Innlegget er skrevet av Cecilie Disch.

Brenner, Multifuel, Primus, kokeapparat..

vårsommer 2014 127

“Kjært barn har mange navn”  og det har også turbrenneren, samt den er kjær – veldig kjær  😀

vår 2012 063

Det er ingen sak å lage mat på tur når man har med seg et slikt redskap. Utfordringen er når man skal gå i anskaffelse av en brenner, er utvalget stort. Derfor ønsker jeg å dele mine erfaringer. Jeg har vært borti gassbrenner, mulitfuel og det gode gamle stormkjøkkenet.  Alt til sitt bruk.

Man kan jo også lage mat på bålet, men det er ikke alltid man har en passende bålplass eller at det er lovlig.

vårsommer 2014 139

vårsommer 2014 140

Min favortitt, er multifuel apparat. Den er spesielt god på vinteren når det er kaldt, og man kan bruke flere typer brennstoff, som bensin (renset), parafin og diesel. Jeg har slått meg til ro med en fire liters kanne med  firetakts miljøbensin som jeg kjøper på bensinstasjonen. Den er mye billigere enn den såkalte primus-bensinen som man får kjøpt på sportsbutikker. Jeg har heller aldri merket forskjell i kvalitet.

Når du skal velge primus, må du spørre deg selv hva som er formålet med den, er det sommer – eller vinterturer?!..

vår 2012 257

Hvis du ikke har brukt multifuel før, ville jeg  øvd meg på et åpent område før du tar den med deg på tur.. Bli kjent med apparatet. Den må forvarmes, samt at bensin er utrolig lett antennelig og det er en viss fare for søl. Dersom man ikke er vant til å bruke en multifuel, kan flammen stå langt opp i luften. Prøv deg frem. Den er fantastisk når man lærer den å kjenne.  Man kan også forvarme teltet – men dette krever trening og noe man IKKE bør gjøre før man kjenner brenneren sin skikkelig godt.

2014-09-13 15.25.40-1

På den annen side, skal man kun på tur om sommeren er det like greit å bruke gassbrenner. Den er mye lettere i bruk.

Vurderer du turer hele året kan man kjøpe seg en multifuel. På den jeg har, kan man også bruke gassbokser. Dette har jeg kun brukt noen få ganger, fordi bensinen tar mindre plass. Men med gassboksen er det nok mindre fare for søl og man kommer kjappere igang med matlagingen.

 

Et annet spørsmål man bør stille seg før man går til innkjøp av et kokeapparat  er hvilken type mat man har tenkt å lage seg på tur. Skal man bare varme vann å ha oppi en real turmat eller om man skal lage mer kompliserte retter.

Det finnes gassbrennere på markedet som varmer opp 1 liter vann på rundt tre til fem minutter.

Det gode gamle stormkjøkkenet, med flere deler og der rødsprit fylles på brenneren, er nok i mine øyne litt lite effektivt. Det tar lang tid å lage mat og man må etterfylle med rødsprit dersom matlagingen tar for lang tid. Samt er det kaldt tar det ekstra lang tid.

2014-11-08 09.23.35-2

Konklusjon:

Dersom du bare skal på sommerturer ville jeg valgt en gassbrenner etter den størrelsen som passer for deg. Ha i bakhodet hvor mange du skal lage mat til. Er det bare deg? Eller skal du lage mat til flere personer?

2014-11-08 08.55.59-1

Skal man på vinterturer anbefaler jeg multifuelbrenner med renset bensin eller parafin. Bensin er som sagt veldig brannfarlig og parafin er nok sikrere.

Håper noen har nytte av tipsene mine. Vi sees på tur 😀

 

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this