikke ta deg selv så høytidelig. Noen ganger kan det være tungt og da kan det være fint å ha litt galgenhumor. Det er mange ganger ting har føltes håpløst og tungt på tur og da er det fint å spøke litt med det som kanskje ikke er så gøy. Da blir kjipe situasjoner litt mindre kjipe.
  • God mat.  God mat skaper alltid stemning og da mener jeg alltid

Tur med andre, venner eller ukjente handler om å dele opplevelsen. Være rause med hverandre og ikke minst tenke lagarbeid fremfor prestasjon.  Håper disse tipsene kan gjøre at du får en turopplevelse sammen med andre. Så krysser jeg fingrene for mindre dårlig stemning på tur.

 

God tur folkens og vær snille med hverandre.

 

 

 

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this