Lev mer miljøvennlig – utnytt maten!

Skrevet av: Une Cecilie Oksvold
Publisert: 29.11.19

Vi ødelegger kloden vår litt etter litt med overproduksjon av varer. I dag våknet jeg opp til 20 ulike mails om “elleville” tilbud i forbindelse med black week. Disse tilbudene som florerer i butikk og på nett denne uken kan virke fristende, så fristende at vi handler mer enn vi faktisk har bruk for.

Men det er ikke bare materielle ting vi overproduserer. For 1/3 av all mat som produseres, havner i søpla. Et matsvinn som er katastrofe for miljøet vårt. Hvordan kan vi som turjenter – og gutter, ta vare på naturen vår og forhindre dette matsvinnet?

mat som er kastet i dagligvarebutikk
Dette var det synet som ventet en kveld jeg stakk hodet inn i søppelcontaineren utenfor butikken.

Redd mat som skal bli kastet!

De siste tre årene har jeg fått opplevd på nært hold resultatet av hvordan butikkene streber etter å ha mest mulig utvalg, frisk frukt og grønnsaker, samt ferskt brød tilgjengelig for oss forbrukere. Et utvalg som vi forbrukere har vært med å presset frem. Jeg har dykket ned i søppelcontainere og funnet ekstremt mye spisbar mat som er blitt kastet på grunn av dato, eller fordi ferskvarene ser slitne ut. Dagsferske brød blir kastet hver eneste dag, selv om de er fult spisbare, og er det en tomat med en flekk, så går den rett i søpla.

1 million bananer blir kastet hver uke.. i Norge!

For det er ikke sånn at selv om en tomat har en flekk, eller om en banan er singel og litt brun, at det er lik dårlig mat. Vi er nødt til å se mulighetene som ligger i den maten som allerede er ute i butikkene, men som står i fare for å bli kastet. Det er lite som slår en skikkelig god banankake laget på overmodne bananer når man er ute på tur. Det gir både god energi, og en annen smak enn den samme gamle skiva med gulost.

Banankake laget på brune bananer fra søppelcontainer – med kakaopulver i røra blir det nesten sjokoladekake!

Bli kvitt datoskrekken

Mat som ligger til 50% pga dato er også perfekt å redde. Det er ikke sånn at maten går ut på sekundet datostemplingen passeres. Tvert i mot. Ofte kan mat bli bedre, da spesielt en god biff. Andre råvarer som fersk kylling og fisk bør man utnytte så nærme utløpsdato som mulig. Har du ikke behov for maten akkurat nå, er det allikevel en verdi i å redde den. Les mer nederst i innlegget hvordan du kan utnytte fersk mat du ikke har plass til.

Redd mat som allerede er kastet

I september for noen år siden innførte jeg #shopstopseptember og bestemte meg for å leve en hel måned på mat jeg fant i containere utenfor butikken. Jeg trodde først det kom til å bli en utfordring, men der tok jeg skrekkelig feil.

dumpster diving fant 300 store sjokoladeplater
Man kan finne mer enn bare grønnsaker og brød i en søppelcontainer. Denne kvelden fant vi 300 store sjokoladeplater (!)

Det var absolutt ikke noe problem å leve på utgått mat funnet i container en hel måned. Jeg levde godt, og spiste mye bedre mat enn hva jeg hadde kjøpt med studentbudsjettet mitt. Jeg dro ut på søppeljakt maks to ganger i uken, og måtte fryse ned store deler av fangsten.

Dumpster diving fangst
Her fant vi både grønnsaker, pølser, brød, pålegg, yoghurt og godteri! Alt for en hver smak.

Ni tips til deg som skal dumpster dive

  1. Ikke gå inn i låste containere, eller containere som står på skiltet privat område eller bak et lukket gjerde. Det er innbrudd, og kan anmeldes.
  2. Dra på dumpster diving etter at butikkene er stengt. Da har de kastet alt for dagen, de slipper at du forstyrrer handlende kunder, og det er færre som kommer forbi og spør om hva du driver med.
  3. Rydd opp etter deg. Når butikken er ålreit og lar containeren stå ulåst og tilgjengelig, så er det viktig at vi er respektfulle og rydder etter oss. Hvis mye søl og rot, så havner den fort bak lås og på privat grunn.
  4. Kle deg for søppel! Bruk klær og sko du ikke er så redd for, og gjerne ta med hodelykt.
  5. Bruk sansene for å avgjøre om en matvare er bra eller dårlig. Se og lukt på maten i den grad det går når du er i søppelcontaineren. Om du er usikker, ta det med hjem, vask over og sjekk på nytt. All mat som hentes bør vaskes over så langt det lar seg gjøre.
  6. Vær kritisk til store partier med matvarer som ikke er utgått på dato. Det kan være feilproduksjon eller utbrudd av bakterier i ett spesielt produksjonsparti.
  7. Om sommeren blir containere varme, og maten vil ødelegges fortere. Vær derfor ekstra oppmerksom og nøye på hva du plukker med deg. Nå på vinteren er det helt topp, siden containerne fungerer som frysere.
  8. Frukt, grønnsaker, kjøtt, ferdigretter, yoghurt, egg, juice og bakevarer holder seg ofte lenge over dato. Fersk fisk og fersk kylling skal man være forsiktig med.
  9. Vær smart og frys ned det som kan fryses når du kommer hjem. Visste du at fryst melk i isbitposer er perfekt til iskaffe? Fryst frukt og grønt går rett i smoothie eller wok. Redd alt du kan og gi heller bort til venner og familie om det blir fullt hjemme.
Rundstykker bakt på gamle råvarer
Ikke glem å redd det du allerede har hjemme! Her bakte jeg rundstykker av utgått mel og frø som hadde stått lenge. Melken var også gammel, men rundstykkene ble nydelige!

Tørking av utgått mat – perfekt til tur

Har du ikke fryser, eller mulighet til å oppbevare så mye fersk mat, er mat som nærmer seg, eller er utgått på dato perfekt til tørking. Husk å alltid bruk sansene ved å se, lukte og smake for å vurdere om matvaren fortsatt er spiselig. Tørket mat holder seg utrolig lenge og er helt supert å ha med seg på tur! Enten det er grønnsaker, frukt eller kjøtt. Du kan lage dine egne tørrmatblandinger, og droppe de ferdigkjøpte. Det sparer både pengeboken og miljøet!

Les mer om tørking av turmat i dette innlegget 

dumpster diving fangst
Både kjøtt og grønnsaker er perfekt til tørking og blir til god og næringsrik turmat!

Vil du ha mer inspirasjon til dumpster diving? Gjerne følg meg på Instagram !

Lev mer miljøvennlig – vær en matredder!

 
Dette innlegget handlet om:
ALDER: 27
BOSTED: Brekstad
Maria Stray Homme30.11.17
ANNONSE
Une Cecilie Oksvold16.04.18
Maria Stray Homme30.06.17
Britt-Ingunn Tafjord Walle09.07.18
Maria Stray Homme04.03.19
Jill Kristin Øie01.11.19
Gunhild og Helene15.03.18
Maria Stray Homme13.02.18
Jill Kristin Øie29.08.19
Maria Philippa Rossi12.10.18
Iselin Næss09.02.16
Julie Korneliussen14.08.16
ANNONSE
Maria Stray Homme06.06.18
Maria Stray Homme16.02.18
ANNONSE
Maria Stray Homme16.10.18
Une Cecilie Oksvold11.01.18
Julie Korneliussen08.07.19
Gunhild og Helene19.06.18
ANNONSE
Une Cecilie Oksvold06.02.18
Ida Kathrine Knudtzon Eriksen16.04.19
ANNONSE
Bodil Dorothea Gilje18.11.18
Julie Korneliussen14.02.16
Maria Stray Homme03.08.18
Maria Philippa Rossi19.03.19
ANNONSE
Gunhild og Helene20.11.17
Julie Korneliussen06.10.15
ANNONSE
Une Cecilie Oksvold09.04.18
Kari Schibevaag06.04.16
Guri Anne Hansen27.09.19
ANNONSE
Åste Innleggen27.08.19
Bodil Dorothea Gilje19.02.19
Signe Stubø03.04.19
Une Cecilie Oksvold24.11.18
Gunhild og Helene09.02.19
Åste Innleggen18.01.19
Julie Korneliussen28.02.16
ANNONSE
Iselin Næss06.11.15
Britt-Ingunn Tafjord Walle27.03.19
Iselin Næss24.06.19
Julie Korneliussen01.01.16
Une Cecilie Oksvold14.09.18
Guri Anne Hansen18.10.19
Iselin Næss27.12.15
ANNONSE
Gunhild og Helene28.03.19
Iselin Næss24.11.16
Julie Korneliussen16.02.18
Jill Kristin Øie10.12.18
ANNONSE
Une Cecilie Oksvold16.05.18
ANNONSE
Maria Philippa Rossi22.08.18
Guri Anne Hansen19.03.17
Guri Anne Hansen09.01.17
Gunhild og Helene07.05.18
Kari Schibevaag03.10.17
Iselin Næss06.03.19
Iselin Næss24.08.18
Une Cecilie Oksvold28.10.19
Julie Korneliussen09.05.16
Gunhild og Helene25.10.19
Gunhild og Helene04.06.18
ANNONSE
Maria Stray Homme14.01.18
Ida Kathrine Knudtzon Eriksen06.06.19
ANNONSE
Julie Korneliussen16.11.17
Jill Kristin Øie30.09.19
Maria Stray Homme14.02.17
Ida Kathrine Knudtzon Eriksen29.03.19
ANNONSE
Jill Kristin Øie13.05.19
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Meld deg på
vårt nyhetsbrev
Mailchimp form
reCAPTCHA

*Ved innsending samtykker du til personvernerklæringen

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this