Foto: Henri Palm

Turjenta er 440000 innlegg på av hasjtaggen Turjenter.no på Instagram. Kanskje du har undra deg over om turjenta bare finnes i den virtuelle verden. Kanskje  har du tenkt at turjenta forsvinner når skjermene slukkes på samme måte som at huldra blir til stein når dagslyset kommer. Sannheten derimot er at turjenta finnes, og hun er bedre i virkeligheten enn på Internett. Du finner henne overalt i alle fasonger, med alle mulige bakgrunner og med alle mulige ferdigheter.

Ei turjente kan ikke puttes i en bås, men allikevel mener jeg at turjenta har noe mye større og viktigere til felles enn en felles hasjtag. Nemlig noen egenskaper som virker å gå på tvers hos ulike turjenter. Turjenta er hun jeg har snakket med på Instagram, hun som meldte seg på sommerturnee alene, hun som møtte opp på foredrag, hun som tok sin første hengekøyetur alene, hun som blogger for turjenter og hun som ikke gjør det. Turjenta er hun som dukker opp når du minst venter det og mest trenger det.

Vi trenger alle typer jenter, og derfor trenger vi også turjenter.

Selv om ingen turjenter er helt like, så har jeg opplevd turjenter med et sett helt spesielle egenskaper. Derfor fortjener turjenta i det virkelige liv også å løftes og å hylles.

Foto: Henri Palm

Disse egenskapene er grunnen til at vi trenger turjenta

Turjenta er åpen og lett å bli kjent med  

Med turjenta kan du fint tilbringe fire eller fem dager på Finnmarksvidda uten å prate om hverken billån, huslån eller hvordan man skal klatre karrierestigen mest mulig effektivt.

Tre jenter fra turjenter som ikke kjente hverandre bestemte seg for å dra på tur sammen over Finnmarksvidda. Etter fem minutter skulle man tro at vi hadde kjent hverandre hele livet. Så åpent, så ærlig og så kjærlig.

Turjenta er en av de letteste personene å bli kjent med, fordi at hun er opptatt av å møte folk på en åpen nysgjerrig måte uten å sette folk i bås. Når du møter turjenta vil du bli overrasket over at hun ikke nødvendigvis spørr om det som de fleste andre er mest interessert i å vite om deg, nemlig om hva du studerer eller hva du jobber med. Det betyr ikke dog ikke at hun ikke interesserer seg i deg, men at hun er kanskje mer opptatt av hvem du er, enn hva du gjør. Hun vet at det er mer enn jobben og studiene som identifiserer hvem du er.

Hun er åpen for at det ikke nødvendigvis finnes en fasit på hvordan alle skal leve, og er åpen for at folk prioriterer ulikt i forhold til jobb, fritid, penger og familie. Med turjenta kan du fint tilbringe fem dager på Finnmarksvidda uten å prate om hverken billån, huslån eller hvordan man skal klatre til topps på karrierestigen. I stedet snakker dere om de nære og kjære tingene. Selv om du bare har kjent henne i et par dager kan det føles ut som at du har kjent henne for alltid. Med henne kan du være ærlig, og du stoler på at hun takler det du måtte komme med. Både av de gode, og de dårlige tingene som livet kan by på.

Turjenta er modig

Turjenta er ikke nødvendigvis uredd, hun har også sine utfordringer og øyeblikk hvor ikke alt med friluftslivet er like kult.

Hun sier at du taper ingenting på å prøve, men at du taper alt på å la være.

Selv om det i blant kanskje kan virke slik, så er ikke turjenta uredd. Hun kan også kjenne på frykten som kan lamme enhver muskel i kroppen bare ved tanken på det hun frykter. Allikevel lar hun ikke frykten stoppe seg. Hun viser at det er greit å være redd, og i stedet for å fortelle folk at de skal unngå det de frykter, så forteller hun om mestringsfølelsen du får av å utfordre deg selv og det du er redd for.

Foto: Henri Palm

Turjenta er både hun som klatrer de høyeste fjella, og hun som endelig tar steget å drar på sin første telttur alene. Kanskje du ikke skulle tro at de hadde så mye til felles, men det har de. De begge har opplevd kanskje den sterkeste og beste følelsen du kan oppleve, nemlig følelsen av mestring.

Foto: Henri Palm. Selv om turjenta helst kanskje skulle holdt på med det hun er god på, ser hun verdien av å iblant prøve noe nytt.

Turjenta er ydmyk

Hun er åpen for å få hjelp, og hun er åpen for å gi.

Turjenta ser at friluftslivet ikke er noen konkurranse. Enten hun har funnet sin plass i friluftslivet, eller om hun er helt ny, så er hun åpen og ydmyk for at det finnes flere måter å gjøre ting på. Enten det er oppsett av telt eller hvordan pakke sekk. Hun er åpen for å få hjelp, og hun er åpen for å gi. Hun har skjønt at uansett hvor erfaren hun er, så vil hun aldri bli utlært. Turjenta forstår også at det finnes flere måter å utøve friluftsliv på, og derfor rakker hun aldri ned på andre nisjer eller grener innenfor friluftslivet. Hun ser verdien i et mangfoldig friluftsliv, og nettopp derfor elsker hun naturen, fordi det er plass til alle.

Turjenta er inkluderende

En av grunnene til at turjenta elsker friluftslivet er fordi at det er så lett å inkludere så mange på tvers av sosiale lag, status eller generasjoner. Turjenta kan ikke tenke seg et bedre sted å bli kjent med folk enn på tur. Hun bryr seg heller ikke om turkameraten er rørlegger eller advokat. Det hun bryr seg om er at alle har det bra og at det blir en hyggelig tur. Hvis dere er flere turjenter på tur sammen kan du regne med at det blir flere turer sammen i fremtidien og at turgruppen deres blir større. Turjenta er nemlig flink til å inkludere og å invitere alle som er glad i tur med. Det værste hun kan tenke seg er at noen går glipp av tur, for hun vet selv hvor glad hun er for å ha noen gode turkamerater.

Turjenta er selvstendig 

Foto: Henri Palm

Selv om turjenta synes det er hyggelig å dra sammen på tur så frykter hun heller ikke sitt eget selskap. Hun tar eventyret i sine egne hender og langer ut dit bena og viljen måtte føre henne. Turjenta vet at hun må være sin egen lykkesmed, og hun forstår at hun kan ikke må være avhengig av andre for å gjøre det som gjør henne lykkelig. Dog ser hun ikke på det som en ulempe å dra alene på tur, men heller en mulighet til å bli kjent med seg selv og å endelig få kjenne på frihetsfølelsen som hun ikke så lett finner andre steder enn på tur.

Hvis turjenta virkelig vil på en tur så skal ikke det at hun må dra alene stoppe henne. Alene eller ei, tur skal hun på.

Turjenta er jordnær og ekte 

Hun er opptatt av å fylle en konto som aldri kan tømmes, nemlig turkontoen.

Turjenta er opptatt av å ha begge beina godt planta på jorda. Gjennom naturen har ho funnet godt fotfeste uavhengig av type terreng. Hun prøver å navigere gjennom livet ut i fra hva som gir hun mening og glede. Hun er opptatt av å fylle en konto som aldri kan tømmes, nemlig turkontoen. Hun har selvfølgelig prøvd å fylle den, men det har hun ikke fått til.

Noen tenker at det kanskje hadde vært på tide for henne å pusse opp hjemme og at den gamle kjerra av en bil snart skulle vært bytta ut. Selv føler hun seg som verdens heldigste som har oppdaget at det er naturen som gjør hun lykkelig. Hun er glad hun slipper å stresse rundt for å lete etter lykken andre steder, når hun vet at alt hun må gjøre er å gå ut.

Derrfor drar hun ofte rett etter jobb raskeste vei til fjells eller til skogs. Når vinden pisker henne i ansiktet så merker hun at vinden har blåst bort alle bekymringer. Ute kan hun være akkurat den hun vil, for turjenta vet at naturen ønsker alle velkommen.

Turjenta er hjelpsom 

Kanskje en av turjentas viktigste egenskaper er at hun ser når noen trenger noen oppmuntrende ord eller en sjokoladebit. Av den grunn har hun alltid en sjokoladebit eller to lett tilgjengelig på innerlomma på tur klar for å deles når behovet skulle oppstå. Turjenta er opptatt av at man går sammen på tur som et lag og ikke som to eller flere individer. Hun tenker som et lag, og hjelper mer enn gjerne til med å ta ekstra vekt. Ei ekte turjente er også god på å la turkompisene hjelpe henne, selv om hun kanskje synes det er det vanskeligste. Samtidig vet hun at på tur så er det svært sjelden alle er på topp samtidig, og at det derfor må bli slik at en gir og tar.

Nøtteposen er aldri langt unna, forhåpentligvis er den like mykje til for turfølget som for henne. Foto: Henri Palm

Turjenta er omtenksom

Det er vanskelig å snevre inn omtenksomheten til ei turjente. Stort sett har hun omtenksomhet ovenfor alt og alle rundt seg. Hun tenker på både kloden, menneskene og dyrene i valgene og handlingene hun tar. Ofte har hun også minst en firbeint kamerat som blir overøst med hennes kjærlighet, og om hun ikke har en firbeint turkompis så drømmer hun garantert om det.

Turjenta er eventyrlysten 

Hun har alltid en eller annen tur i tankene og drømmene er både store og små. Uavhengig av alder har hun aldri klart å temme drømmene. Tvert imot ettersom hun får oppfylt en drøm så dukker en ny opp. Turjenta elsker å drømme seg bort, og selv om ikke alle drømmene blir satt ut i livet så mener turjenta at drømmer er til for å realiseres. Selv om turjenta er omtenksom ovenfor andre så har hun forstått at hun må leve for seg selv også for å kunne gi tilbake til andre. Derfor mener hun det er viktig å følge noen drømmer i løpet av livet og at det aldri er for sent å følge en drøm.

Turjenter heier på hverandre 

Kanskje dette er den egenskapen som er viktigst for at ei turjente er nettopp det, ei turjente. Uten egenskapen å heie på hverandre, viljen til å lære og å inspirere hverandre og ønske om å unne hverandre godt så hadde kanskje aldri fellesskapet turjenter blitt dannet. Takket være fremsnakking og oppmuntring har jenter funnet sammen og dannet nettopp dette fellesskapet.

Turjenter, av og for jenter.  (og gutter selvfølgelig, vi kan ikke heie mindre på de).

Om ikke vi som samfunn trenger turjenta, så gjør i allefall jeg det. Jeg trenger inspirasjonen fra alle dere som står bak hasjtaggen turjenter. Alle dere som daglig inspirerer på ulike måter til å tilbringe mer tid utendørs. Når jeg ser på deres egenskaper så skjønner jeg at jeg kanskje har mer å hente i naturen enn gode opplevelser, kanskje også naturen er den beste læremesteren i å hente frem egenskaper ikke bare du og jeg nyter godt av, men også hele samfunnet. Derfor skal du være stolt for at nettopp du er ei turjente.

 


//@ida_en//

Følg oss gjerne også på Instagram @ida_hermans og @ida_en

 

 

 

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this