Kom mai du skjønne... tidsfrist?! | Turjenter.no

Kom mai du skjønne… tidsfrist?!

Skrevet av: Turjenter.no
Publisert: 13.05.16
**Dette innlegget ble opprinnelig skrevet av Ina Vikøren @ina.vik**

Så satt jeg der da. Med en puls på 220, en nedbitt markeringstusj og et hår som ikke var vasket innenfor sosialt akseptert tid. Tre innleveringer, to konfirmasjoner, flere eksamener, regninger med faretruende nærme forfall og litt for mange organiseringstråder på facebook om utflukter og prosjekter frem i tid. For ikke å snakke om selvangivelsen. Og 17. mai forberedelsene. Og masteroppgaven!

ina_mikro
Har man tid til dette her da? Midt oppi alt annet?! Yngvild og jeg gir et høyrøstet JAA fra Ryfylkeheiene ifjor!

Mai er måneden der man har nok puslespillbrikker til å fylle minst 10 tids-puslespill. Mai er måneden der man må betale for alle utsettelsene man har tillatt seg tidligere i året. Mai er måneden der du skal rekke ALT. Mai er måneden for skippertak.

Oppi alt dette maset er det ikke alltid like lett å ta seg tid til lengre turer og overnattinger i skog og mark. Det virker stressende å “ta seg fri”, når man så vidt har tid til å sove om nettene. Jeg kan i denne sammenhengen ikke understreke viktigheten av å gjøre nettopp det: “ta seg fri”. Og det trenger ikke en gang å ta så mye tid! Snarere tvert imot. Både jeg, forskere og andre friluftsglade mennesker (bl.a. turjente Julie) er levende bevis på at du derimot FÅR mer tid av å ta deg noen stunder ute i det fri, helst når det er som travlest.

Energibatterier blir ladet opp, den personlige motivasjonen øker og ytelsesevnen når nyere høyder med en shot frisk luft.

Min gode venninne, Nina Heir, er personlig trenger og hovedambassadør for at studenter skal komme seg ut mellom skolearbeid-slagene. Hun oppfordrer:

ina_nina
Super-Nina kommer seg ut, nærmest hver eneste dag, på tross av masteroppgave, eksamen, deltidsjobb og andre forpliktelser. Hun mister ingen tid på utfluktene sine, snarere tvert imot – hun FÅR mer tid!

“Nå i eksamenstiden er det så utrolig viktig å la kroppen få lov til å røre på seg, noe som vil være med på å senke stressnivået, øke konsentrasjonsevnen din, bedre nattesøvnen og gi deg overskudd. Og vet du hva? For din mentale helses skyld, får du faktisk aller best utbytte av å legge både de små og store pausene utendørs. Så hva venter du på? Ta på deg skoene og kom deg ut – la solen og det varme vårværet gi deg det påfyllet du trenger!”

ina_mikroeventur
En topptur før eller etter jobb/skole er perfekt nå om våren! Les mer om dette i mitt forrige innlegg her på turjenter.

Jeg velger derfor å slå et slag for mikroeventyrene. For de korte, gode, avløsende og mest trengte turene. For de av dere som leser turjenter jevnt er vel godt kjent med dette konseptet, og til alle dere andre kan google hjelpe oss på vei: “Et mikroeventyr er en kort tur eller ekspedisjon på ett til tre døgns varighet, spesialtilpasset til å passe inn i en helg eller mellom to arbeidsdager. Skiller seg fra en vanlig tur ved å være basert på en konseptuell idé, og skal på tross av enkle midler og nærhet til hjemmet representere et solid steg vekk fra hverdagen.

Skål for de små, viktige stundene! Balsam for sjel og sinn 🙂 Foto: Darren Hamlin

“Et solid steg vekk fra hverdagen”– denne backer jeg. Enten om det er en skitur rett opp fra bakgården, en overnatting ved det lokale tjernet eller en kajakktur før solen har stått opp er konseptet det samme: det trenger ikke å ta lang tid, kreve mye planlegging eller være langt borte fra hjem, skole eller arbeidsplass.

Har du noen timer ekstra å avse på kveldingen, men skal opp grytidlig neste morgen? Sleng ut soveposen i hagen da vel, og nyt stjernene i stede for Netflix (“Stars and chill” er dessuten et hakket heitere tinder-tips).

Poenget er bare å komme seg litt bort, tenke på noe helt annet, nyte eget eller venners nærvær og føre en total kontrast til de hektiske mai-gjøremålene.

ina_mikroeventyr
Det trenger ikke å ta lang tid, du må bare akkurat langt nok bort til at det er en kontrast til alt det andre. Her sov vi i hengekøyer i Bymarka bak universitetet vårt i Trondheim, midt i eksamensperioden, og var tilbake på skolen kl 08:00 neste morgen. Foto: Victoria Isern

Dette er også hovedgrunnlaget bak prosjektet til Anne-Sofie Våge, Everydayinmay,  der hun sover ute hver eneste dag i mai. Poenget er å oppdage og utforske nærmiljøet og dermed senke terskelen for å komme seg ut på tur.

iina_mikro
Anne-Sofie skal sove ute 31 netter på 31 forskjellige steder. Hun kommer til å skrive et gjesteinnlegg på turjenter når mai er ferdig! Gled dere, rå dame!
ina_mikkro
Surfebrett, SUP, kajakk og våtdrakt er noen av leketøyene Anne-Sofie har med seg på overnattingsturene sine.

Hun oppsummerer verdien av å sove ute: “Det jeg har merket så langt inn i prosjektet er at selv de små turene kan gi de store naturopplevelsene.

Jeg ser også at man har alltid tid til å dra ut, etter at jeg begynte dette prosjektet har jeg gjort mindre av det som ikke betyr så mye for meg, som å se på tv, eller sette seg på sofaen, og mer av det som er viktig som å være i aktivitet og være med venner.

Det er mye lettere å komme seg ut når man har en innstilling på at man skal ut uansett.”

Darren Hamlin Fotograf Åre Ski 2 (1 of 1)-18
Vær er ingen hindring for å sove ute, varmt som kaldt, vått som tørt – det gjør det hele bare enda mer eksotisk! Og kommer du deg opp i luften slipper du å reflektere de kalde temperaturene fra bakken 🙂 Foto: Darren Hamlin for Amok Equipment

Deretter kan du gå tilbake til gjøremålene dine, som mest sannsynlig er like hektiske, men nå med lavere puls, et smil om munnen og en tur eller ti ekstra på samvittigheten. God tur, og lykke til, jeg heier på dere!

Ina__mikro
Vi sees der ute, et hav av eventyr venter!
 
BOSTED: Melhus
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Meld deg på
vårt nyhetsbrev
Mailchimp form
reCAPTCHA

*Ved innsending samtykker du til personvernerklæringen

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this