kokeapparater: fisk i steikepanna. Turjente
Nyfisket ørret med fjellkrydder er en sikker vinner!

Mange bruker stormkjøkken, og det er fint å ha i mange sammenhenger. Men jeg har lagt min elsk på multifuelbrenneren!

Mange bruker stormkjøkken, som sitt primærkokeapparat på tur, og det er fint å ha i mange sammenhenger. Men jeg har lagt min elsk på multifuelbrenneren! Den er enkel å pakke sammen, tar lite plass og veier lite. Ikke minst kan du bruke flere typer brensel på den, uten å skifte dyse!

En multifuelbrenner kan brukes hele året. Da den går på forskjellige typer brensel kan du enkelt skifte med årstidene. På kalde vinterturer bruker jeg renset bensin, som fåes kjøpt på sportsforretninger.

Kokeapperater på tur Primus Omnifuel

I tillegg synes jeg det er veldig greit å ha en liten gassbrenner ved siden av. Dette er ikke noe must, det er en sånn “kjekt å ha” gjenstand. Dersom jeg skal lage et måltid av en mer sammensatt karakter kan jeg koke to ting på en gang. Jeg spiser mye frysetørket mat på tur, men av og til er det deilig å ha et skikkelig villmarksmåltid, og da er den lille ekstra brenneren fin! En liten, kompakt gassbrenner kan du feste rett på en gassboks, og er klar til bruk med en gang. Dersom jeg skulle skaffe meg en enkel brenner til bruk i sommerhalvåret ville jeg definitivt gå for en slik. De er ikke dyre og ekstremt enkele å bruke! I denne linken finner du en test av toppmonterte brennere (gjennomført av klikk.no). 

Kokeapparater på tur gassbrenner, Primus vintergass. Gutt på tur.
Vintergass  fungerer fint ned mot 20 minusgrader.

Brensel
Bensin veier litt ekstra, men er en god trygghet å ha med på de kalde dagene. Du kan alltid stole på at bensin tar fyr da det fungerer under skikkelig kalde forhold. Bruker du bensin på brenneren må du forvarme brenneren. Dette gjøres ved at man slipper ut litt bensin på brenneren for så å stenge av tilførselen før du tenner på. Når flammen nesten er brent ut åpner du tilførselen for bensin og brenneren er i gang.

Nylig har jeg fått øynene opp for vintergass. I vinter fikk jeg testet ut gassen i rundt tyve minusgrader. Det fungerte veldig bra! Jeg vil ikke erstatte gass med bensinen, da man aldri vet hvor kaldt det blir på vintertur, men bruker dette som et supplement. Det er for eksempel perfekt for den lille ekstrabrenneren.

Om sommeren er det veldig fint å bruke gass. Det veier som sagt lite og gir god effekt. Fordelen med gass et at du ikke trenger å forvarme brenneren, den er klar med en gang. Det blir heller ikke noe søl. Minuset med gass er at en tom gassboks tar like stor plass i sekken som en full.

Tips og triks:

  1. Dersom gassboksen er kald brenner den dårlig, kan det være lurt å varme den litt på innsiden av jakka.
  2. For å gjøre koke-/brenneprosessen mest mulig effektiv er det lurt å bruke en vindskjerm.  Dette føler ofte med når du kjøper en større brenner.
  3. Treplate under brenneren. Dersom du setter brenneren direkte på snø kan snøen under begynne å smelte. Det er utrolig kjedelig å se middagen velte ut! Derfor er et lurt å ta med seg en treplate som du kan ha under. Dette kan du enkelt lage selv.
  4. Metalldelene på brenneren blir utrolig kalde om vinteren, det er lurt å bruke hansker når du skrur på den. Dette gjelder ved streng kulde.

Kokeapperater på tur_ Vindskjerm_Maria stray

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this