Trodde du at toppturski-sesongen var over? Tro om igjen! I andre halvdel av mai åpner veien over Trollstigen og gjør mange fjelltopper lett tilgjengelig. Det finnes ikke noe bedre enn å avslutte skisesongen i magiske Romsdalen omgitt av spektakulære fjell som Trolltindene, Bispen og Kongen!

I en artikkelserie på fire gir jeg mine beste toppturtips fra toppen av Trollstigen. Selve Trollstigen er kanskje en av Norges mest dramatiske og best besøkte attraksjoner og er en opplevelse i seg selv. For å finne ut når veien åpner, sjekk vegvesen.no

Finnan er en populær topptur på ski som er spesielt mye benyttet på vår/sommer på Trollstigen. Vær oppmerksom på at denne turen går over en bre med bresprekker.

Slik går turen

Turen kan gåes hele året, men oppstigninga i selve Trollstigen kan være rasutsatt tidlig på vinteren og det er en lang tur inn Isterdalen. Turen er derfor mest vanlig etter at vegen er brøytet inn til bommen før Trollstigen. Turbeskrivelsen her er gjort etter at Trollstigen er åpnet, og går derfor fra Trollstigvegen. Parker på en av parkeringsplassene like før toppen av selve Trollstigen (før kommunegrensa). Ta av opp til høyre, og ta sikte på botnen i bunnen av Finnan breen. Følg botnen oppover, og ikke gå for langt til venstre da det ofte kan rase fra toppskavlene mot Alnestind. Like før been begynner stigninga opp til ryggen mellom Finnan og Alnestind. Hold først til høyre og kryss inn på ryggen mot venstre. Litt bratt siste partiet opp til selve ryggen. Fra ryggen følges toppryggen opp til Finnan. Finnan består av to topper forbundet av en flat og bred rygg, og det er den nordligste som regnes som hovedttoppen. Her er det en varde på et skar før selve toppen. Selve toppen krever klatring og sikringsutstyr for å bestige. Turen ned igjen følger normalt samme vegen, med med gode snøforhold er det også mulig å kjøre ned via Bispevatnet. Denne nedkjøringa går fra den sydligste toppen.

Turjenter_GuriAnneHansen_TopskiturerTrollstigen_Finnan(11)

Nydelig utsikt mot Alnestind når man starter.

Turjenter_GuriAnneHansen_TopskiturerTrollstigen_Finnan(12)

Turen går innover breen øst for Finnan. Hold til høyre pga skavler på ryggen til venstre.

Turjenter_GuriAnneHansen_TopskiturerTrollstigen_Finnan(9)

Siste del går på en rygg som kan ha lite snø. Tidlig på vårsesongen er det ikke noe problem.

Turjenter_GuriAnneHansen_TopskiturerTrollstigen_Finnan(7)

Nydelig utsikt mot Trolltindane fra toppen.

Turdata:

  • Laveste punkt, 837 moh
  • Høyeste punkt, 1804 moh
  • Avstand: ca 3,9 km
  • Tid til topps; ca 2,5 timer
  • Passer fint for turvante hunder
  • Antall høydemeter, 967 høydemeter
  • Startsted: Trollstigen UTM (32):6923593 – 430867

Turjenter_GuriAnneHansen_TopskiturerTrollstigen_Finnan(10)

Kart for turen.

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this