Det er helt blikkstille. Snøen knitrer av kuldegrader for hvert steg du tar. Du kjenner neseborene er stivfrosne, kinnene like så. Tanken om at jeg burde tatt på 13 stillongser fyker gjennom hode. Jeg hadde så vidt parkert bilen å fått sekken på ryggen. Jeg holdt alt på å fryse ihjel. Jeg hadde kjørt i timevis så det var ikke bare å snu. Nei, her skulle jeg overnatte på selveste Rørosvidda i 16 minus. Det var i utgangspunktet meldt bare 3-4 minus.  At jeg pingla ut sånn ut på morgenkvisten er jo bare sånn det var. Jeg glemte mitt beste varmetriks hjemme på hytta.

Impulsiv og eventyrlysten som jeg ofte kan være, kastet jeg meg i bilen og kjørte opp til Røros. Jeg har valfartet der i mange år og kjenner vidden som min egen bukselomme. Jeg ankom sent på kvelden og visste omtrent hvor jeg skulle slå opp teltet. Tanken på å kjøre inntil svenskegrensen var der, men da hadde hele kvelden gått. Mørket hadde jo alt senket seg . Nei, jeg fant ut at det var best å holde meg i traktene jeg kjente best.

Frostrøyken dreiv rundt meg i det jeg frøs meg rundt teltet å slo ned plugg etter plugg i en ganske så dypfryst mark. Det kan jo være en utfordring å få ned disse pluggene i kulda. Uken før hadde jeg investert i mer kompakte teltplugger fra Helsport. Det gikk uventet enkelt å slå dem ned. Jeg ante at det heller kom til å bli vanskelig å få dem ut av tela. 3-4 spjælne minus var meldt. At barometeret krøp helt ned til 16 minus var jeg ikke mentalt forberedt på. Jeg må nok også investere i en skikkelig vinterpose. 16 kuldegrader ble i kaldeste laget for denne posen.  16 minus på vidda er jo kaldt, men virker mildere enn 16 minus hjemme på sunnmøre på grunn av den tørre luften. Det er en markant forskjell. Jeg ble skikkelig nedkjølt da jeg tok bilder av nordlyset som du kan lese lenger nede. Jeg hadde jo glemt paddene hjemme. Da får jeg en stor utfordring. Jeg sliter med å bli varm når jeg blir skikkelig nedkjølt av forskjellige grunner. På tide med en skikkelig vinterpose.

(Til info så finnes det en vinterversjon av Trollheimen som heter Trollheimen Winter Lady som nok hadde fungert godt på denne turen )

Uvitende om hvor kald natten skulle bli  lå vi ute å fyrte en god stund. Så avslappende det var å ligge i soveposen under stjernene. Jeg drømte meg helt bort. Varmen og den beroligende knitringen fra bålet dysset meg nesten til søvns. Jammen krøp ikke Nansen også nærmere bålet, noe han sjelden gjør. Han er jo bygd for mye kulde. Slik lå vi så lenge vi hadde ved å varme oss på før vi krøp oss inn i teltet.

Det var absolutt flaks at i det jeg måtte ut å slå lens etter bare en liten time. Wopsi, dukket sannelig meg nordlyset opp der jeg satt med bar rumpe midt på vidda. Lysten på å være ute å ta bilder var så som så, men bilder av nordlyset måtte jeg jo bare ta.  Det var rett magisk å få oppleve dette på en slik kveld. Det var så fantastisk at jeg glemte helt hvor nedkjølt jeg ble. Jeg hadde nok holdt på varmen om jeg ikke hadde svinset rundt å ta bilder.   Fotoutstyret ble også nedkjølt og tapte raskt batteri.  Det er jo helt vanlig når det blir noen minusgrader. Det beste er å ha batteriene i en lomme på kroppen.  Men for et skue. Og for en flaks jeg hadde.

Batteritips!
” om batteriet går tomt i kulda så er ikke alt håp ute. Får det seg en stund på et varmt sted så kommer det seg nok til at du får tatt noen bilder til. Det gjelder å skvise ut det som er når man ikke har ladder”

Natten forholdt seg kald og rolig. Et par elger gjorde turen til en litt mer “villmarksopplevelse” med sin brauting. Mulig dem feiret at elgejakten endelig var over. Det var nå fri og trygg ferdsel. Elgjakten avsluttes vel i midten av november.

Klokken 06.30 våknet jeg og frøs noe så inni hamperaua. Jeg fikk  skikkelig frosten i meg da jeg tok bilder av nordlyset. Jeg pinglet ut og slukøret pakket jeg fotoutstyret og krøp med lua i hånden ned til bilen for å fyre den opp. Her skulle setevarmen på full guffe. Ikke flau for jeg avbrøt turen, bare jævla dritkald og veldig veldig glad for at bilen var i nærheten. Det ble med den ene natten på vidda.  Vi gikk tilbake til teltet etter en liten time med en gloheit bakende etter å ha fyrt setegrillen på full rulle. Vi skulle jo nyte den fine dagen før vi pakket sammen.  Ut på ettermiddagen pakket vi et  stivfrossent telt og var vel så fornøyd med den ene natten. Jeg hadde nok holdt flere netter  med en skikkelig vinterpose. Så jenter og gutter, invester i en skikkelig pose når du først kjøper en.  Gjør god research  av hvilke pose du ønsker og behov du har.

Jeg var heller ikke helt forberedt på 16 minusgrader. Selv om det ble gravd frem en ekstra genser fra sekken. Men det er slike turer man lærer av. Et reinsdyrskinn er heller ikke å forakte. Selv det lå igjen på hytta… og det er mange andre tiltak man kan gjøre for å ikke fryse. Kan skrive om det en annen tur.  Men du finner et lite tips for folk med ekstra utfordringer nederst på siden her..

Så gjør man det rette er det å sove ute i mange minus ikke noe problem. Og kanskje planlegger litt før man impulsivt drar ut gjennom dørene….:))

Ved morgengry. Rett etter disse bildene var det strake veien ned til bilen.

Etter en god time med setevarmen på full guffe, tok vi turen tilbake til teltet. Vi fikk en vakker dag der oppe før vi pakket.

Det var ikke så enkelt å stramme opp teltet. Pluggene satt godt i jorden. Så teltet tok seg kanskje ikke ut fra sin beste side….

16 minus vises.

 

Med dette vakre lyset og kirkepiren på Røroskirken var dagen over.

En stjerneklar kveld med nordlys og bål, jeg kunne ikke fått det bedre enn det. For meg var det rett en liten og magisk tur selv om jeg ble frossen.

Flere turer på INSTAGRAM og BLOGGEN

VARMETIPS FOR EKSTRA FROSTPISTER!

Varme padder fra BILTEMA. Jeg digger dem. Jeg klistrer dem under føttene, og om jeg er ekstra kald  en på maven. Holder på varmen i flere timer. Når kulda blir for påtrengende gjør disse susen.  Absolutt de beste jeg har prøvd og jeg har prøvd mange.

Ha en fine turdager!

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this