Hund og ski på tur

Skrevet av: Jill Kristin Øie
Publisert: 18.04.17

Det er i disse dager vi alle drømmer ekstra mye  om sol, kvikklunsj og kakao. Helst fra en fjelltopp eller ved et tyribål ved skiløypa. Vi er i den beste tiden for herlige skiturer både bortetter og oppetter. Og ikke minst, solen varmer veldig godt når den titter frem. Vi går inn i en sabla fin tid nå.

Det er sikkert veldig mange der ute med gode erfaring  når det gjelder hund på toppturer vinterstid. Men også noen som ikke helt vet hva man kanskje skal tenke på eller gjøre. Men likevel har lyst å ta med hunden på topptur. Det vikgtiste er som alltid å “begynne” men det finnes et par kjøreregler skal turen bli en positiv opplevelse, som jeg tenker er verdt å ha bak øret om ikke annet:)

Å være på  tur med din beste venn er morro.  Alltid en logrende hale og gira på nye eventyr. Men om hunden ikke er vant til toppturer vinterstid  kan det raskt bli en utfordring. Det er greit at man øver litt før man tar de store turene. Om du tar med en utrent hund å bare slipper den løs kan det raskt bli kjedelig både for hunden, deg selv og andre turentusiaster. Om den skal være fri kan det være fint å ha grei kontroll på hunden så alle får en fin opplevelse. Jeg forhører meg alltid med folk jeg møter på vei opp om det er mye trafikk i fjellet. Om ikke får han løpe fri.  Det er også  ren høflighet å spørre folk om det er greit at hunden kan være fri. Mange liker det, noen liker det ikke.  Her må man bare  ” se saken an” og føle seg litt frem. Om hunden din har tedenser til å gjø seg opp, (bli agressiv )når det kommer andre hunder, hadde den ikke fått løpe fri.

DSC08277

DSC08283

Kos og goprat er jo det viktigste av alt.

DSC08252

DSC08321

En liten hvil for både eier og hund er alltid like fint. Blir gjerne en gobit på begge to da:))

DSC01053

KULDE OG HUND

Alle hunder er bygd for tur, men ikke alle er bygd for toppturer og slett ikke i dyp snø.  Skal du drive aktivt så regner jeg med du velger din firbente med omhu. Noen hunderaser som t.d polarhunder som jeg har erfaring med elsker å boltre seg i snøen. Disse rasene har sjelden noen ekstra behov da de tåler mye kulde. Utenom klabber som min samojed raskt kan få, er det aldri noen utfordringer. Men vi løser det med potesokker. Det finnes mange raser som er egnet for dette. Her må man egentlig bruke litt tid på å finne ut hva rase en ønsker i forhold til hva liv man lever.

Noen hunder som korthårshunder, eller hunder med lite pels kan fryse raskt. Et dekken kan være god beskyttelse fra kulden. Det kan også være fint med en hvilepose på toppen om du har plass i sekken. Om ikke er jo også dunjakken din et varmt sted å få legge seg.  Da er jo den også varm og god når du skal ta den på igjen. Men det selges jo så mye rart til hund i disse dager at det skulle ikke forundre meg om det finnes et par snasne skiantrekk rundtom til vofsen som matcher ditt eget…hehe!

DSC01138

DSC01034

UTSTYR OG HUND

Har du stålkanter på skiene vær bevisst på hvor du har hunden. Poten til hunden kan raskt komme under skien å få  rift/sår av stålkanten.  Det beste er å velge ski uten om det er en mulighet. Både når det gjelder randonee og fjellski. Har lest at noen foretrekker også korter ski. Det har ikke jeg noe erfaring med.  Vær også bevisst på hvor du setter stavene dine.

Noen ganger må vi bruke linen. Jeg hadde valgt en elasktisk en med utløser på magebelte. En god trekksele som ikke gnager med håndtak på er et godt valg.  Gjerne med sterke farger som knallgul eller oransje. Noen bruker også sender på hunden slik at han er lett å spore om han skulle komme bort. Bæsjeposen er like viktig i bakken som på fortauet. Fint om du ramler midt i rua…den er jo i det minste både myk og varm:))

Om Nansen tar seg en lengre avstikker er det ganske vanskelig å få øye på han i alt det hvite. Derfor kan sterke farger som gult og oransje være fint å ha på seletøyet.  Mørke hunder er letter å se, men fra lang avstand ikke alltid like lett om den står stille eller har lagt seg ned.

DSC08308

ET PAR KOMMANDOER

Et par kommandoer er jo aldri feil. Jeg har stor glede av kommandoen  “FORBI” når vi er på tur. Det betyr at vi skal videre, at vi ikke skal stoppe her. Det finnes mange fristelser for en med god luktesans i løypa.  Det er en kommando vi egentlig bruker mye hele året. Spesielt når vi er i fart. En bråstopp ender som regel i knall og fall for hundeeier. Det kan også forenkle turen med å lære hunden  “HØYRE” og “VENSTRE”. Kommandoen “STÅ” er også en vi bruker aktivt når han er fri. Det betyr at han skal stoppe og vente på meg. At Nansen kan disse forenkler iallefall våres turer.

POTER PÅ TUR

Potesokker ved skaresnø så de ikke blir sårbeint.  At labbene ikke er såre før start. Labbefett er godt å smøre inn med etter lange turer. Jeg smører ofte i forkant også. Viktig med ikke for lange/eller korte klør. Stusse potehår ved mye pels så en slipper klabber.  Om uhellet er ute og hunden får en skadet pote, er det fint å ha selvklebende bandasje eller en hundesokk og en bæsjepose. Da holder poten seg tørr til man er nede av fjellet.

MAT OG HUND

Hunder trenge ekstra energi på mer krevende turer. Noen ekstra godbiter gjør seg uansett. Jeg og Nansen har alltid hver sin matpakke. Tar du noen pauser oppover får jo  hunden i seg veske gjennom snøen. Bare gi den tid til å få i seg litt. Er turen ganske krevende kan det være fint å ha med ekstra vann til hunden.

KAN HUNDER BLI SNØBLINDE?

Ja, hunder kan bli snøblinde. Om man ser at hunden kniper mye med øynene kan jo det være lurt å ta en tur til veterinæren. Om hunder har spesielle øyelidelser burde man bruke briller på hunden. Det er jo aldri noe populært, men……Om hunden skulle bli snøblind går det over om man ikke får en netthinneskade, men det er ikke vanlig.  Kontakt veterinær uansett om du er usikker.

 DSC09171
Ikke glem solkremmen til deg selv:))

Da er det bare å pakke godbiter og matpakken!

Instagram på jilloieremme 

 
ALDER: 48
BOSTED: Vigra
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Meld deg på
vårt nyhetsbrev
Mailchimp form
reCAPTCHA
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this