Velkommen skal du være 2016 – vi ønsker deg så hjertelig velkommen

Med hvert vårt stjerneskudd stod vi der på fjellet og beskuet fyrverkeria under oss fra hyttefolket i dalen. Vi kunne ikke følt oss rikere. Vi har hverandre, et supert helsport telt og hvert vårt stjerneskudd. Da har vi alt vi trenger for 2016.

IMG_1719

Det sies du skal gå inn idet nye året slik du ønsker det skal bli, og nettopp det gjorde vi. Jeg og Henri(Finnen i Team Ida) tok nemlig turen til Trillemarka for å gå av oss julefettet. Neida, det var lite fokus på julefettet men større fokus på å bare komme seg på tur – og bare VÆRE i nuet. Dessverre kunne ikke andre Idaen i TeamIda bli med på grunn av jobb, men vi håper å tror at vi snart får til en felles tur ilag.

IMG_0373Foto: Henri Palm

Personlig synes jeg jula er ei herlig tid med fokus på familie og mye god mat. Men dessverre kan det fort også bli en smule stress, det er ofte et rotterace av besøk som skal bli unnagjort, og det ene måltidet overlappes av det andre. Litt satt på spissen føles julen av og til som litt tvangskos, alt skal være så himla flott. Så i år tenkte vi at for å sette skikkelig pris på juleferien så skulle vi ta den ned et par hakk, litt mer primitiv enn ellers. 

Starten av juleferien tilbrakte jeg hjemme med familien på Vestlandet og jeg fokuserte på å nyte tiden sammen med dem. Vanligvis når jeg er hjemme stresser jeg rundt for å få lagt inn en del turer i mellom alle familiebesøk. Denne julen bestemte jeg meg for at jeg skulle ha fokus på familien, så fikk alle småturer komme som en eventuell bonus. Jeg og Henri skulle jo uansett på tur fra tirsdag 29. desember til lørdag 3. januar så da ville turlysten også bli metta i juleferien. Heldigvis har jeg en familie som også setter pris på å være ute, så noen småturer ble det.

IMG_1695Herlige Vestlandet badet i svak Desembersol på havet. 

28. desember pakket jeg bagen og forlot Vestlandet. Vel fremme i Oslo ble det reine maratonen av ting som skulle planlegges, pakkes og ordnes før vi skulle på telttur med ski og pulk. I utgangspunktet hadde vi tenkt oss på Hardangervidda, men da det ble varslet om 25 – 30 m/s med vind følte vi at vi måtte legge om planene. Som de fleste vet er snø noe man har måtte se langt etter på Østlandet. Men med litt optimisme og et kjapt søk på yr og instagram etter snøbilder i Trillemarka bestemte vi oss for å starte der, og eventuelt legge om planene å dra til Hemsedal dersom det var for lite snø i Trillemarka. Fordelen med Trillemarka er at det er relativt nærme Oslo, samtidig som det ligger i tregrensa som gjør at det er litt lettere å skjerme seg for mye vind enn midt på Hardangervidda. Målet for turen var ikke nødvendigvis å gå lengst mulig, men rett og slett øve oss på både navigering med GPS, kart og kompass og generelt livet i telt om vinteren. I tillegg var selfølgelig et av hovedmålene å nyte naturen og bare slappe av.

Bilde 31.12.2015, 10.23.38

 

Tirsdag pakket vi pulker, telt, klær, mat og ski i bilen og satt av gårde. Det var en fantastisk følelse å endelig være klar. Turmålet virket nemlig litt fjernt i et kaos av utstyr på mandagen. Men med en gang man har satt seg i bilen er man allerede på vei og alt pakkestress er glemt. Dess lenger unna Oslo vi kom dess hvitere ble det rundt oss, riktignok var det ikke metervis med snø, men vi trodde det var akkurat nok. Vel fremme ved 23 tiden tirsdag kveld var det ikke stort annet å gjøre enn å sette opp teltet. Dagen etter la vi kursen mot Søtelifjellet på 1071 moh. Vi kom ikke mange kilometrene denne dagen da dagslyset i desember ikke akkurat er så mye å skryte av. I tillegg brukte vi en del tid på å krongle oss frem mellom eldgamle og store grantrær. Pulken kom heller ikke særlig godt overens med alle trærne, og forsøkte å dytte nesa si inn i hvert eneste tre vi passerte. Det ble vekslet et par gloser til pulken underveis, men stort sett var vi på talefot hele turen. Videre hadde vi nok vært litt optimistiske angående snøen, så vi måtte hele tiden forsøke å gå der det var mest snø og minst stein som stakk opp. Rett ved tregrensa etablerte vi kveldens camp, vi fikk fortært en real turmat middag før vi igjen spente på oss skia for en kveldstur på fjellet. Denne gangen gikk vi uten pulk, noe som var til glede for både meg og skia. Både opp og nedturen gikk som en lek i herlig puddersnø som himmelen serverte oss med.

IMG_0343Foto: Henri Palm

IMG_0359Foto: Henri Palm

Bilde 30.12.2015, 19.38.23 (1)

Dag nummer tre våknet vi av piskende lyder på helsport svea teltet vårt. Jammen meg hadde været snudd, og det var en blanding av regn og underkjølt nedbør som la seg som et lag på teltduken vår. Det positive ved det underkjølte nedbøret er at snømannen sikkert kommer til å bli stående hele vinteren. Denne dagen var det tungt og komme i gang, allerede før teltet var nede var alt vi hadde på oss av klær fryst på grunn av det underkjølte nedbøret. Ved godt mot som vi var la vi i veg.

Bilde 31.12.2015, 15.44.09

Bilde 31.12.2015, 13.43.26

Under Vindsekken kunne vi sitte lunt og godt for å sjekke kart og GPS.

IMG_0408Foto: Henri Palm – Stivfrossen på jakt etter en teltplass i skumringstimen.

Etter en kort dagsmarsj opp på Søtelifjellet i vind, underkjølt nedbør og med dårlig sikt stoppet vi opp for dagen. Vi jobbet i ca halvannen time med å få opp teltet på grunn av den manglende snømengden som var i dette området på fjellet. Snøen som var, var alt for lett og for lite for å få festet teltpluggene, i tillegg til at bakken under var fullstendig fryst. Ved god hjelp av noen trær og stormattene på teltet fikk vi omsider opp teltet.

Siden dette var selveste nyttårsaften hadde vi med oss fjordlandspakker med ribbe og ordentlig julemiddag. Vi unnet oss også den luksus på denne turen å ha med en liten radio. Så samtidig som julemiddagen lå til oppvarming i det kokende vannet på primusen hørte vi på kongens nyttårstale. Som konger flest hadde han mye fornuftig å si, og jeg følte jeg hørte ekstra godt etter denne gangen. På fjellet uten andre forstyrrelser fra dagliglivet hørtes han ekstra klar ut. Dette er virkelig noe av sjarmen med teltlivet. Ingen andre steder finner jeg roen på samme måte. Hjemme går man alltid og duller rundt med ting, mens i teltet kan du bare ligge i soveposen din og bare være til stede. Det er faktisk det eneste du kan gjøre, det er ikke plass til stort annet. Til stede her og nå. Det hele toppet seg da nasjonalsangen ble spilt like etterpå. Personlig synes jeg aldri nasjonalsangen har passet bedre, i et telt midt i den norske fjellheimen på selveste nyttårsaften. Jeg tror til og med Finnen følte seg ganske så norsk der han satt.

Når klokka nærmet seg midnatt og det siste av 2015 ble dratt ut av lufta krøp vi ut av teltet. Med hvert vårt stjerneskudd sto vi der på fjellet og beskuet fyrverkeria under oss fra hyttefolket i dalen.  Vi kunne ikke følt oss rikere. Vi har hverandre, et  supert helsport telt og hvert vårt stjerneskudd. Da har vi alt vi trenger for 2016.

 

Bilde 30.12.2015, 20.43.23 (1)Kongens tale på radioen mens ribba varmer seg i primusen.

Personlig synes jeg aldri nasjonalsangen har passet bedre, i et telt midt i den norske fjellheimen på selveste nyttårsaften. Jeg tror til og med Finnen følte seg ganske så norsk der han satt. 

Video 31.12.2015, 19.59.16 (1) En liten videosnutt fra nyttårsaften foran radioen i teltet. 

 

Dagen etter nyttårsaften måtte vi dessverre avslutte turen grunna den våte nedbøren som kom dagen før. Alle klærna våre var tvers gjennom våte og stive av is. De var ikke på godsida, og lot seg derfor ikke tine opp i teltet heller. I det nye året er vi dermed en erfaring rikere, nemlig at underkjølt nedbør er det værste som finnes på vintertur.  Alt kan ikke gå på skinner alltid, men slik vil vi ha det, og slik er det vi lærer.  Uansett så ble også turønsket mettet denne juleferien. Måtte 2016 bringe mange flere turer. Godt nyttår til alle dere der ute!

IMG_0416Foto: Henri PalmIMG_1646

IMG_0409

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this