Kjære turvenn | Turjenter.no

Kjære turvenn

Skrevet av: Turjenter.no
Publisert: 27.05.17

*Dette innlegget er skrevet av Linn Winsnes Rosenborg

Kjære turvenn. Ja, du ja. Du som pakker sekken, snører på deg skoene, starter bilen eller setter deg på bussen, toget eller hva du nå enn måtte bruke som transportmiddel. Du som syns maten smaker bedre i skogen, som fylles av velvære så fort det knitrer i bålet og kaffelukten sprer seg. Du som blir lykkelig av å bli vekket midt på natten av storfuglleik noen meter bak der du sover under åpen himmel.

Kjære turvenn. Du som tar med deg noen bokser med øl, fordi hey! Hvor digg er det ikke med en kald en i solsteika? Du som åpner denne, glugger i deg – og deretter lar boksene ligge igjen i de utbrente bål-restene. Du som slenger fra deg røyksneiper, flasker og annet søppel. Du  som tror at søppelet ditt liksom fordufter av seg selv i løse luften. Kjære turvenn. Du som lar hunden din løpe løs, til tross for at det er båndtvang. Du som blir forbanna på meg når jeg ber deg respektere båndtvangen – på tross av at jeg faktisk sier det på en hyggelig måte.

Kjære turvenn. Nå er det høysesong for rådyrkalver og andre dyreunger. Ikke bare skal du overholde båndtvangen, du må også se deg godt for når du er i skog og mark på denne tiden av året. Det holder ikke koble på hunden en 15 meter lang sporline. Rådyrkalvene kan ligge nesten oppå stiene, men går så i ett med naturen at vi ikke alltid ser dem. Når de er så små som nå er de luktfrie, men en hund med 15 meter lang line vil mest sannsynlig oppdage den. Det hjelper ikke hvor snill hunden din er. At den tar en tur bort og snuser på kalven kan være fatalt.

IMG_1631

På bildet under ligger det en rådyrkalv. Bildet er tatt av Maren Skar, som forteller at kalven lå en halvmeter fra stien der de gikk. Ser du den?

Rådyrkalv

Vidar Holthe fra Viltnemnda på Vestby bekreftet i 2016 til Nationen at at han har støtt på mange villdyr drept av hund i løpet av sin karriere. Han forteller at dette er et tiltagende problem, og han understreker at selv en selskaps-hund har nok jaktinstinkt til å gjøre alvorlig skade. Ironisk nok er det jakthunder som oppfører seg best. Dette begrunnes med at jegere gjerne er mer oppmerksomme på, og har mer kontroll på sine hunder.

Kjære turvenn. Du som koser deg med fisking, men som lar fiskesnøre og krok ligge igjen i skogen – kliss klare til å skade dyrene som faktisk bor der du nå koser deg. Kjære turvenn. Du som ikke har kunnskapen og erfaringen du trenger for å trygt tenne bål i en halvtørr vår-skog. Du som ikke sjekker om det faktisk er lov å tenne bål der du er, når du er der.

Kjære turvenn. Du som knakk den staven i Nordmarka tidligere i vinter, og like så greit bare lot den bli igjen. Joda, du var ålreit nok til å legge den i bålet – men ærlig talt. Hvor trodde du den kom til å ta veien derfra? Trodde du at bålet var en slags magisk portal som transporterer søppelet ditt til fyllinga? I så fall tar du grundig feil, men ta det med ro. Vi tok den med ned for deg, vi. Den, sammen flere poser med andres søppel. Vi plukket halvbrente ølbokser ut av dine bålrester og kastet det for deg. Vær så god.

IMG_1630

IMG_1629

Kjære turvenn som bruker naturen slik du selv ønsker, når du ønsker det – men som ikke tar hensyn til den. Dra til helvete.

Kjære turvenn som ikke respekterer naturen. Du som ikke overholder båndtvang, ikke tar med deg søpla di – og som generelt sett oppfører deg som en hensynsløs liten dritt. Vi er faen ikke venner.

Kjære tur”venn”. Kan du ikke oppføre deg som folk i naturen kan du se til helvete å holde deg hjemme. Takk!

FullSizeRender (2)

Til dere andre: fortsett å nyte naturen slik den skal nytes. Fortsett å ferdes i skog, mark og på fjell. Fortsett å gjøre alt dere gjør – inkludert å plukke med andres søppel, be folk om å se til satan å koble bikkjene sine og så videre. Fortsett å opptre varsomt og med respekt. Ta årets første bad og la kroppen lufttørke.

FullSizeRender (4)

Sovne ved bålet, mens grågåsa lander som en SAS-jet på vannet ved siden av deg. Fortsett å være en god turvenn – for akkurat deg liker jeg skikkelig godt.

FullSizeRender (1)

God tur! 

FullSizeRender (3)

Vil du følge meg videre? Jeg Instagrammer og Snapchatter på @liwro.

Du kan følge meg på Facebook her. Her deles blant annet innlegg fra både egen Nettavisen-blogg.

Jeg vil også anbefale å følge SnapKollektivet (@snapkollektivet på Snapchat). Der vil jeg førstkommende søndag (28.05.2017) snakke om akkurat respekt for naturen.

 
BOSTED: Melhus
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Meld deg på
vårt nyhetsbrev
Mailchimp form
reCAPTCHA

*Ved innsending samtykker du til personvernerklæringen

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this