Vi tok oss en dagtur i Maridalsalpene, kun 25 minutter med bil fra Oslo sentrum. En ettermiddag, tre topper, et naturreservat og uendelig med vakker natur.

Turen vår startet på Skar parkeringsplass i Maridalen. Hit går det også buss dersom du ikke har bil tilgjengelig. Ved Skar startet en herlig dag med variert terreng, vakker natur og flott utsikt. Dagens utflukt hadde jeg med to gode venner og #turgutter – Alex og Leo.

Tre gladlakser på utkikkspunktet ved Gaupekollen.

Opp, opp, opp til Gaupekollen

Veien fra Skar opp til utkikkspunktet før Gaupekollen er ganske hard. Det er mye bratt oppoverbakke. Men det er absolutt verd strevet, utsikten på toppen er helt fantastisk (bildet over!). Man ser ned over hele Oslo og Oslofjorden, en utsikt jeg aldri blir lei av. 

På veien opp er det også veldig flott, spesielt lot jeg meg begeistre av stien som er full av røtter i lange perioder. Man går også forbi et kjempestort tre med rot som har veltet, et selvsagt motiv og vår første fotopause!

Et selvsagt fotomotiv.

I følge klokka mi er det 620 høydemeter totalt på turen, og jeg vil tro ca 400 av dem er de første 4 km opp til Gaupetoppen. Altså ganske bratt, spesielt noen steder, bare se her:

Alex på vei opp det bratteste partiet i Maridalsalpene
Alex på vei opp det bratteste partiet i Maridalsalpene
Mye spennende å inspisere langs stien.

Gaupekollen og Midtkollen

Fra utkikkspunktet er det en ny, liten sti innover til høyre du må gå for å nå toppen av Gaupekollen (524 moh). Den lille varden avslører at du har kommet til toppen.

Vi gikk tilbake til der vi gikk av stien, før vi fortsatte mot dagens neste topp. Midtkollen var litt vanskelig å finne. Stien var ikke helt enkel å følge, så husk å ha nedlastet kart med deg, som du kan se på mens du går. Turen vår hadde nok blitt litt kortere dersom vi hadde fulgt riktig sti hele veien, og ikke gått forbi avstikkeren for å komme oss opp på Midtkollen (519 moh). Men etter litt om og men fant vi stien og kom oss opp der og! 

Jeg gikk en tur på stien… 🎶

Mellomkollen naturreservat

Fra Gaupekollen og ned til Liggeren gård er du i Mellomkollen naturreservat. Naturen er preget av masse gammel og død skog, men også levende trær som er formet av vinden, ulike tresorter som lind, alm og lønn i tillegg til furuskog og store grantrær. 

Leo har funnet seg en naturlig stol.

Mellom trærne var det grønne og hvite tepper av hvitveis, flotte stier og masse fuglekvitter. Vi gikk turen vår på Kristi Himmelfartsdag, men likevel var det få som gikk over alpene. En svært god dag på tur. 

Spankulering gjennom Mellomkollen naturreservat.

Mellomkollen i Maridalen

Midtkollen til Mellomkollen er en kort tur. På Mellomkollen (537 moh) utkikkspunkt er den vakre utsikten tilbake. Grønn vårskog og Oslo i det fjerne. 

Trenger ikke caption, dette her!

Derfra gikk vi nedover mot Tømte Gård hvor vi endelig fikk fylt på vannflaske våre. Skogen er tørr og bekkene små, så husk å ta med deg nok vann på turen. På Tømte gård er det en gammel vannpumpe vi fikk bryne oss på! Deilig brønnvann fortært og vi trasket videre ned mot Liggeren og nordsiden av Øyungen. 

Endelig nede ved Øyungen
Nordsiden av Øyungen er utrolig vakker, og har langt færre campinggjester.

Camping ved Øyungen

Vi spaserte langsmed Øyungen på blåmerket sti og der dukket menneskene plutselig opp. Vi gikk forbi telt og hengekøyer, bål og fiskeentusiasten. Tydelig at campingglade Oslo-borgere tyr til Øyungen, for vi møtte flere og flere jo nærmere sørsiden vi kom. 

Fra Øyungen er det i overkant av 2 km igjen til parkeringsplassen på Skar.

 

God tur!

// Helene

Ønsker du å følge mine turer kan du følge meg på @helenevaagsvoll på instagram.

FAKTA OG KART

  • 16,5 km ink. litt feilnavigering
  • 4,5 timer gåtid i behagelig tempo – ikke regnet med pauser
  • I overkant av 600 høydemeter, de fleste før Gaupekollen
Hele ruta vår rundt Maridalsalpene. Nummerne markerer kilometer
Litt feilnavigering rundt Midtkollen – sort pil er toppen, rød pil er er liten detour vi hadde på veien videre. Unngå den!
Her ser du avstikkeren man må ta for å komme helt til toppen av Gaupekollen, for så å returnere til stien.
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this