Øya Tustna i Aure kommune i Møre og Romsdal ligger ytterst i havgapet nord for kystbyen Kristiansund. Vi var fem venninner spredt rundt omkring i Norge som bestemte oss for å gå på tur sammen ei helg i tidlig september. Valget falt på de mindre kjente fjellene Tustnastabban.

LES OGSÅ: Tustna: sommer- og vinterparadis

Tustna er et ideelt turmål fra trønderhovedstaden Trondheim. 2,5 timers (175 km) kjøring, og vipps! så befinner du deg ute i havgapet omringet av høye fjell (600-1000 moh) og blått hav så langt øyet kan se.

Med Tustnastabban som mål satte vi opp teltene på en liten høyde med utsikt over Stabblandet. Tustnastabban består av flere flotte og utfordrende kystfjell, og er en fellesbetegnelse på de høyeste fjellene som hørte under Tustna før de ble slått sammen med Aure i 2006. Fjellene befinner seg på Stabblandet og Tustna.

Foto: Margunn Aksnes @margunna
Foto: Margunn Aksnes @margunna

Jørgenvågsalen 857 moh

På lørdag tenkte vi å gå smalt og bratt fra Stabben (827 moh) til Innerbergsalen (908 moh) på Stabblandet, men værvarselet var ikke helt på vår side og ettersom vi verken fant veien fra Soleim eller noen gode turbeskrivelser på nett, så fant vi ut at vi skulle prøve oss på noe litt enklere første dag. Knubben (680 moh) og Jurtinden (857 moh) – i sin helhet kalt Jørgenvågsalen, ble dagens turmål.

Dermed satte vi kursen fra Stabblandet mot Tustna, og tok av ved et skilt hvor det sto Leira og Potetbygda. Vi fant parkering et lite stykke inn fra hovedveien, og fulgte gårdsvegen inn mot Setra før oppstigning til Knubben.

p1060564

Turen er T-merket hele veien, og stien er tydelig og lett å følge. Helt i starten er det ganske bratt opp (bratteste helning er omtrent 45 grader) gjennom skogsholtet, men etter en times tid flater terrenget ut. Etter ca. to timers turgange nådde vi toppen av Knubben, og på tross av litt skiftende vær hadde vi 360 graders panoramautsikt ut over Smølas hundrevis av holmer og skjær, og vindmølleparken helt ytterst i havgapet. Vi så Tustnastabban i sin helhet, og Nordmøre og Sunnmøre i det fjerne. Rett og slett dritkult, og uventet at disse kystfjellene kunne by på et så spennende og flott landskap.

Foto: Margunn Aksnes @margunna

Foto: Margunn Aksnes @margunna

p1060584

p1060603

Etter en kort mat- og fotopause vandret vi videre over hele ”salen”, eller eggen om du vil. En rimelig flat tur i deilig terreng. Fin tur for de som liker å løpe i høyden. Turen over salen, Leritinden og Vakta til Jurtind tar 1-1,5 time. Kort pause på toppen, innskriving i turboka og en liten tissepause før turen gikk tilbake til bilen.

Hele rundturen tok i sin helhet 6 timer, og om vi hadde startet tidligere og planlagt bedre med tanke på biler og parkering hadde vi også kunne tatt Skarven (896 moh) etter Jurtind da det går sti videre derfra. Det får bli ved en senere anledning.

 Storøra 905 moh

Søndag kom og det var duket for litt mer kystrangling. På Jørgenvågsalen møtte vi en lokal herremann og vi ble anbefalt og gå traversen fra Stabban til Innnerbergsalen med noen kjente, og heller prioritere å gå den nest høyeste av alle Tustnastabban (tre meter lavere enn Innerbergsalen), Storøra på 905 moh.

Vi kjørte innover forbi Sagvikvatnet på Stabblandet og startet turen ved sjøen i Ørbogen. Nydelig søndagsvær og godt selskap opp gjennom skogsterrenget og på merket sti – herlig søndag!

Etterhvert som tregrensa ble passert og fjellet åpnet seg opp ble stigningen slakere frem til de siste 200 meterne opp til toppen. Helningen opp var 50 grader, men strevet betalte seg i en unik utsikt fra toppen. Vi satte oss ned i vindstille solsteik og stekte vafler på primus. Livsnyting som får 10 av 10 hos meg. Turen var litt kortere enn dagen før, og de 8 kilometerne ble fordelt på 900 meter stigning og fem timer i meget rolig søndagstempo. Turen i sin helhet kan absolutt gås på kortere tid, og jeg ser at flere går den på 2-3 timer.

p1060662

Foto: Margunn Aksnes @margunna
Foto: Margunn Aksnes @margunna

Seven peaks nightmare

 For de som liker utfordringer og å pushe grenser, så er fjellturen med navn Seven peaks nightmare et mål å strekke seg mot. Det går ut på å bestige Tustnastabban i sin helhet på én tur. Turen skal foregå i løpet av 24 timer og totalt vil det bli tilbakelagt omtrent 3400 høydemeter og 30 kilometer.

Turen starter på Tustna fra Barskaret via Vettalia til Knubben, videre til Jurtinden (Jørgenvågsalen) og Skarven. Deretter går turen over på øya Stabblandet i rekkefølgen Stabben, Innerbergsalen, Storøra og til slutt Litløra.

Rekordholderen gjorde hele turen på 8 timer og 28 minutter i 2014. Tar du utfordringen?

Kristiansund og Nordmøre Turistforening

I tillegg til nevnte fjellturer over Tustnastabban, så kan Tustna og Aure by på flere turitstforeningshytter (Gullsteinvollen, Imarbu og Nysetra i nærhet til Tustna og Stabblandet) og aktiviteter langs Fjordruta; fiskemuligheter, kanoturer, kajakkpadling (Imrabu som ligger svimlende 5 moh er padlernes favorittsted), vandring gjennom variert terreng, skikjøring med mer.

Fjordruta er en vandrerute som strekker seg gjennom seks kommuner på Nordvestlandet, fra Kristiansund til Halsa. Formålet med ruta var å utvide KNTs virkeområde til å omfatte flere naturtyper – og i denne omgang en vandretur med tilknytning til hav og fjord. På hele ruta er det bygd 13 turistforeningshytter siden ideen om Fjordruta ble født i 1994. Ruta i sin helhet strekker seg over 190 kilometer. Og veien er både blitt vardet og merket. Her snakker vi god dugnadsinnsats!

Fjordruta. En vandrejuvel der himmel, hav og fjell møtes.

LES OGSÅ: Hytter på fjordruta

Om du enda ikke har blitt kjent med fjellene på Tustna, bør du snarest ta besøket.  Reservetrønderne er både hyggelige og kjekke å ha for å finne frem til de flotteste stedene, og geleider deg gjerne gjennom turbeskrivelse for Tustnastabban. Internettet har enda til gode å oppdage stabbene.

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this