turmat

Jeg får mye spørsmål angående mat på langtur; hvordan får man ned totalvekten? Hvilken mat fungerer på langtur? Bør man ta kosttilskudd? Hvordan pakker man nok mat? I dette innlegget vil jeg forsøke å dele noen av mine erfaringer rundt mat på langtur.

 

Først og fremst vil jeg understreke at jeg deler mine erfaringer, jeg er ingen ernæringsfysiolog eller kostholdsekspert.

 

Jeg klarer akkurat å bære mat for tre uker, men da går jeg i underskudd den siste uka med mindre jeg får mye fisk. Det fungerer for meg, men dette er noe man bør prøve seg frem med på egenhånd. Jeg har enda ikke knekt koden i forhold til å få med meg nok mat for tre uker uten å bære tungt. En løsning kan være å legge ruta innom en betjent/selvbetjent turistforeningshytte, slik at man kan handle inn ekstra mat der. Da slipper man å “bryte opp” turen med et butikkbesøk.

Mat for to uker.

Vekt

Når det kommer til vekt, foretrekker jeg å ha en sekk på rundt 25 kg, men kan bære opptil 35 kg på langtur. Bærer jeg så mye blir dagsetappene kortere. Mine turer legger jeg opp til mine egne forutsetninger, tar hensyn til kroppen underveis og har sjelden forhåndsbestemte dagsetapper jeg gå hver dag. Med en slik sekk går jeg om lag 1-1.5 mil om dagen.

Jeg har brukt flere år på å bygge opp kroppen (og psyken) til å tåle denne belastningen. For seks år siden var 12 kg i sekken på en fem dagers tur nok for meg. Etterhvert som jeg har beveget meg fra å være en aktiv “idrettsutøver” som drev mye med løping og høyintensitetstrening, til å drive hovedsakelig med lange turer med tung oppakning har kroppen min gjennomgått en del forandringer. Jeg er langt i fra så eksplosiv (hvor raskt man kommer opp i fart) nå, som jeg var tidligere – men jeg kan bære tungt og gå langt.

Jeg prioriterer mat som havregryn, potetmos og couscous – og en og annen pose med frysetørret turmat. Det veier lite og er enkelt å tilberede. Når jeg har gått en lang dagsmarsj vil jeg ha mat som har kort tilberedningstid, slik at jeg får fylt på energilagrene så raskt som mulig.

Mat på langtur, mat på tur, turmat
Eksempel på mat på langtur.

Dette hadde jeg med meg de tre første ukene på langturen i sommer:

 • Couscous
 • Potetmos
 • Kokosflak (tørket)
 • Rett-i-koppen-supper
 • Nøtter
 • Rosiner
 • Bixit- og Gjendekjeks
 • Te og kaffe
 • Knekkebrød
 • Tørkede aprikoser
 • Marsipan
 • Tørkede grønnsaker til bruk i middagsretter: løk, gulrot, hvitløk, sjampinjong
 • Toro italiensk gryte / betasuppe
 • Buljong

Jeg tåler ikke meieriprodukter og kan derfor ikke bruke melkepulver og sjokolade i kosten min. Som alternativ bruker jeg kokosflak og tørket banan i havregrøten, det inneholder mye energi pr. gram vekt. Tørket banan bruker jeg også som snacks. Mange spiser mye sjokolade under mellommåltidene. Jeg spiser nøtter, marsipan og tørket frukt, dette er tung mat, men det inneholder mye energi. Et annet alternativ er potetgull, som veier lite og har mye energi – dog rask energi. Jeg har også fått tips om å bruke kokosmelkpulver – det skal jeg teste på neste tur.

Havregrøt til frokost og lunsj, her på vintertur. Foto: Bodil Gilje.

I forkant av turen la jeg opp ukesmenyer på www.kostholdsplanleggeren.no, slik at jeg fikk en god oversikt over hva jeg kom til å få i meg av vitaminer, mineraler og forholdet mellom karbohydrater, proteiner og fett. Jeg spiser tørkede frukter og grønnsaker hver dag for å få i meg vitaminer og mineraler, og bruker ikke kosttilskudd.

Tørket løk
Tørket løk.

Les innlegget om hvordan du tørker turmat her: https://turjenter.no/torking-av-turmat/ 

Fordeling av mat i sekken:

Jeg har en pakkpose til middag, en til frokost og en til snacks. Det kan fort bli trangt i sekken, og jeg tar derfor mye av maten ut av originalemballasjen og pakker det i rasjoner. Da ligger maten tettest mulig i hver sin pakkpose.

Middagsposen inneholder: couscous, potetmos, tørkede grønnsaker, krydder, buljong, Toro rett-i-koppen, Toro italiensk gryte og betasuppe. Av og til frysetørret mat.

Frokostposen inneholder: lettkokte havregryn, tørket frukt (f.eks.: aprikos, banan, rosiner), nøtter, kanel, salt, kokosflak, te og kaffe.

Snacksposen inneholder: marsipan, tørket frukt, nøtter, kjeks og te.

turmat_mariastray
Middagsmat: couscous og tørkede grønnsaker.

For flere tips, følg med på Instagram: @mariastaryh.

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this