Det å «jakte» med kamera er en utrolig fin og motiverende måte å komme seg ut på. Følelsen av å fange en rype på kamera gir meg en enormt stor glede, for det er ingen enkel sak. Du må overliste viltet. Det handler om å ha litt flaks, kunnskap om fuglen, en viss peiling på funksjonene på kameraet ditt og en god dose tålmodighet!

På rypejakt med kamera. Foto av rype
Mitt alle første vellykkede rypebilde! Foto: Maria Stray.

Antageligvis rekker du ikke en gang å tenke på å slenge opp kamera ved den første sjansen du får. Du må lære deg å bli klar på sekunder, og selvfølgelig være mye ute. Akkurat som man må dersom man skal bli en god jeger. Jeg har hatt mange sjanser uten å få et klart bilde. Første gang jeg klarte det var sommeren 2015. Det var en flott stegg som satt på toppen av en tue (bildet over).

På rypejakt med kamera, stegg på vingene. Setesdalen.
En stegg på vingene. Foto: Maria Stray.

Hvis man har lyst til å fange disse vakre fuglene på film er det selvfølgelig en fordel å være jeger. Jeg har lært meg hvor rypene sannsynligvis vil sitte, vet hva de liker å spise og hvordan de kamuflerer seg. Jeg vet hvor det er sannsynlig å treffe på fugl, og da har jeg kamera klart. Jeg skal ikke skryte på meg all verdens kunnskap om denne fjellfuglen, for jeg har enda mye å lære. Men det jeg har lært til nå har gitt meg mye glede.

På rypejakt med kamera. Spor etter rype. Finnmark.
Spor etter rypa. Foto: Maria Stray.

Ofte ligger kameraet alt for langt unna akkurat når rypene dukker opp, for eksempel nederst i sekken eller i teltet. Nå skal det sies at jeg har med meg et speilreflekskamera på turene mine, så det veier litt og blir derfor ofte plassert på tungvinte steder mens jeg går. Jeg har absolutt ikke noe proff-utstyr, men det funker til mitt bruk.

På rypejakt med kamera. Rypepar i fjellet. Stegg og rype.
Et rypepar i fjellet.Foto: Maria Stray.

Det er viktig å ta hensyn til fuglene, jeg prøver å ikke gå så nærme at de flykter. Mange ganger kan du lure fuglen til å tro at du ikke har sett den ved å bevege deg i en retning som ikke er direkte mot fuglen. Jeg vil helst unngå at rypa tar til vingene, for det betyr at det er større sjanse for at rovfugler ser hvor de lander. Det samme gjelder jo for alle ville dyr, vi bør la dem være mest mulig i fred der de er når vi går på tur. Dette er spesielt viktig i hekketiden. Da gjelder det å holde seg unna, ellers blir det ikke mange fugler å ta bilde av! Ravn, rev og andre predatorer er raske til å oppdage fuglenes hjemmesteder, og blir reirene først oppdaget er løpet kjørt.

På rypejakt med kamera. Rype i vinterdrakt. Hvitrype. Fjellrype, lirype.
Rype i vinterdrakt. Foto: Maria Stray

Her om dagen var jeg så heldig at jeg fikk komme innpå denne flotte rypa i vinterdrakt, som beitet like ved hytteveggen! Man trenger ikke alltid å dra så langt for å få fine naturopplevelser! På denne tiden kan man komme tett innpå fuglene. Det begynner å nærme seg paringstid og fuglene blir litt «koko», og kan oppføre seg rart. Denne fuglen beitet rolig på bjørkekvistene og brydde seg ikke en døyt om lydene fra kameraet!

 

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this