Artikkelen ble først publisert i Villmarksliv i 2015, revidert utgave 2018.

 

Fiske: det viktigste jeg har lært, er at den som ikke har snøret i vann, får heller ikke fisk. Det gjelder å prøve og feile – og våge å feile!

Havfiske, skrei, sørøya
Havfiske på Sørøya. Foto: Vetle Lindgren.

Fangst er en bonus

Når du drar på tur for å fiske, bør målet være selve turen og det å kose seg ute. Da blir du ikke – i hvert fall mindre, skuffet dersom du ikke får fisk, og det blir veldig gøy hvis du får. Man bør heller ikke være så kresen på hva slags fisk man får. De første årene av min fiskekarriere fisket jeg ikke målrettet etter en art. Jeg kastet ut snøret og fisket i alle vannlag og retninger. Senere har jeg lært meg noen enkle grep.

 

I saltvann

Ulike arter beveger seg i forskjellige vannlag. Torsken holder seg ofte langs bunnen, seien finner du et stykke opp fra bunnen og opp mot overflaten. I øvre vannlag finner man ofte makrellen, hvis den er der. På Sørlandet er det et sikkert vårtegn når man hører folk i gatene spørre hverandre om «makrellen er kommet». Makrellen biter stort sett så lenge den er der. Torsk og sei er også ofte bitevillige. Ofte er det best å fiske i fløende sjø. Kast ut agnet, og sveiv inn rykkvis. Å fiske etter ørret, både i sjø og ferskvann, er en helt annen utfordring.

ørret, fisketips, ørretfiske

Fiske etter ørret

Ørreten finnes over hele landet, i elver og bekker, skogsvann og fjellvann. Mulighetene er derfor mange hvis du vil skaffe deg erfaringer med denne flotte sportsfisken. Selv liker jeg godt å gå i fjellet, og det gir turen en helt ny dimensjon hvis jeg også kan ha med fiskestanga. Det er en fin måte å være ute på, og det er spennende å besøke forskjellige vann og fiske etter ørret eller røye. I tillegg er man i aktivitet og bevegelse hele tiden, så det blir god trim. Det er spennende å forflytte seg og se hva neste vann har å tilby.

Ørreten er mer krevende enn sei og torsk, og du bør absolutt ha med deg håv på turen. Før jeg begynte å fiske ørret, øvde jeg meg med å fiske makrell med ferskvannstang. Makrellen er bitevillig, og jeg har erfart at den oppfører seg litt som ørreten. Derfor synes jeg at jeg fikk god øvelse i å kjøre fisk hver gang jeg kom over en bitevillig stim med makrell på sjøen.

fisketips, fisketur
Foto: Bea Valand

Utstyr

Det trenger absolutt ikke være dyrt, men sørg for at du har utstyr som passer til den typen fiske du vil drive med. I ferskvann bruker man lettere utstyr enn i saltvann. Du kommer langt med en haspelstang, -snelle og et lite utvalg gode sluker og spinnere, og dette er en type utstyr som både er enkelt å bruke og som er supereffektivt hvis du f.eks. er på jakt etter ørret.

Til ørret bruker jeg mye spinnere. Jeg har to favoritter til fjellvann, én som er oransje og grønn, og én som er rød og gul. Ellers har jeg erfart at det kan lønne seg å bruke en mørk sluk i mørkt, dypt elvevann. Den er både ørret og harr ivrige på. Her er det bare å prøve seg frem, det varierer fra sted til sted. Hør med den lokale sports- eller fiskeforretningen, de har garantert gode tips!

 

Skitt fiske!

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this