Etter Expedition Amundsen (EXA) har andre ting enn fjellski, pulk og slit stått på agendaen. Etter konkurransen har jeg følt at det endelig var på tide å gjøre noe av det jeg liker best, nemlig toppturer på ski.

Eller for min del fortæres fjelltoppene nå med et nytt splitboard som utklasser trugene totalt. Under treningen og gjennomføringen av EXA har jeg og Henri følt at vi var Norges flattkjøringsforbund da vi for det meste holdt oss til mer eller mindre slake vidder.

Toppturer ble det ikke noe særlig av før konkurransen, og hva passet vel da bedre enn at påsken skulle tilbringes sammen med det uofisielle Norges brattkjøringsforbundet, også kalt, NBF.  Så under påsken skulle vi gå fra å være medlem av Norges flattkjøringsforbund til å søke medlemskap i NBF.

DCIM123GOPROFoto: Tor-Einar Wahl. May Helen, jeg og Henri på vei mot Breitind.

NBF er en stor skigjeng og det hele startet med venninda mi, May Helen Midtbø og Tor Einar Wahl som bodde fjorårets sesong i Chamonix. I Chamonix er det som kjent mye bratt skikjøringsterreng å ta av. Ryktene sier det var  May Helen som starta det hele da hun en dag ringte Tor Einar og presenterte en undersøkelse som skulle være fra Norges brattkjøringsforbund.

Ideen kom vel fra at det stadig vekk i Chamonix var snakk om mye brattkjøring. Etter dette har NBF tatt av, og selv om det hele mest er ironisk og på gøy så har hvartfall hasjtæggen #Norgesbrattkjøringsforbund og #NBF spredd rundt seg med herlige bratte og mindre bratte bilder.

May Helen LofotenMay Helen Midtbø i fint driv på Breitind! Foto: Tor- Einar Wahl(@topptor)

 Jeg og Henri var selfølgelig spente på om det bare skulle bli brattkjøring hele påsken, men til vår lettelse viste det seg at brattgjengen også satt stor pris på cruising og toppturlivet. Generelt var det en reflektert gjeng som visste å sette pris på naturen og delte en felles toppturglede. Til sammen var det godt over tjue stk som mer eller mindre kjente hverandre som var i Lofoten samtidig. Vi var innlosjerte i ulike rorbuer og leiligheter og delte oss opp i mindre grupper på de ulike turene vi gikkk under påsken.

Bilde 24.03.2016, 09.11.43@Mayhelm nyter morgenstunden i Svolvær. 

Påskeferien startet med at vi landet på Evenes i strålende vær. Sola skinte og termometeret viste -10. Vi kunne ikke komme oss ut av flyplassen raskt nok, men før vi kom så langt måtte vi pakke fire stk ski, bagasje og fire mennesker i en liten swift leigebil som skulle frakte oss til Svolvær. Til all overrasking er det faktisk mer plass i en liten swift enn det en skulle tro og swiften gjorde jobben sin og alle kom frem til Svolvær.

Bilde 21.03.2016, 11.39.36

Bilde 21.03.2016, 12.17.28Skal ikke undervurdere en swift. Hilde Strædet og Bjørn Ballangrud var fornøyd så lenge de kom frem.

Vel fremme i Svolvær skinte sola på siste vers og jeg og Henri bestemte oss for å ta en liten ettermiddagstur i det nydelige været. Turen var kort, men det gjorde ingenting. Lyset var magisk, snøen var fin og vi var omkransa av nydelige fjell. Kontrastene var store fra å nettopp ha dratt fra det travle, gjennomsnittlige flate  østlandet til å se fjellene som raget over sjøen i Lofoten. Allerede etter en kort ettermiddagstur i Svolvær på Jomfutindan føltes det som om batteria var fulladet og hodet var nullstilt. Det må nevnes at dette var min første tur på splitboard, tidligere har jeg sloss med trugene på alle toppturer, og det å kunne gå på splitboard opp var en dans i forhold til truger. Så hvis det er noen av dere der ute som vurderer splitboard så må jeg bare si: go for it! Dere kommer ikke til å angre.

IMG_1242Furberg snowboard, topp splitboard som kan absolut anbefales!                Foto: Henri Palm 

IMG_1254

IMG_1198

IMG_1233

IMG_1231Fantastisk lys på vei mot Jomfutindan. Burde hatt med teltet.                Foto: Henri Palm 

De tre neste dagene i Lofoten var været upåklagelig. Vi besøkte både Breitind, Varden og Småtindan som alle ligger en kort kjøretur fra Svolvær. Alle fjellene anbefales og de er vel alle en del av klassikerene i Lofoten. Det som var veldig fint med desse fjellene er at det er flere mulige nedkjøringer fra alle, og om en vil kan en fint gå flere ganger opp og ned på samme dag for å få ulike nedkjøringer.

Under turen på eksempelvis Breitind lagde vi felles lunsjgrop, gikk samla til toppen før vi splittet lag hvor noen av NBF gjengen ville kjøre bratt nedover mens vi andre tok en litt slakere nedkjøring. Uansett hvor man kjørte disse dagene var snøen upåklagelig og  Lofoten ga oss det beste av både vær og snø.

Ida 3Foto: Tor-Einar Wahl. Splitboardet gjør jobben sin. 

IMG_1370 Foto: Henri Palm

IMG_1367 Foto: Henri Palm. Tor- Einar og May Helen nyter Lofoten og lunsjen.

IMG_1392Foto: Henri Palm 

Bilde 24.03.2016, 13.16.19Henri i fint telemarkdriv. 

Stemningen etter skikjøringen var over for dagen var heller ikke noe å si på. Siden vi tross alt var i Lofoten hadde vi bestemt oss for at vi skulle spise ækte lofotfesk en dag. Vi styrte litt rundt i Svolvær sentrum og jeg ringte blant annet til Lofotstua og bestilte 2 kg torsk for å mette fiskesulten vår.

Når jeg skulle finne veien dit på googlemaps skjønte jeg derimot at jeg ikke kom til å rekke frem den dagen. Lofotstua holdt visst til på Majorstua i Oslo. Så da droppet jeg alt av googlesøking på fisk og Lofoten og drog direkte til båthavna i Svolvær.

IMG_1420

Igjen viste det seg at det enkle ofte er det beste, og at vennligheten i Nord er enorm! Den første båten jeg ser spørr jeg om de vet om et sted man kan få kjøpe fisk fra.  Mannen på båten ser på meg mens han roper: ” Vi har ei som vil ha nokka fesk her.”

Et par sekund senere kommer en annen ekte Svolværing ut av båten og sier med den store selfølge: ” Det er klart hu skal få fesk. Ka du vil ha for nokka?” Til min store overraskelse tar han frem den ene nyfisket torsken etter den andre. Det hele endte med at jeg fikk to store fine torsker, lever, rogn og attpå til ei nydelig kveite. Det hele toppet seg da jeg skulle betale, nei det skulle de ikke ha nokka av.

Det her skulle vi få. Helt målløs og uten å vite hvordan jeg skal takke for dette prøver jeg så godt jeg kan å gi de verdens største bamseklem så de skulle skjønne hvor takknemlig jeg var. Så om dere som ga oss fisken skulle komme til å lese dette, så igjen, TUSEN TAKK!

Fisken var nydelig. Riktignok måtte vi youtube litt hvordan vi skulle filitere den, men det hele ble en riktig suksess til slutt. Vi klarte faktisk ikke å spise opp alt i Lofoten, så kveita ble fryst og ble med hele veien til Østlandet. Nå ligger den i fryseren og skal spises som et stort festmåltid når den rette anledningen byr seg.

Resten av påsken viste Lofoten også frem sine værmessige kontraster. I den ene timen skimtet solen gjennom skyene og i det neste øyeblikket regnet og blåste det om kapp. Vi gikk ikke på tur alle dagene men benyttet blant annet muligheten for flere(to) bad i sjøen. Det kan meldes om friske temperaturer, men som man sier:        ” Det var deilig etterpå.” For øvrig er helsport sine biuvakksko også meget passende som badetøfler til og fra sjøen.

Bilde 25.03.2016, 16.02.21

IMG_1451

Bilde 25.03.2016, 17.37.33

I tillegg tok to fra NBF initiativ til å ha påskeskirenn på selveste påskeaften. På grunn av under middels bra vær ble det påskeskirenn uten ski. Det ble lagt opp til rebus, snøskulpturlaging, bildekonkurranse hvorav bildet under ble til, i tillegg til skiier of the day.

Siden det ikke var noe skiier of the day, så ble det en egen gren å fortelle skihistorier hvorav den beste stakk av med premien.  Det faktum at ikke været alltid spiller på lag gjør i grunn ingenting når det er så mange folk som er flinke til å finne på alternative aktiviteter.

Bilde 26.03.2016, 19.21.33

I tillegg synes hvartfall jeg personlig at det er deilig med litt ekte vær, det er faktisk noe jeg har savnet litt på østlandet. Været er ofte gjennomsnittlig bra eller dårlig på østlandet, mens i Lofoten får man igjen virkelig frem kontrastene for hvor fint det kan være, men og hvor kraftig været til tider er.

Alt har sin sjarm, og eg tror vi alle var glade for at vi totalt hadde over ei uke i Lofoten slik at vi fikk kjenne på alle kontrastene Lofoten hadde å by på.  For at dere skal få se hvor magisk det kan være deler jeg en link til den herlige videoen som Hilde Strædet har laga etter turen, sit back and enjoy! Vi gleder oss allerede til neste påske!

 

2 thoughts on “Påsken i Lofoten – Pudder, venner og skirenn uten ski

  1. Ida says:

    Si ifra hvis dere trenger en til på laget Team Ida! 😉 hilsen Ida 25. 🙂

Comments are closed.

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this