Det er greit å si ja, men husk at det alltid er lov å si nei også. Tre enkle bokstaver, allikevel så vanskelig.

**Alle foto: Henri Palm. Det er slike dager du som turjente vil ha flest av. Men allikevel klarer du ikke alltid å si nei til andre ting.

Kl. 15:00 på slaget fredag ettermiddag kaster du sekken på snei over ryggen og føttene går i en bestemt takt mot utgangsdøren fra kontoret. Døren til helg og frihet. I hodet sitter du allerede ved bålet under stjernene. Det er akkurat som om føttene dine ikke går raskt nok. 

Foreløpig er du hverken under stjernene eller foran kartet. Du er fortsatt innenfor jobbens fire vegger. I bestemt og rask takt går du retning utgangsdøren. Døren til helg og frihet. I det du røsker i dørhåndtaket hører du en kollega rope til deg: “Du kommer på quizen idag sant? Det kommer til å bli så bra, og alle kommer.” Synkronisert med kollegaen din tikker det inn ei melding fra en gammel venn som også gjerne vil ta en kaffe med deg i løpet av helgen. Det er tross alt så lenge siden sist. 

Hjernen som hadde tatt helg er tilbake i full kampmodus. Ikke mot kollegaen din og ikke mot vennen din, men mot deg selv og dine beslutninger. Du har lyst å si nei, men allikevel byr hjernen opp til kamp. Som i en innringa boksering gyver de ulike beslutningene løs på hverandre. Hva skal du velge, skal du si ja eller nei? 

Turjenta som ikke ville avvise noen, endte opp med å avvise seg selv

Hva skal du velge? Du vet hva turhjertet vil, men allikevel kan det føles egoistisk og vanskelig å skulle velge det du innerst inne gjerne vil.

Det er tross alt bedre å avvise seg selv og at turhjertet har det litt vondt, enn å avvise andre. Eller?

Du kan kjenne at hjernens senter for stress, som heter, amygdala har forlenget åpningstiden. Amygdala pleier å ha fri på fredag settermiddager, men akkurat nå holder den på å starte overtiddsettet. Du kjenner stresset bygge seg opp, og i løpet av få sekunder er det full boksekamp. I det ene hjørnet av bokseringen har du en representant for turhjertet, og det andre hjørnet som representerer det sosiale hjertet. 

Turhjertet vet at du må ha din jamne dose med tur for å ha det bra. Motstanderen for det sosiale hjertet er en ordentlig muskelbunt som slåss for at du skal være sosial med både vennen og kollegaene dine. Denne motstanderen synes nemlig at du er egoistisk og selvsentrert med alt turgreiene ditt. I mens han denger løs på representanten fra turhjertet roper han, “Kan du ikke bare være glad for at noen faktisk vil være sammen med deg?”. 

Det ser ut som at turhjertet skal vinne denne kampen og at du skal få dratt på tur slik du vil. I det du skal til å takke for tilbudet og si nei takk til både kollegaer og venner, så skjer det motsatte. Hjernen har fått overload av beslutningsprosesser og kroppen har tatt over styringen. Du kjenner at tunga krøller seg, ordene du vil si, kommer ikke ut. Du tenker nei, men ut av leppene dine hører du et ja. 

Du slipper grepet i dørhåndtaket og døren smeller igjen foran deg. Du kan kjenne at turhjertet blør, men du satser på at det går bra. Det har jo gått bra før. Det er vel tross alt bedre å avvise seg selv og at turhjertet har det litt vondt, enn å avvise andre. Eller? 

Når du ikke klarer å si nei, kan det i blant føles slik som det står på det øverste skiltet

Så kommer den dårlig samvittigheten..

Å sitte inne når du helst skulle vært ute

Et par timer senere klirres det i glass i et trangt lokale i Oslo. Quizen med kollegaene er godt i gang og stemningen er god. Allikevel klarer du ikke å være helt tilstede. Turhjertet blør fortsatt, og ikke nok med det så har den dårlige samvittigheten slått inn også. Dårlig samvittighet for at du ikke prioriterer turhjertet, og dårlig samvittighet ovenfor vennene og kollegaene dine fordi du kun er fysisk til stede.  Tankene har nok en gang returnert til skogen og stjernene. Der du så gjerne også skulle ha vært.

3 grunner til hvorfor er det så vanskelig å si «nei»

Til slutt kan det hende at vi blir så vant med å undertrykke våre egne ønsker og drømmer at vi ender opp med å snuble rundt i mørket uten vite hvem vi er eller hvor vi er på vei.

Personlig har jeg undra mye over hvorfor det er så vanskelig å si nei, og hvordan jeg eventuelt kan bli bedre til det. Historien om å bli invitert på quiz og for å møte venner samtidig er kun ment for å illustrere problemstillingen. Poenget er ikke at du alltid burde si nei, men problemet oppstår i det du aldri sier nei til noe. Enten det være seg aktiviteter, familie, venner, kollegaer eller andre forpliktelser du måtte ha.

Selv om det å si nei er vanskelig, er det ikke umulig. Etter å ha gjort noen enkle undersøkelser på fenomenet å si nei, dukker det opp en del følelser som jeg kjenner meg igjen i når det gjelder hvorfor det er så vanskelig å si nei. Kanskje du har kjent på noe av det samme?

1. Avhengige av tilhørighet

Flokken vår.

I følge psykiater Tormod Huseby som blant annet har gitt ut en bok om avvisning som heter, «Alene naken», så skriver Huseby på nettstedet, Psykologisk.no følgende:

«Alle mennesker har et fundamentalt behov for å tillhøre et felleskap. Dette behovet er dypt forankret i vår evolusjonære historie.»

Derfor er det lettere å si ja enn nei, fordi vi er avhengige av følelsen av tilhørighet. Allikevel er det trist at man kanskje går på akkord med sine egne drømmer og ønsker for å bevare følelsen av tilhørighet. Til slutt kan det hende at vi blir så vant med å undertrykke våre egne ønsker og drømmer at vi ender opp med å snuble rundt i mørket uten vite hvem vi er eller hvor vi er på vei.

2. Frykt for avvisning

Frykten for å avvise noen, eller å bli avvist henger sammen med følelser som empati og er i utgangspunktet sunne og gode følelser. Vi ønsker ikke å såre andre eller oss selv.

Naturligvis henger dette sammen med behovet for tilhørighet. Men allikevel stikker kanskje frykten for avvisning enda dypere. Vi er avhengige av flokken vår i større eller mindre grad, og følelsen av å bli avvist er kanskje noe av det vondeste du kan oppleve.

3. Frykt for å bli oppfatta som annerledes/sær/kjip

Kanskje du tenker at alle andre orker å si ja til alt, så da burde du også gjøre det samme. Kanskje du tenker og føler at dine behov, drømmer og ønsker er sære til sammenligning med andre sine?  I følge  PISA undersøkelse som ble publisert i 2016 viste elevundersøkelse at følelsen av ensomhet og utenforskap fra 2003 til 2015 var doblet. Nesten en av fem elever, var enig eller svært enig i følgende utsagn:

“Jeg føler meg annerledes og at jeg ikke passer inn.”

I stedet for å si sannhetens nei – Ta en hvit løgn

Har du noen gang tatt en hvit løgn for å slippe ubehaget ved å si nei? I så fall er du ikke alene.

I følge løgnforsker og psykolog Robert Feldman som ble intervjuet i KK angående løgn så lyver vi mellom en til to ganger om dagen. I så fall er vel det helt innafor, siden det er sånn passe akseptert å ta hvite løgner?

Feldman mener derimot at det faktisk kan bidra til å skape en større distanse mellom oss mennesker. Ganske ironisk og paradoksalt nok, da vi kanskje tar en hvit løgn for å unngå å kjenne på ubehaget ved å si nei. Kanskje vi også tenker at vi da unngår å såre den andre? Vi vil jo tross alt ikke at den andre parten skal tro at vi avviser den. Ved å ta en hvit løgn for å unngå å si nei, eller at du sier ja til noe du ikke vil, så ender du i begge tilfeller opp med å lyve til deg selv og andre.

Visste du at det å si nei kan være positivt for både deg og andre? Her får du flere positive sider av et nei

Å si nei i blant kan faktisk også være positivt for andre.

Det er ingen tvil om at eg i tide og utide føler på press til å si ja til mer enn jeg egentlig vil av forpliktelser og så videre. Fra tid til annen er det kollisjoner mellom turhjertet og andre ting i livet. Men for å sikre at turhjertet ikke konstant har det vondt må jeg i blant si nei til noe. Dette øver jeg på, og jeg har faktisk blitt overraska over hvordan det å si nei også kan være positivt for flere enn meg selv.

Kanskje du burde prøve du også og se om du kjenner på noen av de positive sidene ved å si nei som jeg har erfart?

La folk bli kjent med ditt sanne deg

La folk bli kjent med deg og dine verdier.

For det første så gir du folk en sjanse til å bli kjent med deg når du tørr å være ærlig om hva du liker, og ikke liker. Dette betyr selvfølgelig ikke at du aldri skal være med på ting du ikke liker, men i blant må man prioritere og leve livet etter egne verdier og drømmer. Til gjengjeld for å være ærlig får du relasjoner hvor du kan stole på at den andre parten tåler og aksepterer å høre ditt nei.

Skap tillit og få en sterk relasjon eller vennskap

Å være så trygg på relasjonen eller vennskapet at man kan si sannheten gjør relasjonen enda bedre.

Kanskje relasjoner mellom oss kunne blitt styrket heller enn svekket ved at vi både kunne tørre gi et nei, og ved å akseptere få et nei fra andre.Ofte vet mange hvor ubehagelig det er å si nei, og dermed vil du oppnå respekt for din tydelighet. Ikke minst kan det oppleves som en enorm tillitserklæring på en relasjon på at man faktisk våger å si nei. 

Bidra til åpenhet og ærlighet

Selv om det ikke burde være nødvendig å forklare sitt nei, så kan det kanskje bidra til ytterligere forståelse og åpenhet, ved at man sier tydelig at man foreksempel har behov for å fokusere på tur akkurat nå, eller hva du måtte behøve.. Eller at man akkurat den kvelden behøver ro. Det at man sier det høyt, betyr ikke at dine behov er oppe til diskusjon. Det er dine opplevde behov, og så lenge det er din opplevelse så er det ingen som kan ta i fra deg den. Den er din til odel å eie.

Lytt til følelsene dine å opplev å bli kjent med deg selv

Selv om vi i blant kunne ønske at vi kunne trykke følelsene av og på så har de også en funksjon i 2019. Følelsene dine forteller deg mye om du bare lytter til dem. Av og til tar de feil, men ofte forteller dem hvilke retninger du burde styre mer mot, og også hva du burde styre unna. Hva gir deg energi og glede, og hva gjør deg trist og energiløs? Kanskje dette er svar du kan finne i følelsene dine, i stedet for å sammenligne med andre om hvordan du “burde” føle i gitte situasjoner.

I boken, “12 regler for livet – En motgift mot kaos” av Jordan B. Peterson skriver han blant annet noe om det å tørre å si sannheten og å tørre å si nei.

” Sier du nei til sjefen eller ektefellen eller moren din når det er nødvendig, da gjør du deg selv til en som kan si nei når det trengs. Sier du ja når det kreves et nei, gjør du deg selv til en som bare kan si ja, selv når det åpenbart er på sin plass å si nei.”

Videre skriver Peterson angående ulempene ved å lyve til seg selv og andre,

“Når du bedrar deg selv, hvis du sier usanne ting, hvis du lever ut en lån, svekker du karakteren din. Har du en svak karakter, vil motstanden meie deg ned når den kommer, som den uunngåelig gjør.”

Lev i tråd med dine verdier og drømmer

Vær sjef over dine egne svinger og bestem retning i livet ditt.

Kanskje noe av det viktigste ved å kunne bruke ordet, “nei” i blant er å oppnå å balanse i livet fordi du tar styring over ditt eget liv. Slik vil du også komme nærmere eller kanskje nå en eller flere av drømmene dine.  Hvis du drømmer om å ha flest mulig dager på tur i løpet av et år, så kan du ved å si nei til noe kanskje komme nærmere drømmen.

Den som intet våger, intet vinner

Så kanskje neste gang du planlegger tur og noe å kommer i veien, kanskje du kan se på det som en mulighet til å øve på å si nei. Nå vet du, at selv om det kan være vanskelig, så er det ikke umulig å si nei. Test det ut. Hvem vet, kanskje det til og med er lettere enn du trodde? Dersom du aldri forsøker, vil du aldri få vite det.

Det er greit å si ja, men husk at det alltid er lov å si nei også. Tre enkle bokstaver, allikevel så vanskelig.

 

//@ida_en//

// Dersom du vil følge oss på tur er vi på Instagram under @Ida_en og @idahermans//

 

 

 

.

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this