Visste du at man kan drive laksefiske i selveste Akerselva? Jeg ble oppmerksom på denne fantastiske aktiviteten da mamma var på besøk og viste meg denne Aftenposten-artikkelen.

Der leste jeg at journalisten selv tok en laks på 3,2 kg og den største så langt i år var på 5 kg. Wow! Jeg sjekka værmeldingen og holdt av første dag med opphold og grei temperatur. 

Helene fisker på laksefiske helt nede ved vannkanten i Akerselva

Mitt første laksefiske

🐟 05.30 Alarmen går og jeg pakker de siste tingene i sekken (se pakkliste nederst i blogginnlegget), koker kaffe til termos og spiser en digg frokost. 

Fiskekortet mitt gjelder fra kl. 06.00-24.00 og jeg ville starte tidlig for å få med meg mørket før lyset kom i 07-tiden. 

Fiskekortet kjøpte jeg på inatur.no dagen før og det kostet kr 200,-. Vær oppmerksom på at du må betale fiskeravgift i tillegg til det lokale fiskekortet i elva du skal fiske. Dette kjøpte jeg på miljodirektoratet.no. 

🐟 06.30: Jeg rakk ikke så mye av mørket men fikk tatt et par kast. Jeg satte meg rett ved Vulkan på Grünerløkka, et lite stykke nedenfor laksetrappa.

Mørket ga meg verken fisk eller napp, men jeg testet ulike typer agn, krok og mark.

Selv om jeg ikke får fisk med en gang (eller noen gang føles det som av og til) er det helt fantastisk å ikke tenke på annet enn her og nå. Det er så fredfullt og rolig samtidig som man du kjenner på spenning og forventning.

🐟 10.00: Fisk! Jeg flytta meg nedover elva og fant mange flotte steder helt nede ved elvebredden. Jeg satt plutselig nede i den tette skogen ved Blå (en konsertscene i Oslo) hvor trær og greiner henger over vannet som i en regnskog. Nesten ingen lyder fra trafikken eller folk heller. Magisk!

Plutselig nappa det litt ekstra i stanga, og jeg ble nesten litt overrasket over at det var en fisk der! Superstolt og begeistra dro  jeg i land en liten ungdomslaks. Etter et raskt bilde og fjerning av sluk så fikk den lille luringen komme tilbake i vannet. Jeg får prøve å fange den igjen om noen år!

Laks fanget på stang i Akerselva

Det er ulik minstemålsgrense på laks og sjøørret rundt i Norge, men i Oslo og Akerselva er minstemålet (i 2019) 35 cm. Det er også en grense på maks 3 avlivede fisk totalt per dag per person. Det er Oslomarkas Fiskeadministrasjon (OFA) som har laget disse reglene for å bevare bestand. Det er noen flere regler og tips det kan være greit å være oppmerksom på, de kan du se her. 

Jeg fortsatte ferden og fant mange fine plasser nedover Akerselva. Jeg snakket med noen andre veldig hyggelige og hjelpsomme fiskere, langt mer erfarne enn meg, hvor en av dem fortalte at han hadde fått mer enn 30 laks over minstemålet i år! Utstyr og teknikk har nok litt å si, jeg fisket med mark og krok i tillegg til vanlige fiskekroker og spinnere. 

De mer erfarne har så klart fluefiskestenger mens jeg brukte det jeg hadde, en allround fiskestang til fersk- og saltvannsfiske. Jeg får prøve igjen før jeg investerer i nytt utstyr men må si at dette ga mersmak! 

🐟 13.00 Jeg fikk i meg litt mat og tok turen oppover igjen mot der jeg fikk min første fisk. Fiskerne jeg hadde snakket med sa at det var gode muligheter nedover mot Hausmanns Bro, men ingen lykke for meg der denne gangen. Det mest spennende jeg dro i land var en godt brukt sokk 🤷🏻‍♀️

Ikke akkurat laksefiske: En sokk var fangsten jeg fikk i nedre Akerselva

Derimot fikk jeg to små laks til når jeg kom meg oppover mot Vulkan igjen!

🐟 17.00 Avslutta med stor begeistring og mestringsfølelse. For noen dager siden visste jeg ikke om dette og i dag har jeg fått tre laks på stang midt på Grünerløkka i Oslo! Ingen av dem ble med hjem, men det var helt greit.

Nå skal jeg undersøke hva slags sluk laksen liker, hvilke andre elver som har laksefiske og hvor og når jeg kan gjøre dette igjen! 

Terningkast: 6

🐟🐟🐟🐟🐟🐟

NB: Vil du også prøve? Da må du være kjapp for i Akerselva stenger fisket 30. september.

God tur og skitt fiske!

// Helene

Ønsker du å følge mine turer kan du følge meg på @helenevaagsvoll på instagram.

Pakkeliste

 • Fiskestang 
 • Ferskvannssluker opptil 7 gram – mer vekt går for langt og du sitter plutselig fast i en tretopp (det skjedde meg to ganger med 7 grams også). Jeg mista i hvert fall 4-5 sluker så ta med noen ekstra
 • Kroker
 • Mark – jeg kjøpte på XXL
 • Poser til fangst (optimist!)
 • Kniv
 • Termos full av rykende, deilig kaffe
 • Pannebånd/lue og hansker – noe til ørene og hendene
 • Ekstra ullsokker i tilfelle plumping
 • Stol (denne ble ikke brukt, var for ivrig)
 • Og som alltid: ull, ull og atter ull ♥️
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this