/Alle bildene i dette innlegget er tatt av Claire Kvalheim Kieffer/

Det er fredag, helga står for tur og mulighetene til å dra ut og nyte naturen er endelig til stede. Men så var det stresset med å finne en prefekt destinasjon, veien videre på ski eller til fots, kampen mot klokka og helga som går alt for fort, som setter kjepper i hjulene. 

Opplever du også at dørstokkmila og tankene om hvordan en tur burde være for å bli “bra nok” stopper deg i å faktisk dra på tur? Vel, hva med å faktisk ta en kortreist tur i nærmiljøet? Det er disse turene jeg har flest av, og det er også på disse turene jeg koser meg aller mest, lærer aller mest og opplever aller mest – fordi jeg har tiden på min side.

Lavvo i Bymarka i Trondheim, sett ovenfra
-Bymarka i Trondheim-

Reis kollektivt

Uansett hvor du bor, finnes det ei mark, en skog eller et fjell ikke alt for langt unna. Her i Trondheim tar det meg 17 minutter med buss fra sentrum og opp i Bymarka. Jeg kan også velge å ta trikk eller i verste fall gå for egen maskin oppover. Mulighetene er altså mange, og har man ikke bil er det derfor ikke noe problem å ta turen ut når muligheten byr seg.

Jenter med ski på bussen opp mot Bymarka i Trondheim

Pakk enkelt

Det å pakke ferdig sekken torsdag kveld, gir meg muligheten til å hoppe på bussen oppover mot marka etter skolen på fredag. Etter mange turer med alt for mye oppakning har jeg lært hva jeg trenger for et døgn ute i naturen. Det innebærer i korte trekk:

  • Sovepose, liggeunderlag, varmeflaske
  • Primus, mat, vann, kopper og kar
  • Ekstra ull
  • Kniv, sag, øks, spade
  • Ekstra boblejakke på vinterstid
  • Telt/hengekøye/lavvo

Du trenger ikke gå så himla langt!

Jeg er ingen fan av å tyne meg selv i flere timer med tung sekk og en hund som alltid skal gå i motsatt retning av det jeg ønsker. Derfor holder det ofte å gå en liten halvtime for å finne det perfekte stedet å sette camp. Gjerne da litt utenfor tursti eller skiløype. Jeg liker å være isolert fra andre turfolk i marka, samtidig som jeg vil ha tryggheten med å ikke være så alt for langt unna sivilisasjon om det skulle være behov for det. I tillegg sparer jeg både rygg og krefter, og kan heller bruke kvelden på å lage en fin camp og kose meg foran bålet med en god kopp kakao eller en skikkelig god middag.

Jente har falt i skiløypa, og får hjelp til å reise seg.
-Resultatet av en sta hund-
To jenter lager camp ute i snødekte Bymarka
-Det er gøy å lage camp når man har god tid-
Jente ved bål lager middag
-Tid og rom for en god middag ved bålet-

Nyt stillheten, og la roen senke seg

Det tar altså en drøy time for meg å komme meg hjemmeifra før jeg er plassert godt i camp i Bymarka. Jeg har ikke brukt mye tid og penger på reise, jeg har ikke planlagt i flere uker og jeg har det ikke travelt med å kjempe mot mørkets frembrudd. I stedet har jeg tid til å sitte stille, høre på lydene, se på stjernene og bare nyte kvelden. Tid til å kose meg med god drikke, god mat og godt selskap!

To jenter foran bålet i Bymarka med lavvo i bakgrunn
-Lite slår bålkos i slike omgivelser-

To jenter koser seg foran bålet i snøen

 

Lite forventninger gir store opplevelser

Jeg opplever ofte at jeg ikke har like store forventninger til mine turer i nærmiljøet, som jeg har til de turene jeg tar i det jeg anser som storslått natur. Slik som for eksempel turer i Sogn og Fjordane og omegn. Samtidig opplever jeg at lavterskelturene jeg tar i nærmiljøet, med få forventninger og hvor enkelheten er i fokus, gir meg mye mer enn de storslåtte turene. Det er de enkle turene som gir sjela påfyll av naturens magi. Der jeg har tid til å virkelig være til stede og nyte tiden. Jeg blir ofte overrasket over hvor bra de blir, og mye av det kan være på grunn av den lave terskelen og lave forventningene jeg har i forkant. Bare det å ha tid til å kose seg inne i teltet, eller ligge i posen og nyte morningen uten noe forpliktelser og stress, er det jeg gleder meg til når mandagen kommer igjen.

 

Stikk ut!

Så er kanskje ikke storslåtte turer, som tar mye tid og energi det viktigste, men heller det å faktisk komme seg ut. For korte turer kan også bli gode turer, med gode minner og erfaringer. Sjekk ut nærmiljøet der du bor, kanskje finnes det en uoppdaget perle like ved?

Bli inspirert av vår kortreiste tur! Se video under.

 

Ønsker du å dra på tur, men vet ikke helt hvor du skal starte? Gjerne les dette innlegget om det å være nybegynner, mørkredd og alene på telttur.

Les også gjerne innlegget til Gunhild om kortreist tur på ski i Osloområdet.

Ønsker du å følge meg videre på mine turer, finner du meg på Instagram @unececilie 

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this