Hvis jakt og fiske er helt ukjent for deg, er du på god vei hvis du har funnet frem til dette innlegget. Da jeg skulle starte jegerkarrieren synes jeg det var vanskelig å finne ut hvordan jeg skulle komme i gang. Derfor har jeg samlet den informasjonen jeg trengte selv, på ett sted. Det finnes mange muligheter!

 

jaktjenter, harejakt, småviltjakt
Bilde fra en av mine første jaksesonger. Foto: Terje Aas.

 

Bli jeger 

Gjennom jakt kan du få mange fine friluftsopplevelser. Dersom du vil drive med jakt og fangst må du ta jegerprøven. Jegerprøvekurs holdes blant annet av lokale NJFF-lag (Norges Jeger- og Fiskerforbund). Her lærer du om jaktbare og ikke-jaktbare arter i Norge, våpensikkerhet og lover og regler for jakt. Finn ut mer om kurs på: www.njff.no

Småviltjakt: du kan drive jakt på småvilt og søke politiet om tillatelse til å kjøpe våpen fra det året du fyller 16 år. Fra du er 14 til 16 år kan du drive opplæringsjakt på småvilt sammen med en erfaren jeger som er over 20 år.

jakt, fiske, friluftsliv, lær mer om jakt og fiske, ny i friluftsliv, Maria Stray Homme, jaktjenter, turjenter
Småviltjakt i Pasvikdalen.

Storviltjakt og fangst: du kan være med på opplæringsjakt på storvilt når du er mellom 16 og 18 år, dersom du har bestått jegerprøven. Fangst kan du starte med på egenhånd når du er 16 år. Unntaket er gaupe og jerv – der må du ha fylt 18.

Nyttig app: i NJFF-appen finner du oversikt over jaktbart vilt, jakttider og lokkelyder, i tillegg til en del stoff for fiskeinteresserte. (Last ned appen HER (for Android) og HER (for iOS/iPhone).

 

Fiske for alle

Det er helt gratis å fiske i fjorder og til havs, men ved innlandsfiske i vann og i elver må du kjøpe fiskekort. Dette betaler du til grunneier, og ofte vil du finne informasjon om betaling ved selve fiskestedet. Fiskekort for statsallmenningene selges av fjellstyrene. (En statsallmenning er et område eid av staten, hvor vanlige folk har bruksrett). Mange kommuner har også fellesfiskekort hvor du får tilgang til en del vann som eies av kommunen. For å få mer informasjon om dette vil jeg anbefale å ta kontakt med en lokal fiskeforretning, eventuelt en sportsforretning.

Aldersgrenser: alle under 20 eller over 67 år fisker gratis med stang og snøre i alle vann på Statskogs eiendommer, unntatt statsallmenninger i Sør-Norge.

 

Favfiske. fiske, turjenter
Havfiske på Sørøya. Foto: Vetle Lindgren.

Laks, sjøørret og sjørøye: for fiske etter disse artene må du betale fiskeavgift. Den kjøper du på nett hos Miljødirektoratet. I tillegg må du ha fiskekort, det kan du kjøpe på www.inatur.no. For elver finnes det lokale regler, dette må du sjekke på forhånd av fisketuren.

I noen elver må du desinfisere fiskeutstyret før du fisker i elva på grunn av parasitter. Dersom det er påbud om desinfeksjon av utstyr, er det utrolig viktig at du overholder dette! Dersom sykdommer eller parasitter overføres til vann og vassdrag som i utgangspunktet er frie for det vil det kreve enormt mye arbeid å få det bort igjen. I NRK-serien “Den Fantastiske Villaksen”, finner du mer informasjon om blant annet dette. HER kan du finne ut hvordan du desinfiserer fiskeutstyret ditt. NB! De samme kravene til desinfisering omfatter også f.eks. kajakker og båter.

Betal fiskeavgiften her.

Finn fiskekort her.

 

Artikkelen ble først publisert i Villmarksliv (2015), revidert utgave (2018).

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this