I Møre og Romsdal ligger den en  bortgjemt og vakker dal. Dalen heter Eikesdalen, og må være en av de fineste dalene en kan finne! I Eikesdal finner en alt en frilufts entusiast kan drømme om. Et vidunderlig vann(Eikesdalsvatnet), som er omkranset med nydelige fjellerekker med bratte, mektige fjell som reiser seg bratt opp fra vannet. Katthammaren (Strandkolvet)  er en av disse. 

EIKESDALEN!

Langt inn i Eiksesdalen stikker en ganske så loddrett fjellvegg opp av vannet. Dette er Katthammaren(Strandkolvet), og er vel kanskje egentlig mest kjent for basehoppere. Årlig får Katthammaren besøk fra basehopper fra både inn og utland. Men for oss andre, er det kanskje ikke så mange som har hørt om denne perlen. Katthammaren kan kanskje kalles Eiksesdalens svar på Trolltunga, da den er en stor og luftig tunge som strekker seg ut fra toppen av fjellveggen. Her er det ikke bare bare å stå, for her ser du rett og slett rett ned på Eikesdalsvatnet, og det er fritt fall. Følelsen av å stå på toppen av dette stupet, med den fantastiske utsikten, er langt ifra noe hverdagskost for Ola Nordman. Dette er en tur du kommer til å huske i lang lang tid!

Ankomst:

Eiksedalen ligger i Nesset kommune i Møre og Romsdal. For å komme hit må en kjøre av fylkesveien fra Eresfjord, og ta av mot Eikesdalen. Her følger du en relativ smal, men grei vei innover dalen. Parker ved Øvre Bjørk. Her er det parkeringsplass på venstre side av veien, like ved et skilt som markerer Katthammaren, og et annet med «Base Jump Path».

 

Turbeskrivelse

Turen starter først ved å følge en noe overgrodd traktorvei et kort stykke, før en deretter kommer over på en smal sti. Herfra går det bratt opp gjennom en relativ tett skog. Stien er rødmerket. Når en nærmer seg 500 høydemeter, forsvinner rødmerkingen, og en kommer ut av skogen. Her skal man ta å følge den stien som går litt ned, før man skrår seg bortover noen gamle steinrasrenner mot Bjørkskaret.

Skogen begynner å tynnes ut, og du får en fantastisk utsikt for resten av turen opp. Det er godt en kan nyte utsikten, når høydemeterne svir.
Flott rødmerket sti.

Stien her er er sporadisk vardet, men en kan tyde stien hele veien. Deretter er det litt lett skog til, før en kommer mot noen sva. – Og det er her den virkelig bratte stigning starter! For her starter man med et klatretau som ligger svært kjærkommen til. Her er det relativt rett opp de neste 400 høydemeterne, og det er flere kjettinger som er boltet fast, som er svært god å holde i. Hold deg godt fast! Det er bratt ned, og relativt åpent, så om en først begynner å trille, kan det gå fort ille! Vær obs på litt løs lyng og mose som du forserer innimellom på stien opp. Her går høydemeterne fort unna, mens svetten renner. Oppe på rundt 900 høydemeter kommer det på nytt noen sparsommelige og spredte rødmerkinger, men stien er godt synlig.

Her krysser man gamle rasrenner.
Opp til ca 500 høydemeter klarer en firbeint en å gå opp til(om en er vant til bratt og ullent terreng). Etter dette ble det sekken på denne karen, og mer trening til matmor. Fra ca 900 gikk han alene igjen da det igjen ble trygt for han å gå det siste stykket.

 

Loke er fornøyd med å få hjelp opp. Og matmor får ekstra trim med 10 kg ekstra i sekken..
Det er bratt opp!
Godt å kunne få litt hjelp av kjettingen.
En pust i bakken, med vakker utsikt!
Gode pauser er viktig! Her tok vi en god hvile når vi var ferdig med den bratteste stigningen.

Etter at en passerer Bjørkskaret ved ca 950 høydemeter, flater det ut litt. Her forsvinner merkingen på nytt, og det er vanskelig å se tydelig sti. Her vandrer man i flott høyfjellsterreng. Det kan lønnes å skrå svak oppover til høyre, og holde seg langs et dalsøkk/bekk som er godt synlig. Følg denne opp til ca 1150 høydemeter før en tar av mot høyre igjen. Nå er det bare å gå ut mot kanten og nyte, for nå står du på et helt fantastisk stup, med en helt SINNSYKT utsikt! Dette er helt vilt!!! Du har nå fri utsikt til Eikesdalsvatnet, som  ligger langt der nede og glitrer for dine ben. Du har panorama utsikt til Romsdalsalpene, Sunndalsalpene//Øksendalsfjella, og du ser opp mot Aursjøen. Utsikten er helt formidabelt! – Jeg går tom for superlativer jeg kan bruke for å beskrive utsikten, den må bare oppleves!!!

Her er Bjørkskaret akkurat i solskillet. Følg deretter denne bekkedalen/søkket.
Skaret vises tydelig i terrenget. Bjørktinden vises bak i bildet.

Siste stykket før du er fremme mot stupet.

Fantastiske Romsdalsfjell!
Topp-platået med nydelig utsikt sørover!

En kan skimte Mardalstjønna rett frem i bildet.
Hele den bratte fjellsiden som omkranser Katthammaren.
For en vakker utsikt!

På en finværsdag, med lite vind, kan man være så heldig å få møte på en eller flere basehoppere på toppen. Da er muligheten stor for at du kan få se at han/hun kaster seg ut fra fjellet! Det er sykt det!!! Da har man en fantastisk utsikt, og så blir utsikten toppet med at en får se noen gjøre det “umulige”: å fly ut fra et fantastisk fjellet! En vannvittig opplevelse for tilskuerne også. Vi følte oss heldige som fikk med oss dette iallefall.

 

Har fått godkjenning til å poste bildene, men hopperen vil forbli anonym.

Psssst:

Det kan lønne seg og gå en liten omvei, og ta til venstre(nordover), og gå langs kanten opp til 1276 moh. Her får du nydelig utsikt langs hele nordsiden av vannet, og dermed har du fått sett hele Eikesdalsvatnet fra samme tur.

Norge du er vakker!!!
Jeg tror ikke det er mange hunder som har kunnet fått tatt denne utsikten inn over seg. Loke ble nok også ganske så amazed over denne utsikten!
Det her er smørblid jente på tur! Perfekt tur for en som elsker utsikt slik som meg!
En blir liten i en så vakker natur.
Hele Eikesdalsvatnet!

Retur

Returen går samme vei som opp. Nedturen er relativ tung, da det er bratt og ullent terreng, og den krever mye konsentrasjon! –En må ha tunga rett i munnen. Det kan være lurt å ha staver for å eventuelt avlaste knær.

På vei ned langs skaret.
Hunden bør være vant og komfortabel med å sitte i sekken om en skal taes med på slike bratte turer.
Av og til kan det være godt å sette seg ned på rumpa for å kunne passere enkelte stykker av veien.
Nydelig natur hele veien.
Nydelig solnedgang på vei ned.

Må minne på at denne turen er for turvante, og en bør være vant med å oppholde seg i ullent og bratt terreng. Det bør være tørt om en skal gå denne turen.

 

Fakta om turen:

Lengde: 3,4 km hver vei.

Høydemeter: 1270

Tid: Ca 5 timer tur/retur.

 

Tips:

Synes du området så fint ut, og er nysgjerrig på mer fra Eikesdalen?! Ta gjerne en titt innom innlegget mitt fra Goksøyra. Goksøyra ligger i motsatt ende av vannet(nord) for Katthammaren, og er også en fantastisk tur. Går du begge disse turene, blir utsikten over Eikesdalsvatnet og Eikesdalen komplett.

Topptur til Goksøyra

 

Følg gjerne mine turer gjennom Instagram under navnet idakathrine

4 thoughts on “Uforglemmelig tur til Katthammaren

  1. Guri Anne Hansen says:

    Yes, står på lista sammen med Ågottind og traversen over til Bjørktinden

  2. Ida Kathrine says:

    Den står på lista mi også 🙂 Gleder meg til den der traversen 🙂

Comments are closed.

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this