Klar for vintertur? | Turjenter.no

Klar for vintertur?

Skrevet av: Turjenter.no
Publisert: 15.11.15

*Dette innlegget er skrevet av Elise Theoline Skagøy

For mange er dørstokkmila kort om sommeren, men veldig lang i de mørke og kalde vintermånedene. Det er noe med vinteren som ofte klarer å holde folk trygt plassert innendørs, i påvente av varmere tider.

Kanskje oppleves Kong vinter som uforutsigbar og farlig? Kanskje tenker man at friluftsliv om vinteren krever mye, og helst dyrt utstyr? Eller kanskje frykter man at barna vil mistrives i kulda, eller at vinterlivet er så mye vanskeligere enn i de varme julidagene?

IMG_20140425_175423

Hva som enn er årsaken, så er det ingen grunn til at vinteren skal hindre mennesker i å oppleve naturen! Aktivt friluftsliv på vinteren trenger ikke være særlig mer komplisert enn i sommerhalvåret, og du går iallefall glipp av mange storslåtte opplevelser om du holder deg inne.

Med litt godvilje, planlegging og tips, kan du finne vegen ut i marka, til og med nyte det, selv om gradestokken forteller at dager med shorts og t-skjorte er langt unna.

Vi opplever stadig å måtte lete etter nye løsninger, i møte med barskere klima og kaldere vær. En viktig del av friluftslivet, er for oss muligheten til å mestre nye situasjoner og omstendigheter.
For noen handler mestringen kanskje om å krysse Nordpolen, men for andre kan det like gjerne være god mestring i å ta en teltnatt om vinteren. Eller komme seg fra hytte til hytte på ski, gjennom noen kaldere dager på fjellet. For oss betyr mestring at vi prøver å strekke oss litt lenger enn tidligere, slik at vi kan lære mer.

«Å trives med vinterlivet, har for oss handlet mest om å ta små steg av gangen, gi seg tid til å opparbeide gode rutiner, og å planlegge godt.»

Å trives med vinterlivet, har for oss handlet mest om å ta små steg av gangen, gi seg tid til å opparbeide gode rutiner, og å planlegge godt.

Man kunne laget lange lister over vinterlige tips og triks, og du finner et godt antall bøker og reportasjer om dette.

Her har vi valgt ut 5 av våre små start-tips, til deg som ønsker å prøve ut vinterfriluftslivet:

IMG_20140423_165627

 

  1. Skriv ei pakkeliste.

Om vinteren er det avgjørende at du har med deg det nødvendige utstyret. Å glemme varmt klesskift, mat eller fyrstikker, merkes veldig godt på kalde vinterdager! Skriv ei god liste, som du kan ta lagre på mobilen, eller henge opp i turskapet så går det raskt hver gang du skal ut på tur.

 

  1. Kle på deg i flere lag!

Med flere lag kan du regulere isolasjonen avhengig av aktivitetsnivået. NB! Husk at du stort sett bare trenger ulltrøye og ytterplagg, når du er mye i bevegelse.

– Vi bruker gjerne ei T-trøye i ull, med en langermet ulltrøye over, og en longs. Innerst har vi helst sports-BH og boksere i ull.

– Som mellomlag har vi gjerne en ullbukse, ullgenser, og ei dunjakke.

– Ytterst bruker vi en solid selebukse, samt anorakk eller skalljakke.

– På bena har vi et par tynne ullsokker, og et par tykke over. Tovede ullkartanker er et must! Våre er strikket av Gunn Mary Holmen i Talvik, og er supergode!

Romslige sko med gamasjer, er også et lurt tips.

– På henda bruker vi gjerne varme hansker, eller hjemmestrikka votter innerst. Blir det kaldt nok, tar vi fleecevott som mellomlag, med en vindvott utenpå. Da skal det mye til før du fryser på henda!

1069905_10153034451415483_197784365_n

 

  1. Bruk gjerne romslig og vindtett yttertøy.

Romslig, så det er god plass til mange lag under. Vindtett, fordi vinden bidrar sterkt til å kjøle deg ned. På hodet har vi ofte ei god vindlue, som har plass til ull-buff eller ei tynn ull-lue under.

10690317_10152390606246467_2857820227690122113_n

 

  1. Sørg for varm mat.

På kalde vinterdager, har kroppen nok med å varme seg selv. Hvis du spiser mye kald mat, må kroppen bruke vesentlige mengder energi på å varme opp maten i magen. Det er helt unødvendig.
Dessuten er et varmt måltid og en kopp kaffe, super motivasjon på vintertur.

 

  1. Husk vinterens sikkerhetsutstyr.

Vinteren krever ofte litt ekstra sikkerhetsutstyr, avhengig av hva du skal gjøre.

– En god spade og søkestang, er alltid gull verd. Det setter deg i stand til å bidra ved skred, samt at du kan grave snøhule. I tillegg kan du alltids lage deg en trivelig ”snø-sofa”, eller en god bålplass.

– En skredsøker er og avgjørende, hvis du skal ferdes i skredutsatt terreng.

– En fjellduk sørger for at du raskt kan søke ly om været endres, eller om du skader deg.

Hvis det er veldig kaldt, må du passe på at du ikke pådrar deg frostskader. Mer om frostskader finner du her.

IMG_20140111_125930

 

Håper du får nytte av tipsene, og at du kommer deg ut i vinterkulda for å oppleve naturen!

God tur 🙂
 
BOSTED: Melhus
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Meld deg på
vårt nyhetsbrev
Mailchimp form
reCAPTCHA

*Ved innsending samtykker du til personvernerklæringen

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this