På starten av 1900-tallet satte den Svenske Turistforeningen sammen Kungsleden; en sammenhengende vandringsrute med de “vackraste platserne svenska fjällen erbjuda”. Navnet har altså ingenting med kongen av Sverige å gjøre, men Kungsleden er kongen av alle stier i Sverige fordi den går gjennom de fineste stedene svenske fjell kan by på. Hele Kungsleden er 450 km lang og går mellom Abisko i nord og Hemavan i sør. Det er fjällstugor med matlager langs hele ruten. Denne artikkelen beskriver den nordre delen, fra Abisko til Nikkaluokta.

Transport og logistikk

Til startpunktet Abisko turiststasjon kommer du deg med tog, buss eller bil. Abisko turiststasjon er et eget stopp på togstrekningen mellom Narvik og Kiruna, og du kan faktisk ta toget hit helt fra Stockholm. Det er også en stor parkeringsplass for langtid hvor du kan sette fra deg bilen dersom du kjører hit. Fra sluttpunket Nikkaluokta går det buss til Kiruna, og derfra kan du ta toget tilbake til Abisko dersom du har bilen der. Det er flyplass i Kiruna. 

Her finner du den Svenske Turistforeningens beskrivelse av turen hvor du også kan booke overnatting. Vi booka hyttene rett før start, men om du skal løpe i høysesong (midt på sommeren) kan det være lurt å booke lengre tid i forveien. Da vi løp turen, i starten av september, var det rimelig utplukka på matlagrene. Vi fant noe å lage til middag og knekkebrød til lunsj, men jeg garanterer ingen gourmetopplevelser. Totalt ble turen vår nesten 130 km, fordelt på følgende etapper:

Dag 1: Abisko turiststasjon-Abiskojaure ca. 14 km og 170 høydemeter

Første etappe tok vi torsdag ettermiddag. Det var flytsti og klopper hele veien.

Dag 2: Abiskojaure-Alesjaure-Sälka ca. 47 km og 1000 høydemeter

Klopper fortsetter på dag to, men er også avbrutt av mer steinete partier.
Flytsti langs Alisjávri. I enden av Alisjávri ligger Alesjaure, en selvbetjent hytte hvor du kan kjøpe og tilberede lunsj.

Dag 3: Sälka-Singi-Kebnekaise fjellstation ca. 27 km 400 høydemeter

Kungsleden er godt skilta

Langs en liten avstikker fra hovedstien finner du jettegryter vel verdt en liten omvei

Dag 4: Kebnekaise via Tolpagorni ca. 20 km og 2000 høydemeter

Kebnekaise har en sørtopp og en nordtopp. I dag er sørtoppen det høyeste punktet i Sverige, men når breen på sørtoppen smelter vil nordtoppen trone høyere. 

Vi starta turen i tåke, men den lå heldigvis bare i dalbunnen.

Det er flere ruter til toppen av Kebnekaise. Med startpunkt på Kebnekaise fjellstasjon er “Östra” og “Västre” leden de to mest brukte. “Västre leden” er skiltet og går på tydelig sti, og delvis sherpatrapp til toppen. Ruta går opp på Vierranvarri på 1706 moh., og så ned ca. 200 høydemeter før siste stigning mot sørtoppen. “Östra leden” er ikke skiltet, men det går tydelig sti. Denne ruta er mer eksponert, og går langs en via ferrata i ca. 200 høydemeter. Like før via ferrataen krysser ruta et kortere parti på en bre. Langs Via ferrataen er det eksponert klyving, men både tau og vaiere å holde seg i. På toppen av via ferrataen møter Östra leden den västra leden opp mot sørtoppen.

Vi gikk Östra leden opp og Västre leden ned. Vi gikk turen uten tau, og uten sikring på via ferrataen, og følte oss trygge. Det var snø og is i fjellet da vi var der, noe som gjorde enkelte partier mer krevende. Det er mulig å leie guide dersom man mangler erfaring med denne typen terreng, men fortsatt har lyst til å prøve å gå denne ruta. 

Breen vi skal krysse ligger like foran oss og via ferrataen starter på andre siden av breen, opp mot det laveste punktet på ryggen i himmelsjå. Sydtoppen er det høyeste punktet til høyre i bildet.
Det var greit å ha tau og vaiere å holde seg i på via ferrataen da is og snø gjorde fjellet glatt.
Fra Kebnekaise ser man visstnok 1/10 av Sveriges landareal, og en god del av Norge attpåtil.

Nordtoppen ligger like bortenfor sørtoppen, men tilgjengeligheten varierer med forholdene. Det er bre mellom de to toppene og avhengig av snø- og isforholdene kan det være krevende å bevege seg på ryggen mellom toppene. Da vi var der ble 60 prosent av gruppa fristet til å gå bort til nordtoppen, mens de resterende 40 prosentene sa seg fornøyd med sørtoppen og prioriterte pause i solveggen like nedenfor toppen.

På vei ned västra leden gikk vi også innom Tolpagorni på 1662 moh.
På en del av västra leden er det sherpatrapp
Siste kvelden orket vi å være oppe lenge nok til å få sett nordlys og jammen klarte ikke mobilen å få tatt et bilde av det også.

Dag 5: Kebnekaise fjellstation-Nikkaluokta ca. 19 km og 150 høydemeter

Siste etappe del av siste etappe gikk på en slags grusvei og vi fikk siste glimt av Kebnekaise for denne gang.

Denne delen av Kungsleden en konge verdig og jeg tviler ikke på at ruten byr på det flotteste svensk natur har å by på. God tur!

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this