Jomfruekspedisjon | Turjenter.no

Jomfruekspedisjon

Skrevet av: Britt-Ingunn Tafjord Walle
Publisert: 06.09.16

Jeg drømmer om Sydpolen, Nordvestpasasjen, Aconcagua og mange fler. Et eventyr over uker til måneder hvor hverdagen begynner og avsluttes i et telt. De simple morgenene hvor man ikke må ta stilling til frokost-menyen eller hvilke klær man skal ha på seg. Og man kan i tillegg spise så mye sjokolade og ostepopp som man bare vil! Det å våkne til å vite at du har to mål for dagen: du skal nå neste camp trygt, og du skal nyte dagen.

Har du en drøm om lengre turer, men vet ikke helt hvordan du skal komme i gang? Har du allerede prøvd deg på korte vinterturer og ønsker nå å utfordre deg selv enda mer? Vi må alle begynne en plass, og friluftsliv er definitivt en kategori under ”learning by doing”. Under kan du lese om hvordan jeg tok steget mot de lengre skiturene med pulk og telt.

Som dere andre likesinnede, rastløse fjell-geiter kan både tålmodigheten og energien i hverdagen minke dersom turkvota ikke er full. De som står meg nærmest skubber meg nesten bokstavelig ut døra for de vet jeg blir en bedre versjon av meg med friske turminner i tankene.

14202928_10157294141050648_57267794_o
Så hvorfor ikke flytte ut? Hvorfor ikke droppe alt og bare være på tur? Jeg er sikkert ikke alene med nettopp denne tanken. Når vårsemesteret 2015 var over satt jeg igjen med en ambivalent følelse. Skulle jeg fullføre utdanningen min, eller skulle jeg ta ett friår til å gjøre det jeg liker aller best? Leve det enkle liv, følge godt vær og bra føre, utvikle seg selv og pushe egne komfortsoner?

Jeg skulle gjerne fortalt at jeg solgte pensumbøker og leilighet i Oslo, men med en sta personlighet valgte jeg å fullføre utdanningen jeg har startet. Staheten min kan til tider være en ”pain in the ass”, men den kommer godt med når man virkelig vil oppnå noe. Jeg bestemte meg for å møte meg selv på midten: Jeg planla derfor hverdagen min fremover til å få tid til en 3-4 ukers vintertur. Ikke visste jeg helt hvor jeg skulle dra, men jeg visste jeg skulle ut. Jeg var ikke gira på å gå helt alene siden jeg føler opplevelser blir bedre sammen med andre. Det første steg ble derfor å finne den optimale turvenn!
Hvem? Og hvilke mål har dere for turen?
Finn noen du kjenner godt, og som du vet vil håndtere deg godt i perioder hvor du er sliten! Jeg slo på tråden til ei venninne som jeg vet jeg fungerer godt sammen med, og hun sa ja før jeg hadde fullført setningen. Ingen av oss hadde vært på en så lang tur før, men vi hadde vært på vinterturer samme tidligere. Vi hadde snakket mye om langturer før, og jeg visste dette var en utfordring vi begge ville like. Vi diskuterte også målet med turen for å tilfredsstille begge sine behov/ønsker best mulig  Dette gjør at diskusjonene blir mindre under både planleggingen og gjennomføringen.

Påsken 2014 gikk Beate og jeg Tafjordfjella på langs med sekken full av pensumbøker. Vi ble godt solbrent og lite forberedt til eksamen! Vi har over 10 lengre turer sammen og fyller hverandre godt ut på tur. Kjempe pluss at hennes favorittkanal også er Klem FM!

Hvor skal vi?

Det er din drøm du følger…men når man går sammen så alltid husk man er et team! Svalbard, Nordvestpassasjen, Finnmarksvidda og Sota Seter  Haukeliseter (MASSIV) var de fem alternativene som passet til det vi drømte om.

Etter noen timer med diskusjon og vurdering av egne ferdigheter så var både Svalbard, Grønland og Nordvestpassasjen ble raskt ekskludert på grunn av økonomi og erfaring. Vi ville planlegge og gjennomføre turen helt på egenhånd og konkluderte derfor med Finnmarksvidda eller MASSIV som en rute vi kunne håndtere Vårt mål var å se hvordan kroppen ville reagere på en lengre tur, og at det var en tur vi følte vi hadde kompetanse til. Vi ville føle at vi behersket turen for å skape best mulig gode minner. Noen av dere kjenner kanskje til hvor kjip en tur kan bli dersom den er preget av usikkerhet ogfrykt/redsel. MASSIV og Finnmarksvidda var to gode alternativ som oppfylte våre mål, men vi endte opp med langruta MASSIV da vi vurderte den til lettere tilgjengelig. Vi har en favn av naturparker rett i nærheten av Oslo/Bergen, så hvorfor reise langt nord når vi kan få opplevelsen vi jakter på her nede i sør? I tillegg ville flere dager med reising bety færre dager på ski. Vi følte også at MASSIV ruta var en tryggere jomfruekspedisjon da den passerer både DNT hytter og noen riksveier.

Hvor lenge? Og når skal turen gjennomføres?

Allerede syv måneder før avreise møttes vi for å planlegge ruta og avreisedato. Etter en grundig vurdering av hele ruta delte vi de 350 km fra Sota Seter til Haukeliseter over 15 etapper som begge var enig i. Vi beregnet tre hviledager/vær-dager og to dager med reising. I tillegg var to av etappene forholdsvis korte, noe som gjorde vi hadde noen roligere dager enn andre. De korte etappene og hvile-/vær-dagene gjorde også at sjansen for å fullføre økte. Spesielt var de første fire dagene lagt opp til ”å gå oss i form”. Ingen av oss visste helt hvordan kroppen ville reagere på å dra en pulk tyngre enn vår egen vekt, og tok derfor dette med i etappevurderingen. Selve dagsetappene var også noe kortere enn hva vi vanligvis hadde planlagt i tilfelle den fysiske påkjenningen ble tyngre enn forventet. Alt dette gjorde at turen kunne fullføres selv med noe kjedelig vær og tunge kropper. Når antall dager var spikret satt vi av to alternative avreisedatoer i tilfelle værmeldingen var helt håpløs.

Planlegg og pakk…sammen!

Inkluder hverandre i pakkingen for å ha bedre kontroll over alt utstyr, spesielt det som er felles. Vi hadde ikke alt utstyr som kreves så vi lånte for eksempel en satellitt meldingssender. Denne fikk vi lånt i god tid, og ble godt kjent med før turen. Det er ikke i teltet man skal lære seg å bruke GPS eller meldingssender. Batteri er kostbart i fjellet, og det er derfor upopulært å bruke unødvendig batterikapasitet. Heldigvis hadde vi begge vært bort i en god gammel Ericsons mobil og skjønte fort teknologien.

Generalprøve!

Halvannen måned før avreise møttes vi på Ustaoset for å sjekke at alt av utstyr fungerte, om matrasjonene vi hadde beregnet var nok, og om det var noe vi kunne forbedre! Vi møttes på Ustaoset i 30 cm nysnø og stiv kuling. Vi var inne på tanken om å legge generalprøven til Vassfaret på grunn av værmeldingen, men til syvende og sist ville en tredagers tur i trasig vær være den perfekte generalprøven. En km opp skaret fra Ustaoset var som å svømme med vektvest, og pulken var ikke 60% av vekten vi kom til å dra på om noen uker. Humøret sank litt når vi fikk noen negative tanker rundt distansen og høydemetrene MASSIV-ruta inneholdt. På siste dag i Reineskaret begynte pulkene plutselig å følge bedre instrukser og kilometerne gikk unna med optimistiske tanker. Vi hadde funne flyten, vi sov godt om natta, frokostgrøten var superb og utstyret feilfritt.

14182645_10157294140430648_1040423215_n
Den andre natten i på vidda fikk vi testet teltet i kraftig vind! Vi fikk en forholdsvis lydløs og god natt
Vi fant flyten og utsikten kunne vi endelig ta inn over oss!
Vi fant flyten og utsikten kunne vi endelig ta inn over oss!
14152139_10157294141040648_860745514_o
Medvind og tommel-opp!
14202928_10157294141050648_57267794_o
Været letta, og Beate nyter utsikten mot Hallingskarvet og vurderer hvor neste camp for natten blir!

Tilbake i Oslo fløy tida frem til siste uka. Kroppen kribla etter å komme i gang. Spenninga tok både nattesøvn og matlyst. Alt jeg tenkte på var turen og logistikken rundt det hele! Og selvfølgelig svirret tankene til selve gjennomføringen:”Kommer jeg til å klare det? Er vi forberedt? Har jeg gjort alt jeg ønsket før avreise?”

18 dager etter avreise kom vi til mål på Haukeliseter. Vi fikk 2 dag med sol, 13 dager med stivkuling rett i ansiktet og tre dager værfast opphold på grunn av storm sør for Tyin. Været var ikke som vi planla, men mestringsfølelsen desto større enn forventet ved målgang. I dag kan jeg ikke huske ett kjipt øyeblikk! Selv de øyeblikkene med noe hat og negative tanker var en del av den fantastiske opplevelsen. Mestringsfølelsen var så stor som den noen gang, og drømmen om enda flere langturer fikk en vitaminsprøyte.

 
ALDER: 28
BOSTED: Tafjord
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Meld deg på
vårt nyhetsbrev
Mailchimp form
reCAPTCHA

*Ved innsending samtykker du til personvernerklæringen

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this