Vi ødelegger kloden vår litt etter litt med overproduksjon av varer. I dag våknet jeg opp til 20 ulike mails om “elleville” tilbud i forbindelse med black week. Disse tilbudene som florerer i butikk og på nett denne uken kan virke fristende, så fristende at vi handler mer enn vi faktisk har bruk for.
Men det er ikke bare materielle ting vi overproduserer. For 1/3 av all mat som produseres, havner i søpla. Et matsvinn som er katastrofe for miljøet vårt. Hvordan kan vi som turjenter – og gutter, ta vare på naturen vår og forhindre dette matsvinnet?
De siste tre årene har jeg fått opplevd på nært hold resultatet av hvordan butikkene streber etter å ha mest mulig utvalg, frisk frukt og grønnsaker, samt ferskt brød tilgjengelig for oss forbrukere. Et utvalg som vi forbrukere har vært med å presset frem. Jeg har dykket ned i søppelcontainere og funnet ekstremt mye spisbar mat som er blitt kastet på grunn av dato, eller fordi ferskvarene ser slitne ut. Dagsferske brød blir kastet hver eneste dag, selv om de er fult spisbare, og er det en tomat med en flekk, så går den rett i søpla.
1 million bananer blir kastet hver uke.. i Norge!
For det er ikke sånn at selv om en tomat har en flekk, eller om en banan er singel og litt brun, at det er lik dårlig mat. Vi er nødt til å se mulighetene som ligger i den maten som allerede er ute i butikkene, men som står i fare for å bli kastet. Det er lite som slår en skikkelig god banankake laget på overmodne bananer når man er ute på tur. Det gir både god energi, og en annen smak enn den samme gamle skiva med gulost.
Mat som ligger til 50% pga dato er også perfekt å redde. Det er ikke sånn at maten går ut på sekundet datostemplingen passeres. Tvert i mot. Ofte kan mat bli bedre, da spesielt en god biff. Andre råvarer som fersk kylling og fisk bør man utnytte så nærme utløpsdato som mulig. Har du ikke behov for maten akkurat nå, er det allikevel en verdi i å redde den. Les mer nederst i innlegget hvordan du kan utnytte fersk mat du ikke har plass til.
I september for noen år siden innførte jeg #shopstopseptember og bestemte meg for å leve en hel måned på mat jeg fant i containere utenfor butikken. Jeg trodde først det kom til å bli en utfordring, men der tok jeg skrekkelig feil.
Det var absolutt ikke noe problem å leve på utgått mat funnet i container en hel måned. Jeg levde godt, og spiste mye bedre mat enn hva jeg hadde kjøpt med studentbudsjettet mitt. Jeg dro ut på søppeljakt maks to ganger i uken, og måtte fryse ned store deler av fangsten.
Har du ikke fryser, eller mulighet til å oppbevare så mye fersk mat, er mat som nærmer seg, eller er utgått på dato perfekt til tørking. Husk å alltid bruk sansene ved å se, lukte og smake for å vurdere om matvaren fortsatt er spiselig. Tørket mat holder seg utrolig lenge og er helt supert å ha med seg på tur! Enten det er grønnsaker, frukt eller kjøtt. Du kan lage dine egne tørrmatblandinger, og droppe de ferdigkjøpte. Det sparer både pengeboken og miljøet!
Vil du ha mer inspirasjon til dumpster diving? Gjerne følg meg på Instagram !
Lev mer miljøvennlig – vær en matredder!