Kilimanjaro, ousland explorers

Veien til toppen av Kilimanjaro, Afrikas høyeste fjell, en av 7 summits. Dette blir mitt første møte med ordentlig høyde – av slaget “altitude”. Jeg har jo, som man kan lese i dette innlegget, luftet høydeskrekken min i Romsdalen tidligere, men dette er noe helt annet. Kilimanjaro er verken bratt eller utsatt, det er bare høyt, hele 5895 moh. for å være nøyaktig. Det er ingen klatretur, men en vandretur.

 

Drømmer blir til:

turplanlegging, drømmer blir til, kilimanjaro

På et tog på vei fra Finse (1222) til Oslo, i februar satt jeg sammen med min gode venn og eventyrinspirasjon Lars Ebbesen og drømte om fremtidige turer. Han hadde planlagt å sende kjæresten min, Sebastian, på jobb som guide til Kilimanjaro – noe jeg naturligvis hadde veldig lyst til å bli med på, av flere åpenlyse årsaker.

 

Jeg satte av fire uker og ga deretter pennen tilbake til Lars, dette er det han kom frem med: (bildet). En litt diffus plan hadde tatt form på en serviett og jeg var skikkelig gira på å dra på eventyr! Takk Lars!

 

 

 

Kilimanjaro, Ousland Explorers, Sebastian Gjølstad, Maria stray

Forberedelser til Kilimanjaro

Jeg visste lite om høyde – og høydesyke. Jeg leste en del på forhånd, og fikk mange gode tips av guidene jeg skulle på tur med, men enkelte ting man føle på kroppen og se med egne øyne. I forkant av turen brukte jeg mye tid på å gå, både fort og veldig sakte. Det vil si, jeg trodde jeg gikk sakte, men det gikk MYE saktere oppover mot toppen av Kilimanjaro. Jeg leste bøker om å gå, om å puste. Jeg leste, gikk og pustet.

 

Fysiske forberedelser til Kilimanjaro

trening til tur, ekspedisjonstrening, ousland explorers

 

Jeg gikk hver dag, minimum 10.000 skritt – Fitbit-klokka ble brukt og sjekket flittig. Jeg bor utenfor allfarvei, derfor var det enkelt å legge inn mange skritt i løpet av en dag. Det tar meg 45 minutter å gå til nærmeste matvarebutikk, 40 minutter til universitetet, 56 minutter til nærmeste handlesenter, 63 minutter til gjenbruksbutikken – du skjønner tegninga. Jeg gikk mye. Yoga ble også en kjærkommen aktivitet. Det viste seg at 3/7 deltakere på Kilimanjaroturen hadde øvet “Yoga with Adrienne” i forkant av turen. Vi var enige om at dette var vel brukt tid. Adrienne er nemlig veldig flink til å minne deg om å være oppmerksom på pusten din, og på hele kroppen din, noe jeg fikk god nytte av under turen.

 

 

 

Mental forberedelse til Kilimanjaro

Jeg vet ikke om det går an å forberede seg på hvor sakte du skal gå oppover Kilimanjaro. Det går så sakte at du kjeder deg litt – det gjorde i hvert fall jeg i starten. Men etterhvert som høydemeterne stiger kjenner du på kroppen at det var riktig å gå sakte også lenger nede, for å ha mer krefter etterhvert som du kommer lenge opp – da blir det tyngre! Etterhvert som vi går høyere, går det også saktere, helt til jeg bare kunne konsentrere meg om det neste skrittet og intet annet. Men mer om dette i neste innlegg (om selve turen).

Kagge forlag, Ousland Explorers, kilimanjaro

Jeg leste bøkene “Å ga” av Erling Kagge, egentlig en vandretur i Kagges hvite sneakers hvor han gir oss et innblikk i hans refleksjoner rundt det å gå. “Pust” av Audun Myskja kom jeg ikke helt gjennom, men jeg pustet godt hele veien opp og ned fra Kilimanjaro, så det var vel akkurat nok. Og sist, men ikke minst, leste jeg “Nå er det din tur” av Lars Ebbesen og Odd Harald Hauge som en inspirasjon. På selve turen hadde jeg bare med meg lydbøker på telefonen, men fikk ikke lyttet til dem så mye, for vi brukte mye tid på å snakke sammen om små og store ting sammen i gruppen.

 

Pakkeliste til Kilimanjaro

Pakkeliste Kilimanjaro, ousland explorers

Dette pakket jeg med meg:

På bildene ser du hva jeg pakket for fire uker i Afrika (Tanzania og Kenya), derfor er noen av artiklene på bildene ikke med i pakkelisten til Kilimanjaro.

Klær

 • Gore-Tex jakke
 • Lettvekts regnbukse
 • Ullue (en tynn, en tykk)
 • Ullvotter
 • Vindvotter
 • Tynne innerhandsker i ull
 • Ullbuff
 • Ullsokker (to par tynne, to par tykke)
 • Ullsinglet
 • 2 Ulltrøyer (en tykk, en tynn)
 • 2 ullongs (en tykk, en tynn)
 • Sports-Bh
 • Turbukse (lettvekt med avtagbare ben, fungerer derfor også som shorts)
 • nylonstrømper (for å ikke få gnagsår)
 • Caps

Toalettsaker:

 • Tannbørste
 • Tannkrem
 • Solkrem
 • Våtservietter
 • Leppepomade med solfaktor
 • Talkumpudder
 • Sinksalve
 • Myggmiddel
 • Anti Bac
 • Gnagsårplaster
 • Sportstape
 • Hårstrikk
 • Hårspenne
 • Ibux
 • Bacimycin
 • Micropur
 • Imodium
 • Malariamedisin

pakkeliste kilimanjaro, rago sovepose, rago spring, nemo liggeunderlag

Annet

 • Solbriller
 • Sovepose
 • Oppblåsbart liggeunderlag
 • Dagstursekk
 • Duffle bag (denne brukes av bærerne – du får ikke lov til å bære din egen bagasje, bare en dagstursekk)
 • Joggesko
 • Fjellsko
 • Vandrestaver
 • Pass
 • Vaksinekort
 • NB! HUSK Å TA VAKSINER FØR DU DRAR!

 

 

I neste innlegg skal jeg fortelle dere hvordan det gikk med mitt første møte med høyde – stay tuned!

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this